Per Velykas namai turi kvepėti pyragais

Velykos tiesiog neįsivaizduojamos be margučių, stipriausio kiaušinio paieškų ir ridenimo varžybų. Vis dėlto nuo senų laikų šiai šventei būdavo ruošiamasi ir kepant  Velykų pyragus. Siūlome atsigręžti į lietuviškas tradicijas ir šioms Velykoms išsikepti saldžią pynutę bei Velykų boba vadinamą pyragą.

Šimtametės tradicijos

Pasak istorikų, Velykų bobos receptų galima aptikti dar XIX a., ir senesniuose šaltiniuose. Tačiau tikrieji receptai yra perduodami iš lūpų į lūpas: tikėtina, kad, paklausę senolių apie šį pyragą, išgirstumėte ne tik receptą, bet ir sulauktumėte naudingų patarimų bei sužinotumėte kulinarinių paslapčių. Jei recepto nežinote, galite išbandyti būtent šį Velykų bobos receptą – tikrai nenusivilsite.

Į dubenį įdėkite 150 g sviesto, 90 g cukraus bei žiupsnelį druskos ir viską gerai išplakite. Tuomet įpilkite 230 ml šilto pieno ir dar kartą gerai išmaišykite. Kai nuo karšto pieno sviestas ištirps ir susidarys vientisa masė, įmuškite tris kambario temperatūros kiaušinius. Mediniu šaukštu maišykite masę ir po truputį suberkite 540 g miltų bei 20 g sausų mielių. Jeigu norite, kad pyragas būtų dar skanesnis, į tešlą įmaišykite 40 g razinų.

Kekso formą ištepkite sviestu, pabarstykite sezamų sėklomis ir supilkite tešlą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir pyragą kepkite 40 min. Ar pyragas jau iškepęs, sužinosite įbedę medinį pagaliuką – jei pagaliukas sausas, pyragas tikrai iškepęs.

Pynutė su traškia plutele

Visuomet malonu ant stalo padėti savo paties iškeptą pyragą, tačiau dauguma prisibijo gaminti su mielėmis, nes tešla gali neiškilti. Vis dėlto reikia pamiršti nerimą ir pasigaminti tikrai nesudėtingą Velykų pynutę.

Į dubenį įpilkite 30 ml šilto vandens, įberkite 7 g sausų mielių ir gerai išmaišykite. Tuomet į dubenį supilkite 230 ml pieno, įberkite 60 g cukraus, žiupsnelį druskos ir įmuškite tris kiaušinius. Tešlą išmaišykite iki vientisos masės ir po truputį suberkite 400 g miltų. Tešlą siūlau pagardinti razinomis arba džiovintomis spanguolėmis. Stalviršį, ant kurio minkysite tešlą, gausiai apibarstykite miltais. Tešlą minkykite apie 6–8 min. arba kol ji taps elastinga ir minkšta. Tuomet dubenį ištepkite aliejumi, sudėkite išminkytą tešlą ir sandariai uždenkite maistine plėvele. Šiltoje vietoje tešlą kildinkite 1 val.

Kai tešla jau pakils, padalykite ją į tris dalis ir iškočiokite pailgus ritinius. Tada lengvai pabarstykite stalviršį miltais, sudėkite ritinius vieną šalia kito ir supinkite juos į kasytę. Pynutės viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite skaldytais migdolais. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25–30 min.


Šiame straipsnyje: Velykų bobareceptaipyragai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rina

Rina portretas
Pyragais...kaip MAXIMOS pyragu "boba su razinom",...nei valgyt nei išmest....kepėjai,net nejuokinga....į miltus įbėrė razinų ir , še tau,pyragas ..kaina du su puse euro..įdomu už ką??? :)))Kas pirko Klaipėdoje,tas žino to" " pyrago " skonį :)))

Taip

Taip portretas
Malonu turet pyraga, bet rasyt a i recepta pries tai issikepkite pagal savo pasiulymus. IDOMU KAIP MAISYSIT "TESLA" IS PRADZIU BE MILTU, OPASKUI 400 GRAMU MILTU BUS SKYSTA PLIURE O NE "ELASTINGA" TESLA. TUREKIT GEDOS!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių