Vasaros virtuvėje – mėsa su dūmo kvapu (receptai)

  • Teksto dydis:

Gryname ore paruošti valgiai – keliskart skanesni. O jei tai gera mėsa – abejingų tikrai neliks. Šįkart skaniajai iškylai renkamės kiaulieną, prie kurios labai svarbu parinkti tinkamą pagardą.

Glazūruoti šonkauliukai

Reikės:

2 kg kiaulienos šonkauliukų,

3 skiltelės česnakų,

1 šaukštas medaus,

5 šaukštai aliejaus,

druskos, pipirų,

čiobrelių,

padažo "China Grill" glazūrai.

Gaminimas. Visų pirma paruoškite mėsą: kad geriau išsimarinuotų, nupjaukite prie kaulo esančią plėvelę. Kepti galite visą šonkauliukų juostą arba ją supjaustyti – kuo gabaliukai didesni, tuo ilgiau keps. Dubenyje sumaišykite išspaustas česnakų skilteles, medų, druską, pipirus, aliejų ir čiobrelius, šiuo marinatu ištrinkite mėsą ir palikite mažiausiai valandai pasimarinuoti. Kai įkaitinsite kepsninę, dėkite kepti kauliukais į apačią. Kepdami šonkauliukus ant grotelių, žarijas pastumkite į šoną, o norėdami jas kiek prigesinti, tiesiai ant jų galite užpilti vandens. Tik žiūrėkite, kad jo nepatektų ant mėsos, nes nuplausite prieskonius. Žarijas galite prigesinti ir alumi – jo galima pilti ir ant pačių šonkauliukų, alus mėsai suteiks gerą skonį. Iš abiejų pusių maždaug po 8 min. apkepintus šonkauliukus ištraukite iš grilio ir įdėkite juos ant folijos. Tuomet specialiu teptuku šonkauliukus padenkite "China Grill" padažu ir, uždengę folija, dar pakepkite.

Sprandinės kepsniai

Reikės:

1,5 kg kiaulienos sprandinės,

3 svogūnų galvutės,

3 citrinos,

1 saujelė bazilikų,

1 raudonoji aitrioji paprika,

druskos, pipirų,

8 šaukštai aliejaus.

Gaminimas. Mėsą supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais, šiek tiek kiekvieną pamuškite. Dvi citrinas supjaustykite griežinėliais, iš vienos išspauskite sultis. Papriką perpjaukite pusiau, išimkite sėklytes ir susmulkinkite. Griežinėliais supjaustykite svogūnus. Sudėkite į indą pjaustytas citrinas, svogūnus, papriką, supilkite citrinų sultis, aliejų, suberkite druską ir pipirus, gerai išmaišykite. Ištrinkite kepsnius, apiberkite bazilikais ir palikite pasimarinuoti. Jei norite gerai iškepusių kepsnių, prireiks šiek tiek kantrybės – svarbu, kad šonai neperkeptų, o vidus būtų gerai iškepęs. Tokius iškepsite, kiekvieną kepsnio pusę kepdami maždaug 10–12 min. Kad žinotumėte, jog kepsnys jau iškepė, patikrinkite jį mentele: dar žalias kepsnys bus ganėtinai minkštas, vidutiniškai iškepęs kepsnys bus kiek tvirtesnis, o gerai iškepęs jau turėtų būti kietokas. Prie patiekalo galite priderinti adžiką "Kaukazo".

Sultingi šašlykai

Reikės:

2 kg kiaulienos sprandinės,

4 svogūnų galvutės,

2 stiklinės granatų sulčių,

0,5 citrinos sulčių,

druskos, pipirų.

Gaminimas. Mėsą supjaustykite vienodais gabaliukais – geriau didesniais,  svogūnus – žiedais. Viską sudėkite į dubenį, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Viską gerai paminkykite rankomis, turėkite kantrybės pagniaužyti 5–10 min. Užpilkite granatų sultimis, kad apsemtų mėsą. Dar kartą ją paspaudykite ir dėkite įšaltai pasimarinuoti. Maudami ant iešmo nurinkite svogūnus. Kelias sekundes mėsą pakepkite ant kaitrios ugnies, kad ji pasidengtų apsaugine plėvele, o viduje liktų minkšta ir sultinga. Vėliau kepkite nedidelėje kaitroje, svarbu, kad mėsa neišsausėtų.

Su druska ar be jos?

Tai, kaip paruošite mėsą, yra visiškai jūsų pasirinkimas, tačiau yra manančiųjų, kad į mėsos marinatą negalima berti druskos, nebent mėsą žadate marinuoti ne ilgiau kaip dvi valandas, mat druska ją sausina ir sukietina.

Kada pradėti kepti?

Jeigu naudojate kepsninę, nustatykite vidutinę kepsninės temperatūrą ir palaukite, kol ji įkais, – tam prireiks maždaug pusvalandžio. Jei kepsite ant anglimis ar malkomis kūrenamos kepsninės, laiko prireiks kiek daugiau – palaukite, kol anglys virs pelenais, o malkos – žarijomis (didelė klaida mėsą kepti ant atviros liepsnos). Įsitikinsite, ar kepsninė pakankamai įkaitusi, virš jos ištiesdami ranką. Jei galite ranką išlaikyti virš kepsninės, tuomet temperatūra tinkama. Kai kepsninė bus pakankamai įkaitusi, groteles patepkite aliejumi.

Svarbu!

Nuėmę nuo kepsninės, leiskite kepsniams kiek pastovėti. Palaukite bent 5 min., kol kepsnys kiek pravės ir taps sultingesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
  • Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)

    „Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...

    14
  • Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras
    Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras

    Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...

    1
  • Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)

    Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...

  • Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)

    Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...

    4
  • Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)

    Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...

    2
  • Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

    Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...

    8
Daugiau straipsnių