Vasaros virtuvėje – mėsa su dūmo kvapu (receptai)

  • Teksto dydis:

Gryname ore paruošti valgiai – keliskart skanesni. O jei tai gera mėsa – abejingų tikrai neliks. Šįkart skaniajai iškylai renkamės kiaulieną, prie kurios labai svarbu parinkti tinkamą pagardą.

Glazūruoti šonkauliukai

Reikės:

2 kg kiaulienos šonkauliukų,

3 skiltelės česnakų,

1 šaukštas medaus,

5 šaukštai aliejaus,

druskos, pipirų,

čiobrelių,

padažo "China Grill" glazūrai.

Gaminimas. Visų pirma paruoškite mėsą: kad geriau išsimarinuotų, nupjaukite prie kaulo esančią plėvelę. Kepti galite visą šonkauliukų juostą arba ją supjaustyti – kuo gabaliukai didesni, tuo ilgiau keps. Dubenyje sumaišykite išspaustas česnakų skilteles, medų, druską, pipirus, aliejų ir čiobrelius, šiuo marinatu ištrinkite mėsą ir palikite mažiausiai valandai pasimarinuoti. Kai įkaitinsite kepsninę, dėkite kepti kauliukais į apačią. Kepdami šonkauliukus ant grotelių, žarijas pastumkite į šoną, o norėdami jas kiek prigesinti, tiesiai ant jų galite užpilti vandens. Tik žiūrėkite, kad jo nepatektų ant mėsos, nes nuplausite prieskonius. Žarijas galite prigesinti ir alumi – jo galima pilti ir ant pačių šonkauliukų, alus mėsai suteiks gerą skonį. Iš abiejų pusių maždaug po 8 min. apkepintus šonkauliukus ištraukite iš grilio ir įdėkite juos ant folijos. Tuomet specialiu teptuku šonkauliukus padenkite "China Grill" padažu ir, uždengę folija, dar pakepkite.

Sprandinės kepsniai

Reikės:

1,5 kg kiaulienos sprandinės,

3 svogūnų galvutės,

3 citrinos,

1 saujelė bazilikų,

1 raudonoji aitrioji paprika,

druskos, pipirų,

8 šaukštai aliejaus.

Gaminimas. Mėsą supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais, šiek tiek kiekvieną pamuškite. Dvi citrinas supjaustykite griežinėliais, iš vienos išspauskite sultis. Papriką perpjaukite pusiau, išimkite sėklytes ir susmulkinkite. Griežinėliais supjaustykite svogūnus. Sudėkite į indą pjaustytas citrinas, svogūnus, papriką, supilkite citrinų sultis, aliejų, suberkite druską ir pipirus, gerai išmaišykite. Ištrinkite kepsnius, apiberkite bazilikais ir palikite pasimarinuoti. Jei norite gerai iškepusių kepsnių, prireiks šiek tiek kantrybės – svarbu, kad šonai neperkeptų, o vidus būtų gerai iškepęs. Tokius iškepsite, kiekvieną kepsnio pusę kepdami maždaug 10–12 min. Kad žinotumėte, jog kepsnys jau iškepė, patikrinkite jį mentele: dar žalias kepsnys bus ganėtinai minkštas, vidutiniškai iškepęs kepsnys bus kiek tvirtesnis, o gerai iškepęs jau turėtų būti kietokas. Prie patiekalo galite priderinti adžiką "Kaukazo".

Sultingi šašlykai

Reikės:

2 kg kiaulienos sprandinės,

4 svogūnų galvutės,

2 stiklinės granatų sulčių,

0,5 citrinos sulčių,

druskos, pipirų.

Gaminimas. Mėsą supjaustykite vienodais gabaliukais – geriau didesniais,  svogūnus – žiedais. Viską sudėkite į dubenį, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Viską gerai paminkykite rankomis, turėkite kantrybės pagniaužyti 5–10 min. Užpilkite granatų sultimis, kad apsemtų mėsą. Dar kartą ją paspaudykite ir dėkite įšaltai pasimarinuoti. Maudami ant iešmo nurinkite svogūnus. Kelias sekundes mėsą pakepkite ant kaitrios ugnies, kad ji pasidengtų apsaugine plėvele, o viduje liktų minkšta ir sultinga. Vėliau kepkite nedidelėje kaitroje, svarbu, kad mėsa neišsausėtų.

Su druska ar be jos?

Tai, kaip paruošite mėsą, yra visiškai jūsų pasirinkimas, tačiau yra manančiųjų, kad į mėsos marinatą negalima berti druskos, nebent mėsą žadate marinuoti ne ilgiau kaip dvi valandas, mat druska ją sausina ir sukietina.

Kada pradėti kepti?

Jeigu naudojate kepsninę, nustatykite vidutinę kepsninės temperatūrą ir palaukite, kol ji įkais, – tam prireiks maždaug pusvalandžio. Jei kepsite ant anglimis ar malkomis kūrenamos kepsninės, laiko prireiks kiek daugiau – palaukite, kol anglys virs pelenais, o malkos – žarijomis (didelė klaida mėsą kepti ant atviros liepsnos). Įsitikinsite, ar kepsninė pakankamai įkaitusi, virš jos ištiesdami ranką. Jei galite ranką išlaikyti virš kepsninės, tuomet temperatūra tinkama. Kai kepsninė bus pakankamai įkaitusi, groteles patepkite aliejumi.

Svarbu!

Nuėmę nuo kepsninės, leiskite kepsniams kiek pastovėti. Palaukite bent 5 min., kol kepsnys kiek pravės ir taps sultingesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių