- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pasigaminti gaivių vaisių salotų vasarą labai paprasta – tereikia gabalėliais supjaustytų mėgstamų vaisių (mangų, persikų, abrikosų, kriaušių, melionų, bananų, kt.), uogų ir užpilo. Būtent nuo pastarojo priklauso salotų skonio niuansai. Užpilai labai pagerina vaisių salotų skonį. Renkantis vaisius salotoms reikia pasitikėti savo skoniu. Geriausia maišyti švelnaus skonio vaisius su rūgščiais, pavyzdžiui, ananasus su braškėmis, melionus su apelsinais, vynuoges su kiviais ir bananais, obuolius su razinomis, kriaušes ir slyvas gardinti cinamonu.
Citrinų arba žaliųjų citrinų sultys
Šias sultis reikia sumaišyti su cukrumi ar medumi (kiekis – pagal skonį). Tai paprasčiausias ir tinkamiausias visų salotų užpilas. Jis padeda išsaugoti natūralią vaisių spalvą. Yra vaisių, kurie nuo oro tamsėja ir atrodo nepatraukliai. Ypač tai pasakytina apie obuolius, kriaušes, bananus, šviesiuosius kaulavaisius, avokadus ir vynuoges.
Apelsinų užpilas
125 g cukraus tirpinti ant silpnos ugnies, kol parus, įpilti 1/8 l šviežių apelsinų sulčių ir virti pagardinus 1 šaukšteliu plonais šiaudeliais supjaustytų apelsinų žievelių. Užpilą atvėsinti ir sumaišyti su 2 šaukštais apelsinų likerio, jei reikia, dar paskaninti.
Kokosų užpilas
4 šaukštus kokosų likerio sumaišyti su 1 citrinos sultimis ir 1 šaukštu rudojo romo. Jei reikia, pagardinti.
Serbentų užpilas
2 šaukštus serbetų drebučių pašildyti, kol ištirps, nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su 120 ml rūgščios grietinės, 2 šaukštais serbentų likerio, 1 šaukšteliu šviežių citrinų sulčių bei trupučiu druskos. Jei reikia, pagardinti.
Lazdynų riešutų užpilas
25 g lazdynų riešutų branduolių sausai paspraginti ir sumalti. Sumaišyti su 6 šaukštais baltojo vyno, 2 šaukštais citrinų sulčių ir 1 šaukštu skysto medaus.
Varškės desertas
Išvydę šią taurę, pilną įvairiaspalvio kremo, seiles varvina ir vaikai, ir suaugusieji. Desertą galima valgyti nebijant nutukti, nes jame labai mažai kalorijų. Jo paruošimas trunka apie 30 min., bet šaldyti reikia valandą ar ilgiau.
Reikės (4 porcijoms)
4–5 šaukštelių želatinos,
500 g varškės sūrelių (neglaistytų) masės,
1/4 l pieno,
žiupnelio druskos,
4 šaukštų juodųjų serbetų sulčių,
2 šaukštų citrinų sulčių,
50 g miltelinio cukraus,
80 g susmulkinto karčiojo šokolado,
1 šaukšto lazdynų riešutų,
desertui papuošti – vyšnių, plaktos grietinėlės, šokolado drožlių.
Paruošimo būdas
Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje. Sūrelių masę, pieną ir druską ištrinti iki vientisos minkštos masės. Išbrinkusią želatiną ištirpinti 4 šaukštuose verdančio vandens, sukrėsti į kremą, gerai išmaišyti ir padalyti į tris dalis.
Vieną dalį kremo sumaišyti su juodųjų serbentų sultimis, pasaldinti ir sukrėsti į taures. Kitą dalį sumaišyti su citrinų sultimis, pasaldinti ir sukrėsti ant pirmojo sluoksnio. Trečią varškės kremo dalį sumaišyti su ištirpintu šokoladu (jį tirpinti galima prikaistuvyje ant silpnos ugnies), susmulkintais riešutais ir cukrumi. Palikti, kad atvėstų.
Viską papuošti plakta grietinėle, vyšniomis, šokolado drožlėmis. Galima įdėti biskvitinių sausainių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...