Vaiko gimtadienis gali būti ir sveikų saldumynų puota (receptai)

  • Teksto dydis:

R. Bogušienė pateikia keletą idėjų sveikesniam ir įdomesniam vaikų gimtadieniui.

Širdutės formos keksiukai*

Masei reikės

2 stiklinių kukurūzų miltų,

1 a.š. kepimo miltelių,

žiupsnelio ciberžolių,

2 kiaušinių,

100 ml tyro alyvuogių aliejaus (tinkamo kepti),

4 v.š. nerafinuoto cukranendrių cukraus,

0.7 stiklinės kokosų drožlių,

1 stiklinės šilto vandens.

Įdarui ir puošimui reikės

bananų (pagal skonį),

dygliuotojo ožerškio uogų (pagal skonį).

Gaminimas. 1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir ciberžoles. 2. Kitame inde išsukite kiaušinius, aliejų ir cukrų. 3. Į trečią dubenį supilkite vandenį, stiklinę kokosų drožlių ir gerai išplakite. 4. Susidariusį kokosų pieną nupilkite į indą su kiaušiniais ir aliejumi. 5. Gautą masę supilkite į miltų mišinį. 6. Galiausiai įmaišykite likusias kokosų drožles. 7. Pusę ruošinio supilkite į širdelės formos kepimo formą, sukrėskite banano gabaliukus ir paskleiskite likusią tešlą. 8. Kepkite iki 170 laipsnių C įkaitintoje orkaitėje 15–20 min. 9. Ištraukę palaukite, kol atauš, ir apibarstykite dygliuotojo ožerškio uogomis.

*Keksiukai yra be pieno, su kokybiškais riebalais, nedideliu kiekiu cukraus, be glitimo. Ciberžolė pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.

Sveikatai palankesni keksiukai*

Masei reikės

0,5 puodelio sutrintų sunokusių bananų,

1,5 puodelio miltų (pvz., grikių, viso grūdo speltų ir šiek tiek avižinių miltų),

0,25 a.š. sodos,

1 a.š. kepimo miltelių,

žiupsnelis Himalajų druskos,

4 v.š. kokosų žiedų cukraus (gali būti kitas nerafinuotas cukrus),

šiek tiek cinamono,

trečdalio puodelio alyvuogių aliejaus,

stiklinės vandens,

1 a.š. vanilės.

Įdarui ir papuošti reikės

šviežių uogų (aviečių, šilauogių),

griežinėliais supjaustyto banano,

sezamų sėklų.

Gaminimas. 1. Bananus sutrinkite iki tąsios vientisos masės. 2. Dideliame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir cukrų. 3. Mažesniame inde išsukite aliejų, vandenį, prieskonius ir trintus bananus. 4. Iš lėto į miltus supilkite bananų masę ir švelniai išmaišykite. 5. Į kiekvieną formelę įkrėskite po šaukštą tešlos, sudėkite uogas, banano griežinėlius (jei norite). Ant viršaus supilkite likusią tešlą ir apibarstykite sezamų sėklomis. 6. Kepkite iki 170 laipsnių C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

*Šiuose keksiukuose nėra pieno, kiaušinių, į tešlą beriama mažiau cukraus, naudojamas nedidelis kiekis kokybiškų riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų.

Sveikatai palankūs avižiniai sausainiai*

Reikės

3 didelių bananų,

2 stiklinių avižinių dribsnių,

stiklinės datulių (geriausiai šviežių), razinų arba džiovintų spanguolių,

3 v.š. alyvuogių aliejaus (tinkamo kepti),

1 a.š. vanilės,

sezamų, saulėgrąžų sėklų (mirkytų),

ciberžolių ir cinamono (nebūtinai).

Gaminimas. 1. Susmulkinkite bananus ir sumaišykite su kitais produktais: avižiniais dribsniais, supjaustytomis datulėmis, vaniliniu cukrumi, aliejumi, sėklomis, prieskoniais. 2. Gerai išmaišykite ir palikite 15 min. Formuokite apvalius blynelius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. 3. Kepkite iki 170 laipsnių C įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 min, kol gražiai pagels. 4. Gimtadieniui ar šventei galima viršų aplieti kokosų piene tirpintu juoduoju šokoladu (kuriame ne mažiau 70 proc. kakavos) ir papuošti dygliuotojo ožerškio uogomis.

*Šiuose sausainiuose gausu skaidulinių medžiagų, be pridėtinio cukraus, druskos, be pieno, be glitimo (jei avižos begliutiminės), mažiau riebalų, bet kokybiški riebalai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

iki

iki portretas
galo net neperskaičiau, nes, mano nuomone, mitybos specialistai turi išreikalauti iš gamintojų, kad maiste nebūtu jokiu E, dažyklių ir t. t. taip pat daržovės ir vaisiai neturi būti purškiami ir kitaip 'blizginami' bei "vaškuojami". Aš asmeniškai gardumynus ir ne tik juos ruošiu pati, bet kas iš to jei jau patys produktai iš kuriu gaminami patiekalai pilni nereikalingų priedų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių