Trys mitybos specialistės V. Kurpienės receptai kitokiam Velykų stalui

  • Teksto dydis:

Velykų stalas valgantiems pateikia gerokai mažiau iššūkių nei Kalėdos, aiškina žinoma mitybos ir sveikos gyvensenos specialistė Vaida Kurpienė. Pasak jos, taip yra todėl, kad pagrindinis šventinio savaitgalio patiekalas – sotumą suteikiantis, bet mažai kalorijų teturintis kiaušinis. 

Tačiau per Velykas specialistė siūlo visai šeimai vietoje tradicinių patiekalų išbandyti naujus ar pagamintus kitokiu, nei įprastu būdu, patiekalus.

„Ant velykinio stalo tikrai bus kiaušinių, tačiau ilgesni šventiniai pietūs yra puiki proga sveikesnio maisto degustacijai. Gyvenimo ritmas toks, kad kai kurios šeimos retai susėda kartu prie stalo. Tad šalia didžiosios šventės galima padaryti ir mažąją – išbandyti visiems kartu naujų ar bent jau kitaip pagamintų patiekalų”, – siūlo V. Kurpienė.

Anot jos, vienas iš būdų Velykoms pasiruošti ir skanaus, ir daugiau vitaminų išlaikiusio maisto – tai gaminimas garuose, rašoma pranešime spaudai. „Kalbant apie pagrindinius patiekalus, kepimas garuose išlaiko mėsos bei daržovių vitaminus, mineralines medžiagas bei skaidulas. Dėl šios priežasties daržovių patiekalai būna sotesni ir lengviau išvengti šventinio persivalgymo. Mėsos ir žuvies patiekalai bus sultingesni ir taip išvengsime apsunkimo pavalgę, turėsime daugiau energijos. Tobulėjant garų gaminimo technologijoms, toks maistas yra skanesnis už įprastai pagamintą. Būtinai išbandykite, kad ir šiuos receptus“, – teigia V. Kurpienė.

Vaida Kurpienė/Asmeninio arch. nuotr.

Ji per Velykas rekomenduoja išbandyti tris naujus ir skirtingus receptus, kurie turėtų patikti skirtingą skonį turintiems valgytojams. Visi patiekalai gaminami orkaitėje.

Švelni pikantiška vištiena garuose

Reikės:

1 skiltelė česnako

1 cm imbiero šaknies

4 vištų krūtinėlės

2 šaukštai sojų padažo su sumažintu druskos kiekiu. Jei namie turite tik įprasto, tuomet druskos nebedėkite

1 žiupsnelis malto cinamono

½ šaukštelio džiovintų raudonėlių

1 žiupsnelis druskos.

Gaminimas. Nulupkite česnako skiltelę ir imbierą, smulkiai juos sukapokite ar sutrinkite. Vištos krūtinėlę supjaustykite 1 cm storio juostelėmis. Vištieną sudėkite į karščiui atsparų dubenį ir marinuokite su sojų padažu, cinamonu, raudonėliais, česnakais, imbieru ir druska nuo 2 iki 3 valandų. Indą su vištiena įdėkite į orkaitę ir kepkite pasirinkę „Kepimo garuose“ programą, nustatę 80°C temperatūrą 15 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą,  pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o vištieną sudėkite į metalinį tinklelį virš puodo  — kylantys garai ją troškins. Patiekite pagardinę šviežiais builių lapeliais ar kitais žalumynais ir trupučių sojų padažo.

Orkaitėje troškinti burokėliai

Reikės:

400 g didelių burokėlių

1 šakelė šviežių čiobrelių

1 šakelė šviežių rozmarinų

1 lauro lapas

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

3 grūdeliai kvapiųjų pipirų

pipirai

3 lengvai grūstos kadagio uogos

1 žiupsnelis druskos.

Gaminimas. Nušveiskite burokėlius, sudėkite juos ant didelio kepimo popieriaus lakšto. Pridėkite čiobrelių, rozmarinų, lauro lapą, alyvuogių aliejų, kvapiųjų pipirų, pipirų, grūstų kadagio uogų, žiupsnelį druskos ir sandariai suvyniokite. Ryšulėlį su burokėliais dėkite į kepimo skardą ir statykite ją į orkaitę, įkaitinkite iki 200°C, tuomet sumažinkite kaitrą iki 180°C temperatūros ir kepkite 35 minutes. Tada dar sumažinkite karštį iki 150°C ir kepkite toliau, kol įbedus peilį jie pasirodys minkšti. Išvyniokite burokėlius, perpjaukite juos per pusę, o patiekdami ant viršaus sudėkite prieskonius, su kuriais daržovės kepė. Šis garnyras gali būti patiekiamas šiltas arba šaltas.

Ankštinių salotos su citrinų sviestu ir migdolais

Reikės:

100 g cukrinių žirnių

100 g snieginių žirnių

100 g šparaginių pupelių

100 g daržinių pupelių

100 g įprastų pupų

1 žalioji citrina

5 šakelės dašių (žolelė, galite keisti ir džiovintais)

30 g sviesto

druska ir pipirai pagal skonį.

Gaminimas. Nuplaukite, nupjaukite visų pupelių ir žirnių anksčių galiukus, ankštis perpjaukite per pusę. Sudėkite į garinimo indą su skylutėmis ir pabarstykite druska. Nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę ir išspauskite sultis. Žievelę ir sultis sumaišykite nedideliame dubenėlyje ir uždenkite maistine plėvele. 2 dašių šakeles atsidėkite puošimui, nuskabykite lapelius nuo likusių šakelių. Dėkite sviestą į karščiui atsparų indą, jį kartu su pupelėmis kepkite „Kepimo garuose“ programoje 96°C temperatūroje 18 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą,  pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o pupeles sudėkite į metalinį tinklelį virš puodo. Kaip jos išsitroškins, apipilkite jas išlyditu sviestu. Sumaišykite sviestą su žaliųjų citrinų žievelėmis ir sultimis. Paruoštas pupeles sumaišykite su dašių lapeliais, pagardinkite druska ir pipirais, apliekite citrinų skonio sviestu. Gerai išmaišykite ir patiekite gražiame dubenėlyje, papuoškite dašių šakelėmis ir pabarstykite migdolų drožlėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o jessss

o  jessss portretas
ekstra.visi patiekalai yra liuks. liuks!

skaitytojai

skaitytojai portretas
jeigu nezinai koks turi buti velyku stalas tai geriau pasilik tuos receptus sau juk sventes buna viena karta metuose o savo marmalus gali valgyti eiline diena jau is didelio rasto iseini iskrasto
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių