Tikroji gira – ir gėrimas, ir vaistas

Kuo šilčiau, tuo dažniau norisi gerti. Kas sveikiausiai, geriausiai malšina troškulį?

Senoji lietuviška gira, anot nepriklausomo kulinarijos ir mitybos eksperto Vincento Sako, yra rūgštaus skonio, dažniausiai pagaminta iš raugintos sulos arba užpilant vaisius ar uogas šaltinio vandeniu be jokio medaus, cukraus ar mielių. Štai ta tikra gira yra ne tik gėrimas, bet ir vaistas nuo daugelio vidaus ligų bei skrandžio negalavimų.

Jei norite, anot V.Sako, kad jūsų vaikeliai augtų sveiki, negirdykite jų jokiomis kolomis, pepsiais, fantomis, spraitais, o duokite gerti tik tikros gaivos ir giros. Ekspertas pataria moterims grožiui palaikyti prausti veidą tikra gyva gira arba gyvu alumi, o turtingesnės galėtų net ir išsimaudyti. Ir dar – po pirties tinka gerti tik girą, sulą ir šaltinio vandenį. Dabar nusiteikime ilgai truksiančiam, bet vertam to darbui – tikros giros gamybai.

Lietuviškų ruginių miltų raugas naminei girai

V.Sakas siūlo naminės giros raugo receptą

Reikės:

20 g medaus,

10 g ruginių miltų,

200 ml šilto vandens.

Išplakite šiltame vandenyje visus ingredientus, supilkite į aukštą litrinį indą ir palikti kambario temperatūroje 4–5 dienas, o jei temperatūra žemesnė – visą savaitę. Raugas kils, putos, o paskui aprims – raugas jau bus "prinokęs", geros kokybės. Štai šį raugą ir reikia naudoti girai gaminti.

Jei jūsų pagamintoje ir šaldytuve laikomoje giroje susidaro nuosėdų, jų neišpilkite – naudokite naujai girai.

Abrikosų gira

Reikės:

15 l vandens,

5 kg abrikosų,

30 g mielių,

medaus ir cukraus pagal skonį.

Surinktus sode ar nusipirktus abrikosus parą laikykite kambario temperatūroje, sugrūskite medine grūstuve kubile arba statinėje, užpilkite karštu vandeniu ir palikite 12 valandų. Tuomet perkoškite, dėkite mieles, supilstykite į butelius ir šaltoje patalpoje laikykite 10 dienų.

Avižinių dribsnių gira

Reikės:

5 l vandens,

500 g avižinių dribsnių,

1 stiklinės cukraus,

10–15 g mielių.

Avižinius dribsnius užpilkite šaltu vandeniu, virkite 30–50 min., palikite 2–3 valandas, kad atauštų, perkoškite, dėkite cukrų ir mieles. Palikite 24 valandas. Paskui perneškite į šaltą patalpą ir išgerkite per 1–2 dienas.

Bajoriška juodos ruginės duonos gira

Reikės:

10 l vandens,

1 kg juodos ruginės duonos,

4 stiklinių cukraus,

20 g mielių,

2 citrinų sulčių.

Ruginės duonos džiūvėsius paskrudinkite, kol šiek tiek parus, užpilkite karštu vandeniu. Palikite 2–3 valandas kambario temperatūroje. Misą perpilkite į kitą indą. Džiūvėsius dar kartą užpilkite karštu vandeniu ir palikite dar 2 valandas. Šią porciją sumaišykite su pirmąja, sudėkite cukrų ir mieles, ištirpintas nedideliame kiekyje misos. (Cukrų geriausia prieš tai ištirpinti ir į misą pilti kaip sirupą.) Kai atauš, perkoškite, sudėkite cukrų, mieles, supilkite citrinų sultis, įdėkite kelis kubelius citrinų odelės. Palikite 24 valandas, paskui išpilstykite į butelius, užkimškite juos ir trims dienoms išneškite į šaltą vietą.

Duonos gira su džiovintais obuoliais

Reikės:

10 l vandens

1kg juodos ruginės duonos

4 stiklinių cukraus

20g mielių

2 citrinų sulčių

Užvirkite 3 l vandens su sauja džiovintų obuolių (galima įdėti ir kelias razinas) ir keliomis plutelėmis duonos, praaušinkite ir dėkite maždaug riešuto dydžio gabaliuką mielių. Pridenkite marlės gabaliuku, pastatykite šiltoje vietoje. Jei kiekis nedidelis ir pakankamai šilta, maždaug po trijų dienų galima ragauti. Prieš pilant į ąsotį įdėkite kelis griežinėlius citrinos.

Duonos gira su džiovintomis slyvomis

Reikės:

10 l virinto vandens,

1 kg duonos džiūvėsių,

1 stiklinės cukraus,

50 g mielių,

150 g džiovintų slyvų.

Džiūvėsius dėkite į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, išmaišykite ir sudėkite džiovintas slyvas (100 g), uždenkite dangčiu ir palikite 5 valandas. Paskui sudėkite cukrų, mieles ir likusias slyvas, dar kartą išmaišykite ir palikite rūgti 10–12 valandų. Paskui perkoškite per marlę ir dar dvi paras laikykite vėsioje patalpoje.

Duonos gira su džiovintais vaisiais

Reikės:

5 l vandens,

500 g džiovintos juodos duonos (pasigamintos iš 1 kg šviežios),

250 g džiovintų vaisių,

50 g cukraus,

10 g mielių,

šiek tiek razinų.

Džiovintus vaisius pavirkite pusėje nurodyto kiekio vandens, nukoškite per trigubą marlę. Duoną užplikykite likusiu kiekiu vandens, palaikykite ir nuspauskite per trigubą marlę. Tada vaisių nuovirą ir skystį nuo duonelės mirkymo sumaišykite, sudėkite cukrų ir su šiek tiek cukraus atskirai ištrintas mieles. Laikykite šiltai parą. Tada supilstykite į butelius, įmeskite po kelias razinas, užkimškite ir laikykite šaldytuve. Gerkite po 2–3 dienų.

 


Šiame straipsnyje: girareceptaiduonagėrimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių