- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šiais metais Lietuvos gimtadienis bus minimas savaitgalį, tad tai dar viena proga suteikti Vasario 16-ajai ypatingą atspalvį ir susikurti šventę namuose.
Tądien prie bendro stalo galite sukviesti artimus bičiulius ir namiškius bei visus nustebinti išskirtiniais pietumis ar vakariene. Paįvairinkite meniu gastronominiais atradimais, kurie bent simboliškai atspindėtų lietuviškas tradicijas.
Nuo seno mėgstama mėsa – ir ant šventinio stalo
Kad lietuviai neabejingi mėsai, niekas nepaprieštaraus. Nuo seno gajūs posakiai: „stiprus kaip jautis“, „pavalgęs lašinių apie sviestą negalvok“ ir t.t. Skani ir soti vakarienė be mėsos mūsų tautoje nelabai įsivaizduojama. Todėl minint Vasario 16-ąją paminti šių tradicijų būtų nevalia.
Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė siūlo šiai progai gaminti mėsos suktinukus, daug kam geriau pažįstamus zrazų pavadinimu. Patyrusios šeimininkės neabejotinai turi savo mėgstamą receptą, tačiau V. Juodkazienė ragina išlaikyti autentiką ir šįkart mėsos suktinukus gaminti pagal kelių šimtų metų senumo receptą.
„Šventiniam stalui rekomenduoju bajoriškus zrazus. Pirmiausiai, plonai supjaustytas ir išmuštas jautienos filė riekeles pagardinkite druska ir pipirais bei palikite marinuotis geram pusvalandžiui. Tuo metu kelias baltos duonos riekeles, pjaustytas kubeliais, dėkite į dubenį, ten pat įmuškite kiaušinį ir įdėkite keptuvėje pakepintą svogūną su lašinukais. Masę gerai išmaišykite ir tepkite plonais sluoksniais ant jau pasimarinavusios mėsos. Kiekvieną gabalėlį dailiai susukite, užtvirtinti galima siūlu arba dantų krapštuku. Mėsos suktinukus sudėkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite keletą minučių. Kai apskrus, juos užpilkite sultiniu ir kurį laiką patroškinkite. Šalia suktinukų puikiai tiks keptos arba virtos bulvės su lupena ir mėgstamos šviežios daržovės“, – idėjomis dalinosi V. Juodkazienė.
Troškuliui numalšinti, pasak maisto ekspertės, puikiai tiks svarainių gėrimas. Tai mūsų senolių pamėgtas sveikas ir gardus gėrimas, kuriuo mėgautis galima tiek karštu, tiek atvėsintu. „Sutrinkite šaldytus svarainius su keliais šaukšteliais medaus ir užpilkite virintu vandeniu. Greitai pagaminamas gėrimas sušildys ir suteiks jėgų“, – teigia V. Juodkazienė.
Siūlo neužmiršti paprastų produktų
Maisto žinovė įsitikinusi, jog mūsų tautinės virtuvės atspindį sukurti gali ir kiek paprastesni pasirinkimai: „Jei ilgai stoviniuoti prie puodų laiko pasirodys per maža, šventinę atmosferą kurkite ant stalo serviruodami bent mažus lietuviškus gastronomijos akcentus. Tam puikiai tiks virtos bulvės su kastiniu ir kepintomis kanapėmis, juoda duona su grybų užtepėle, o desertui – saldus varškės sūris, kurį pagardinti galite medumi“.
Pasak V. Juodkazienės, lietuviška juoda ruginė duona gali būti priskirta prie produktų, kuriais tautiečiai turi didžiuotis, mat ji turi neatmenamas tradicijas ir ypatingą skonį – ne veltui, ilgiau išvykus iš šalies daugelis taip ilgisi tamsios duonos kąsnelio. Varškės sūriai kartais irgi būna nepakankamai įvertinti.
„Jų turime ir saldžių, ir sūrių, ir rūkytų – juos galime kepti, valgyti vienus ar naudoti kaip vieną iš ingredientų kituose patiekaluose. Tai absoliučiai unikalus maisto produktas, kurį turime tik mes ir broliai latviai“, – pasakoja pašnekovė.
Tiesa, IKI maisto ekspertė ragina tautiečius išmėginti ir itin autentišką desertą, kurio receptūra kildinama dar nuo Radvilų laikų. Originalus šio deserto pavadinimas „Gera košė“, likęs nuo XVII a. pabaigos, tačiau šių dienų kontekste, anot V. Juodkazienės, patiekalas galėtų būti vadinamas tiesiog pudingu.
„Šis desertas yra išties greitai ir nesunkiai pagaminamas, o skonis tikrai išskirtinis. Paimkite saują razinų, jas lengvai apvirkite vandenyje, kad taptų minkštos ir prisigertų vandens. Toliau, nupylus vandenį į tą patį indą su razinomis dedame dvi baltos duonos riekeles ir viską sutriname. Masė turi gautis vientisa, tad galite trinti ir elektriniu trintuvu. Gautą pudingą serviruojame į stiklinaites, paviršių apibarstome cukrumi (sveikesniam variantui galite naudoti kokosų cukrų) bei mėgstamomis uogomis. Puikiai tiks šilauogės, spanguolės ar avietės“, – idėjas lietuviškam stalui sufleruoja V. Juodkazienė.
Lietuviškumo apraiškos parduotuvių lentynose
Nuolat skubantiems ir su prijuoste suktis virtuvėje nespėjantiems tautiečiams išeitis irgi yra. Kasmet, minint Vasario 16-ąją, parduotuvių lentynos pasipildo vienu ar kitu produktu, kuris simboliškai atspindi šią svarbią progą ir šventiniam stalui suteikia lietuviškumo motyvą.
Prekybos tinko IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pasakoja, jog kiekvienais metais savo pirkėjams stengiasi pasiūlyti šį tą ypatingo. O, kaip žinia, bene lengviausiai interpretacijoms pasiduoda lietuvių taip pamėgti konditerijos gaminiai, kuriuos jie mielai perka ir valgo namuose arba šią šventinę dieną nešasi į svečius.
„Vasario 16-oji yra šventė visai tautai, tad jaučiame pareigą prisidėti prie gražaus jos paminėjimo. Šiemet savo asortimente turėsime trispalvę tartaletę, paskanintą Lietuvos vėliavos spalvas menančiais braškių, kivių ir persikų sluoksniais. Tikimės, jog žmonės atras laiko bent trumpam stabtelti ir pasimėgauti šventine akimirka. Kartais tiek ir tereikia – arbatos puodelio ir gardaus deserto“, – tikina B. Čaikauskaitė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...