Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti

  • Teksto dydis:

Rekomenduoja Daiva Kovzan, šefė-konditerė, maisto ruošimo technologijų vyr. mokytoja, maisto tinklaraščio "Priestalo.lt" įkūrėja ir autorė.

Trinta žirnelių sriuba

500 g šaldytų žalių žirnelių,

3 cm imbiero šaknies,

1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

1 svogūnas,

2–3 bulvės,

1/3 stiklinės kepintų migdolų skiltelių,

1 l vištienos sultinio,

1 šaukštelis migdolų aliejaus,

4 šaukšteliai grietinėlės.

Imbiero šaknį supjaustykite griežinėliais, nuskustas bulves ir nuluptą svogūną – vidutinio dydžio gabalėliais. Į storadugnį puodą įpilkite alyvuogių aliejaus, suberkite svogūnų ir imbiero gabalėlius. Kepinkite, kol svogūnai suminkštės ir taps skaidrūs, apie 5 min. Į puodą sudėkite likusius produktus, išskyrus žirnelius. Ant daržovių užpilkite sultinį, uždenkite ir užvirkite. Pavirkite 10–12 min. ir suberkite žirnelius. Virkite dar 5–7 min. Išvirusią sriubą sutrinkite smulkintuvu, paskaninkite druska, pipirais ir migdolų aliejumi. Išpilstykite į dubenėlius ar stiklinaites, į kiekvieną indelį įpilkite grietinėlės.

Bulvių apkepas su kepenėlėmis

800 g bulvių,

200 g kalakutų kepenėlių,

2 svogūnai,

1 morka,

1 geltona paprika,

200 ml grietinėlės,

2 kiaušiniai,

100 g fermentinio sūrio,

druskos, pipirų, petražolių.

Papriką, svogūnus ir morką supjaustykite kubeliais, truputį pakepinkite. Kepenėles supjaustykite juostelėmis, apvoliokite viso grūdo miltuose ir pakepinkite kartu su daržovėmis 5 min. Paskaninkite druska ir pipirais. Bulves nuskuskite, supjaustykite šiaudeliais. Kiaušinius suplakite su grietinėle ir užpilkite ant bulvių. Petražoles susmulkinkite, sumaišykite su bulvėmis ir kiaušinių plakiniu. Bulves sumaišykite su kepenėlėmis, sukrėskite į kepimo indą. Kepkite orkaitėje 180 oC temperatūroje apie 30 min. Tada pabarstykite apkepą tarkuotu sūriu ir dar kepkite 10 min.

Žaliųjų citrinų ir kokosų keksas

Tešlai:

125 g minkšto sviesto,

80 g cukraus,

50 g medaus,

3 kiaušiniai,

100 g grietinėlės,

1 žaliosios citrinos nutarkuotas žaliasis žievelės sluoksnis,

1 žaliosios citrinos sultys,

180 g miltų,

60 g iki miltų sumaltų kokosų drožlių,

10 g kepimo miltelių,

žiupsnelis druskos.

Sirupui:

50 ml vandens,

25 ml žaliosios citrinos sulčių,

50 g cukraus,

30 ml kokosų pieno.

Papuošti:

Plonai pjaustytų žaliųjų citrinų griežinėlių, kokosų kubelių.

Minkštą sviestą išplakite su cukrumi ir medumi. Kitame inde sumaišykite visus skystus ingridientus. Plakdami sviestą, plona srovele juos supilkite. Kitame inde sumaišykite likusius sausus ingredientus ir suberkite į sviesto plakinį. Dabar viską gerai išmaišykite, bet neplakite. Tešlą sukrėskite į kepimo formą, kepkite įkaitintoje orkaitėje 170 oC temperatūroje apie 45 min. Iškepusį atvėsinkite. Užvirkite vandenį su cukrumi ir žaliųjų citrinų sultimis. Atvėsinkite. Tada įpilkite kokosų pieno, išmaišykite ir sulaistykite keksą, kol jis dar šiltas.

Vis madingiau sriubinėti

Anksčiau sveikais priešpiečiais buvo laikomos daržovių salotos, dabar jas vis dažniau pakeičia sriubos. Populiariausia – trinta sriuba. Europos didmiesčiuose plinta mada ją, kaip kavą, neštis ir gurkšnoti. Gal norite paskanauti bajoriškos sriubos? Adomas Mickevičius (1798–1855) iš tėvynės ilgesio ir noro grįžti į gimtąsias vietas parašytoje poemoje "Ponas Tadas" pateikė daug senosios Lietuvos kasdienio gyvenimo vaizdų. Vienas jų – iš Soplico dvaro: "Vyresnės ponios kavą gėrė anksti rytą, / Dabar tad prasimanė patiekalą kitą: / Alaus su grietine pavirinto joms ruošia, / Įtrupinta varškė jį gardina ir puošia." Pamėginkime ir mes pasigaminti.

Alaus sriuba

2 stiklinės alaus,

2 šaukštai grietinės,

žiupsnelis cukraus,

1 kiaušinis,

1 kiaušinio trynys,

50 g varškės sūrio,

1 šaukštas miltų,

truputis sviesto.

Alų užvirinkite ir atvėsinkite. Kiaušinio trynį išplakite su cukrumi ir grietine, supilkite į alų. Išmaišykite. Išplakite kiaušinį, suvilgykite jame gabaliukais supjaustytą sūrį. Išgriebę apvoliokite miltuose, pakepinkite svieste ir suberkite į sriubą.


Šiame straipsnyje: savaitgalio pietūsreceptai

NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
Ne sefe , o valgyklos vireja...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių