- Jurgita Jasiūnienė, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Atostogaudami Peloponese būtinai apsilankykite vietiniuose restoranėliuose – ne tik skaniai pavalgysite, bet ir prisirinksite idėjų, kaip, ilgai nevargstant virtuvėje, nustebinti svečius, portalui LRT.lt sako Arkudžio miestelyje esančio restorano „Rqd Paradise“ virtuvės šefė Anthoula Seidopoulou.
O jei vešitės lauktuvių graikiško sūrio, rinkitės ne tik fetą, bet, pavyzdžiui, ir manourį ar kefalotirį, priduria virtuvės meistrė.
Receptas sūrio mėgėjams
Visiems sūrio mėgėjams A. Seidopoulou pirmiausia siūlo paprastą ir greitai pagaminamą užkandį – sūrio saganaki. Jam reikės vos kelių produktų ir neužtruksite nė 10 minučių.
„Gaminant tradicinį graikišką sūrio saganaki, sūris pirmiausia šiek tiek apibarstomas miltais, o paskui apkepamas alyvuogių aliejuje. Paprasta ir skanu“, – sako restorano virtuvės šefė.
O sūrį ji pataria rinktis pagal skonį. Pavyzdžiui, kefalotiris yra kietas sūdytas sūris. Kaseris – puskietis, baltas ar gelsvas, sūdytas graikiškų avių, ožkų pieno ar jų mišinio sūris. Manouris taip pat gaminamas iš ožkų arba avių pieno, bet yra ne toks sūrus, kaip feta, ir minkštesnis.
Jums reikės:
keleto riekelių sūrio,
šaukšto miltų,
alyvuogių aliejaus (kepti),
citrinos ir balzaminio figų ar granatų acto (nebūtina).
Gaminimas: Drėgną sūrį apibarstykite miltais, jų perteklių nukratykite. Sūrį kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies apie 2 min. arba tol, kol jis taps gražios aukso spalvos. Kepdami sūrį apverskite. Iškepusį sūrį papuoškite citrinos griežinėliu. Jei norite, galite apšlakstyti balzaminiu figų ar granatų actu.
J. Jasiūnienės/LRT.lt nuotr.
Sveikas jogurto užkandis visai šeimai
Pasak A. Seidopoulou, lengvai pasigaminsite ir graikų mėgstamą dzadzikį – graikiško jogurto, agurkų, mėtų (prieskonių žolelių) padažą.
Jums reikės:
300 g graikiško jogurto,
2–3 v. šaukštų citrinų sulčių,
1 ar daugiau (pagal skonį) susmulkintų skiltelių česnako,
1 didelio agurko,
alyvuogių aliejaus,
alyvuogių,
1 šaukštelio druskos ir 1 v. šaukšto baltojo vyno acto,
raudonėlių, krapų, mėtų ar kt. prieskoninių žolelių, druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminimas: Nuluptą ir sutarkuotą agurką apibarstykite druska ir apšlakstykite baltojo vyno actu, kad išsiskirtų skystis (jį nupilkite). Sumaišykite jogurtą, česnaką, citrinų sultis. Į gautą kreminės konsistencijos mišinį įmaišykite nusunktus agurkus. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, pvz., raudonėliu. Atšaldykite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, įdėkite keletą alyvuogių ir patiekite su pita (graikiška duona).
Be daržovių ir jūros gėrybių neapsieisite
Be abejo, graikų virtuvė be daržovių neįsivaizduojama, bet jos valgomos ne tik šviežios, sako A. Seidopoulou.
Tad, jei norite šilto daržovių užkandžio, jums reikės: vyšninių pomidorų, svogūnų, įvairių spalvų paprikų, cukinijos, grybų, fetos, pipirų, petražolių, raudonėlio, alyvuogių aliejaus ir alyvuogių.
J. Jasiūnienės/LRT.lt nuotr.
„Negalinčius gyventi be mėsos Peloponeso restoranai ir tavernos tikrai nustebins. Galėsite paragauti įvairiausių ožkienos, avienos patiekalų, sužinosite, kas yra tikras graikiškas šašlykas souvlaki ar kiaulienos didkepsnis brizola“, – vardija restorano šefė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...