Renkamės majonezą: kaip atskirti sveikiausią? (receptas)

  • Teksto dydis:

Kai kalba pasisuka apie šventinį stalą, valgiaraštyje kaipmat atsiduria majonezas. Vargu, ar kas įsivaizduoja kietai virtus kiaušinius ir mišraines be šio pagardo, kuris nukloja daugumą velykinių patiekalų? Vis tik mitybos specialistai majonezu siūlo nepiktnaudžiauti, o renkantis – atidžiau atkreipti dėmesį į jo sudedamąsias dalis.

Tradicinio majonezo paslaptis – vos keli ingredientai

Majonezo padažo pirmtakais laikomi kulinariniais opusais garsėjantys prancūzai. Teigiama, jog šie padažą išrado dar 18 amžiuje. Tiesa, tada jis buvo gaminamas tik iš kiaušinių trynių, alyvuogių aliejaus ir prieskonių. Šiai dienai parduotuvių lentynose puikuojasi daugybė majonezo rūšių, išsiskiriančių ne tik savo komponentų gausa, bet ir gamintojais ar kainomis.

Pasak restoranų šefės ir sveikos gyvensenos propaguotojos Aidos Matulevičiūtės, kuo mažiau sudedamųjų dalių turi majonezas, tuo jis sveikesnis. „Pagrindą turi sudaryti kiaušiniai, aliejus, garstyčios ir prieskoniai. Jei skaitant produkto etiketę matote daug nepažįstamų sudedamųjų dalių, turėkite omenyje, kad tai nebus tik majonezas“.

Klasikinis majonezas paprastai būna gan riebus – tai lemia jame esantis riebalų, t. y. augalinio aliejaus, kiekis arba pridėtiniai tirštikliai. Jei mėgstate liesesnį majonezą, jo konsistencija turėtų gerokai skirtis, tačiau šiuolaikinės technologijos ir gamintojų pastangos net ir itin liesus padažus paverčia gan tirštais. Vartotojai gaminio sudėtyje turi rasti visus jam pagaminti naudotus ingredientus bei priedus.

Parduotuvių lentynose – majonezų įvairovė

Kaip pasakoja prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, majonezo pasiūla yra išties plati: „Asortimente yra įvairių rūšių majonezų: nuo įprasto, klasikinio iki veganiško. Taip pat turime gausybę majonezų su priedais, pavyzdžiui, su grybais, kietuoju sūriu, saulėje džiovintais pomidorais ar krabais, todėl sau tinkamą skonį gali nesunkiai atrasti net ir patys išrankiausi pirkėjai“.

IKI nuotr.

Komentuodama pirkėjų pasirinkimus, B. Čaikauskaitė sako, jog juos dažniausiai lemia patraukli kaina ir gamintojas. „Pastebime, jog populiariausi yra didesniuose, 400 g talpos, stikliniuose induose parduodami majonezai. Tuo tarpu naujoves, pavyzdžiui, ekologišką majonezą, pirkėjai vertina kukliai – jų pardavimai, lyginant su įprastu majonezu, nėra tokie dideli“.

Velykinis laikas, anot IKI atstovės, yra pats majonezo pardavimų pikas. „Daugiausiai šio padažo parduodame per didžiąsias metų šventes, t. y. per Velykas ir Kalėdas. Likusiais mėnesiais pardavimai smukteli, o vasarą sumažėja labiausiai. Šią tendenciją veikiausiai lemia tai, jog šiltuoju metų laiku žmonės pirmenybę teikia šviežiems, padažais neperkrautiems patiekalams“, – teigia B. Čaikauskaitė.

Siūlo sveikesnę alternatyvą

Pasigaminti majonezą namuose yra išties paprasta. Toks pasirinkimas bus kur kas sveikesnis, be to, skonį ar net spalvą galėsite pasirinkti patys. Jei norite klasikinio padažo, pagrindui naudokite šviežius kiaušinius. Alternatyviems majonezo pakaitalams puikiai tinka avinžirnių nuopilas ar nuoviras, avokadai, saulėgrąžos ar riešutai.

Ryškesnio skonio naminio majonezo padažams visuomet suteiks kelios skiltelės česnako, pasirinktos žolelės, citrina, geras alyvuogių aliejus, japoninių krienų pasta, čipotlės čili pipirai ar jų esencija.

Naminį majonezą skanauti galima ramia sąžine, nors kaip ir visur būtinas saikas ir sveika nuovoka. Padažas turi pagardinti, bet neužgožti patiekalo!                                                                                                                                  Naminis avokadų majonezas

IKI nuotr.

Reikės:

2 nedidelių prinokusių avokadų;

1 skiltelės česnako;

3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;

1/2 citrinos sulčių;

druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

Avokadus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Ten pat pilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir įdėkite skiltelę česnako. Viską gerai sutrinkite, masę pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Gautą padažą gerai išmaišykite.

Avokadų majonezas yra labai panašios tekstūros kaip ir tradicinis majonezas, o paruoštas su aliejumi ir citrinos sultimis nejuoduoja. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių