Pyragas, kuriuo mėgautis galima be sąžinės graužaties (receptas)

  • Teksto dydis:

Sočių švenčių pasekmė – ne tik veržiantys drabužiai, bet ir smegenis spaudžiantis klausimas: ką valgyti, kad svoris ne augtų, bet kristų? Kas padėtų tapti lieknesniems, tačiau nesumažintų jėgų, padėtų išlikti žvaliems ir energingiems? Sveiko maisto propaguotojų atsakymas – avižos arba avižų dribsniai.

„Avižos priskiriamos maistingiausiųjų produktų sąrašui. Jos yra puikus skaidulų šaltinis, be to, turi daugiau baltymų nei dauguma kitų kruopų. Avižose gausu magnio, fosforo, geležies, cinko, kitų mineralų ir vitaminų. Dažnai vartojant avižas, gali sumažėti cholesterolio lygis, o tai reiškia – rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Šios kruopos ar stambūs jų dribsniai padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, tad sumažėja cukrinio diabeto rizika. Dėl avižose esančių skaidulų pavalgę jų ilgiau jaučiamas sotumas, todėl mažiau užkandžiaujama. Būtent tai lemia, kad suvartojate mažiau kalorijų ir lieknėjate“, – tvirtina tinklaraščio „Lieknos Bitės“ kūrėjos Indrė ir Gabrielė.

Jos taip pat primena, kad avižų vartojimas – tai puikus būdas reguliuoti pilvo bėdas. Nuo vidurių užkietėjimo kenčia daug žmonių, o tarp jų ir ypač jautrios šiai problemai žmonių grupės – vaikai, nėščiosios.

„Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad kūdikiui avižos, kaip vienas iš pirmųjų jo gyvenime produktų, gali sumažinti riziką sirgti astma vaikystėje. Todėl mes manome, kad avižų dribsniai yra puikus pasirinkimas kūdikiams, kuriems visų grūdo dalių avižos yra dar per sunkus maistas“, – atkreipia dėmesį tinklaraštininkės.

Avižų dribsniai puikiai tinka ir vyresniems vaikams, kurie vos spėję atsibusti jau prašo pusryčių. Juos derėtų rinktis ne su pridėtiniu cukrumi ir sintetiniais priedais, bet paprastus stambius avižų dribsnius ir juos gardinti šviežiomis ar šaldytomis uogomis ar, jei mėgstate, daržovėmis.

Norintiems dar labiau vaikus palepinti tėvams, jos siūlo iš vakaro iškepti nesudėtingus avižinius pyragus iš natūralių produktų – avižų, riešutų, sėklų, džiovintų vaisių, taip pat su medumi ar bananais, natūraliomis datulėmis – tai padeda išvengti pridėtinio rafinuoto cukraus. 

Dar vienas „Lieknų Bičių“ patarimas: jei turite galimybę, rinkitės ekologiškus produktus, kad būtumėte dar ramesni dėl vartojamo produkto saugumo.

„Suaugusiems siūlome nepatingėti eksperimentuoti. Vietoj indo su baltais kviečių miltais virtuvėje turėkite įvairaus rupumo avižinių dribsnių, kuriuos dėkite kepdami blynelius, keksiukus, sausainius ar sūrius patiekalus – kotletus, dribsniuose apvoliotus mėsos ar žuvies kepsnelius. Taip jūsų patiekalas įgys daugiau maistinės vertės. Toks maistas tiks ir glitimo netoleruojantiems asmenims, nes avižose jo nėra“, – aiškina jaunos mamos, subūrusios didelį būrį sveikos mitybos gerbėjų.

Avižinis pusryčių pyragas be pridėtinio cukraus

Jums reikės:

300 ml avižinių dribsnių;

200 ml speltos miltų;

3 prinokusių bananų;

60 g sviesto;

1 kiaušinio;

žiupsnio druskos ir cinamono;

1 a. š. kepimo miltelių.

Visus ingredientus supilame į virtuvinį kombainą, gerai suplakame ir kepame iki 180 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių