Prancūziški rageliai – kruasanai

  • Teksto dydis:

Šiandieną gaminame traškius sluoksniuotos tešlos sviestinius pyragėlius – kruasanus. Tešlą gaminsime patys.

Sviestiniai rageliai traškia plutele, kurių kilmės nepasidalina Prancūzija, Austrija ir kitos Europos šalys… Kad būtų paprasčiau, tegul vadinsime, kad šie rageliai yra kilę iš Prancūzijos.  Gaminant ragelius prireiks šiek tiek kantrybės, taip pat ir laiko, kadangi tešlą reikės ir pašaldyti, ir palikti iškilti. Pradėkime!

Sudėtinės dalys:

Miltai, 250 g

Pienas, 70 ml

Vanduo, 70 ml

Cukrus, 2 v. šaukštai

Sausos mielės, 5 g

Sviestas, 160 g

Druska, žiupsnelis

Kiaušinis, 1 vnt.

Gaminimas:

Dubenyje sumaišome birius ingredientus: miltus, keletą šaukštų cukraus, sausas mieles, žiupsnelį druskos. Įdedame 20 g (1.5 v. šaukštą) kambario temperatūros sviesto, supilame pieną ir vandenį, tešlą gerai išmaišome ir išminkome rankomis (2-3 min.). Iš tešlos suformuojame suplotą blyną, supakuojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent dviems valandoms. Čia svarbu ilgai neužgaišti su tešla, kuo daugiau leisime jai iškilti, tuo sunkiau vėliau bus su ja dirbti (perdengiant su sviestu).

Tuo tarpu 140 g sviesto dedame tarp sviestinio popieriaus lakštų, pakočiojame iki vientiso blyno (geriausia dar šaltą sviestą susipjaustyti 4 mm storio riekėmis ir sudėjus vieną prie kitos suformuoti kvadratinį lakštą arba sviestą sudėti į kvadratinį užtraukiamą šaldymo maišelį ir per jį iškočioti). Sviesto lakštą taip pat dedame į šaldytuvą, kad būtų tokios pat temperatūros kaip ir kruasanų tešla.

Išimame tešlą iš šaldytuvo, pakočiojame taip, kad galėtume suvynioti sviesto lakštą iš abiejų pusių (galima iškočioti dvigubai didesnį ir aplenkti sviesto lakštą // taip pat galima padėjus sviesto lakštą į vidurį tešlos lakšto kampus užlankstyti į vidurį (kaip voko)). Iškočiojame į pailgą stačiakampį su kraštinių santykiu 1:3. Tuomet nuo ilgųjų kraštų lenkiame po vieną dalį į vidurį, kiek suplojame rankomis ir suvynioję į maistinę plėvelę dedame į šaldytuvą valandai.

Išėmus kruasanų tešlą iš šaldytuvo, dedame ją ant miltais pabarstyto stalviršio taip, kad prieš tai padarytos lenkimo linijos būtų iš kraštų, t.y. tarsi knygą. Iškočiojame vėl į pailgą stačiakampį santykiu 1:3 ir vėl užlenkiame kraštus ant vidurinės dalies. Pasukame tešlą 90 laipsnių (vėl kaip knygą priešais save) ir iškočiojame į pailgą stačiakampį lakštą (4 mm), supjaustome į trikampius ir juos dedame į šaldytuvą pusvalandžiui.

Išėmus, kiekvieno trikampio bukoje kraštinėje darome įpjovą (žr. nuotrauka Nr. 5) ir nuo jos pradedame vynioti kruasaną iki pat smailosios dalies (žr. nuotrauka Nr. 6). Taip suvyniotus kruasanus dedame ant kepimo formos, išklotos kepimo popieriumi (žr. nuotrauka Nr.7), aptepame kiaušinio plakiniu (pasūdytu žiupsneliu druskos) ir paliekame 20 min. kambario temperatūroje. Kadangi naudojome sausas mieles – palikti ilgiau nereikia, neišsipūs. Aptepame kruasanus kiaušinio plakiniu dar kartą ir dedame į iki 190°C įkaitintą orkaitę 16-21 min., kol rageliai dailiai įrus.

Ką gi, sviestiniai rageliai jau iškepė. Skanaujame kruasanus šiltus su pienu arba pravėsusius su kava ar arbata. Gero apetito!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Janina Kasm

Janina Kasm portretas
Aš manau,kad galima.Žinoma naminė tešla ir lieka naminė,tik va paplušėti truputi reikia.

O jeigu

O jeigu portretas
Gal galima kruasanus daryti is sluoksniuotos sviestines teslos (is parduotuves)?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių