Pomidorų metas: keturi receptai pasimėgauti šiltnamio derliumi

  • Teksto dydis:

Vasara įsibėgėjo ir jau nudžiugino pomidorų gerbėjus gausiu derliumi. Lietuvoje ypač vertinami šviežiai užauginti pomidorai, kurie išsiskiria savo spalva, sultingu skoniu ir kvapu. Todėl, kol nesibaigė šių raudonšonių derlius, maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo suskubti namiškius pradžiuginti skirtingais pomidorų valgiais.

Dažniausiai žmonės pomidorus valgo kaip garnyrą: sumaišę su grietine, aliejumi ar įpjaustę į įvairias salotas. Tačiau šiuo laikotarpiu šviežių pomidorų panaudojimas gali būti be galo įvairus.

A. Rasmussen siūlo pomidorus naudoti kaip vieną pagrindinių patiekalo sudedamųjų dalių, juolab, kad jie labai skanūs ne tik švieži, bet ir kepti, troškinti ar marinuoti.

Klasikinė pomidorų sriuba

Reikės:

0,7 l šviežių pomidorų,

1 l daržovių sultinio,

2 bulvių,

1 svogūno,

2 skiltelių česnako,

50 gramų mėgstamo sūrio,

šviežių bazilikų ar kitų prieskoninių žolelių pagal skonį.

Gaminimas. Kelias minutes pakepinkite svogūnus. Virtuviniu trintuvu sutrinkite bulves, pomidorus, česnakus ir pakepintus svogūnus. Užvirinkite daržovių sultinį ir į jį supilkite sutrintą masę. Viską užvirinkite ir vėliau supilstykite į lėkštes. Užtarkuokite sūrio ir pabarstykite bazilikais ar kitomis mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.

Pomidorų pyragas su mocarela

Reikės:

80 g sviesto,

250 g miltų,

1 kiaušinio,

2 a. š. džiovintų bazilikų,

žiupsnelio druskos.

Įdaro gamyba reikės:

3 mocarelos sūrio rutuliukų,

6 vidutinio dydžio pomidorų,

50 g kietojo sūrio,

maltų juodųjų pipirų,

šviežių bazilikų lapelių.

Gaminimas. Sviestą išsukite su druska ir šviežiais bazilikais, įmuškite kiaušinį ir dar kartą gerai išsukite. Tuomet suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Jei ji gaunasi kietoka, galite įpilti porą šaukštų šilto vandens. Išminkę tešlą, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir skardą su tešla įdėkite į 160 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Tuo pačiu metu griežinėliais supjaustykite pomidorus ir mocarelos sūrį. Iškepus pyragui, ištraukite jį iš orkaitės ir apdėliokite sūrio griežinėliais. Ant sūrio išdėliokite pomidorus ir pyragą vėl įdėkite į orkaitę. Kepkite dar apie 15 minučių. Tuomet sutarkuokite kietąjį sūrį, o pyragui iškepus ir apibarstę jį kietuoju sūriu dar kartą pašaukite į orkaitę 5 arba 10 minučių. Prieš patiekdami pyragą pabarstykite jį šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir uždėkite šviežių bazilikų ar kitų prieskoninių žolelių. Šis pyragas bus gardus tiek šiltas, tiek šaltas.

Pikantiška varške įdaryti pomidorai

Reikės:

4 pomidorų,

350 g varškės,

3 česnako skiltelių,

50 g petražolių,

3 v. š. grietinės,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas. Nupjaukite pomidorų viršūnėles ir išskobkite jų vidų. Elektriniu trintuvu sumaišykite varškę, grietinę, česnaką, druską ir pipirus iki vientisos masės. Į šią masę sudėkite smulkintas petražoles ir viską gerai išmaišykite. Tuomet į išskobtus pomidorus šaukštu sudėkite varškę ir papuoškite petražolių šakele. Pomidorus, įdarytus pikantiška varške, patiekite kaip užkandį.

Pomidorų užkandis

Reikės:

itališkos duonelės ciabatta,

alyvuogių aliejaus,

poros česnako skiltelių,

4–5 pomidorų,

tarkuoto fermentinio sūrio,

šviežių mėtų,

druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas. Itališką duonelę supjaustome riekelėmis ir apšlakstome aliejumi, smulkintu česnaku bei mėtomis. Šias riekeles keletą minučių apkepame, pomidorus susmulkiname kubeliais, įmaišome tarkuotą sūrį ir dedame druskos ir pipirų. Viską apšlakstome likusiu aliejumi ir išmaišome. Dedame ant ką tik pakeptos duonos ir papuošiame mėtos lapeliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių