Pavalgyti per 15 minučių: subalansuota skubantiems

  • Teksto dydis:

Šiuolaikiniam skubančiam žmogui itin svarbu ne tik greitai pavalgyti, bet kad valgomas maistas būtų dar ir sveikas. Darbo dienomis gaminti pusryčius, pietus ir vakarienę tiesiog nepakanka laiko dėl įtempto darbo grafiko ir turiningai leidžiamo laisvalaikio. Dažnai nutinka ir taip, kad dėl laiko stokos tiesiog pamirštame ne tik pusryčius, bet ir pietus, vietoj kurių tiesiog nuraminame skrandį pirmu pasitaikiusiu užkandžiu, nebūtinai sveikuolišku.

Deja, Lietuvoje vis dar stokojame greito, tačiau tuo pačiu ir sveikuoliško maisto restoranėlių ar kavinių. Didžiausias tokio maisto, kuris puikiai gali tikti tiek pusryčiams, tiek pietums, pasirinkimas vis dar yra prekybos centruose. Taigi, ką pasirinkti, kad pavyktų pavalgyti greitai, o tuo pačiu ir sveikai pataria „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.

„Žmonių gyvenimo ritmas vis greitėja, todėl  dažnai valgoma paskubomis, maistui ir jo gamybai nebeteikiama reikšmės, o kartais valgymai, pavyzdžiui, pusryčiai, apskritai yra praleidžiami. Pietums daržnai nusigriebiamas pirmas pasitaikęs užkandis – sumuštinis, bandelė ar šokoladas, greta kurio atsiduria gazuotas gėrimas. O po tokios dienos – vakare šluojama viskas, kas papuola po ranka. Šiuolaikiniam vartotojui, gyvenančiam itin sparčiu ritmu, aktualūs tampa produktai, kuriuos paruošti galima greičiau, patogiau, kad daugiau laiko galėtų skirti sau ar artimiesiems bei mėgstamoms veikloms“, - pasakoja A. Poleninas.

Svarbiausias dienos valgis – pusryčiai

„Pusryčiai yra reikalingi mums visiems, nes jie užtikrina pakankamą energijos kiekį ir padeda pamatą visai dienai. Jeigu nevalgote pusryčių arba jiems maistas yra netinkamas, po pietų jau ieškosite ko nors skanaus ir jausite energijos stygių. Sveiki pusryčiai yra labai reikalingi mūsų sveikatai ir svorio kontrolei, todėl pusryčių atsisakymas dėl 10 minučių papildomo miego nėra geras pasirinkimas“, - sako A. Poleninas.

A. Polenino idėjos pusryčiams:

Avižinės, perlinės, bolivinės balandos ir dar daugelis kitų košių. Atraskite savo mėgstamiausias, išbandykite įvairius priedus ir būsite tikri, kad gausite daug naudingų medžiagų, energijos ir būsite sotūs iki pietų. Ekologiškos, natūralios ir greitai paruošiamos košės, kurias tereikia užpilti karštu vandeniu, o jau po poros minučių mėgautis skoniu, kuriame gausu skaidulų. Ryte košes gardinkite mėgstamais priedais, uogomis, riešutais, sūriu ir pan.

Sumuštinių yra tikra galybė variantų ir jie gali būti išties sveiki. Geriausia rinktis pilno grūdo duoną, taip pat vis populiarėjančias duoneles, praturtintas sėlenomis, grūdais ir turinčias daug skaidulinių medžiagų. Laiko tikrai sutaupysite, jeigu rinksitės jau suraikytas duoneles, teliks sudėti rytiniam sumuštiniui idealiai tiksiančius avokadą, lašišą, o mėgstantiems saldžiau – riešutų sviesto ir riekelėmis pjaustyto banano ar mango.

Sausi pusryčiai, kuriems geriausiai tinka granola, gardinti mėgstamu jogurtu ar vaisių sultimis.

Natūralus jogurtas su kasryt vis kitais priedais, pavyzdžiui, ispaninio šalavijo sėklomis, riešutais. Tikrai nenusibos ir bus skanu bei sveika.

Pietūs – greitai pagaminami ir skanūs

„Vis daugiau žmonų praleidžia pietus, nors jie yra ne ką mažiau svarbūs nei pusryčiai. Pasirinkimas priklauso nuo to, kokių jų norėtumėte – šaltų ar karštų. Itin skubantiems turėtų tikti ir patikti įvairūs sušiai, suktinukai ir panašūs patiekalai, kuriuos galima suvalgyti turint vos kelias minutes pietums“, - teigia A. Poleninas.

Pasak jo, reikėtų nepamiršti ir užkandžių, kuriems tiks šviežiai spaustos sultys ar sulčių kokteiliai, kurių galima rasti ir didžiuosiuose prekybos centruose. Jie suteiks energijos ir vitaminų likusiai dienai.

A. Polenino pietų idėjos:

Salotos – jų variacijų yra labai daug, o jau paruoštas salotas galima nusipirkti tiesiog parduotuvėje.  Tokių pietų metu gaunama itin daug vitaminų ir naudingų organizmui medžiagų, nes salotų sudėtyje dažniausiai vyrauja daržovės. Be to, šiais laikais jas galima rinktis iš didelės gausos: visiškai lengvų, apšlakstytų keliais lašeliais alyvuogių aliejaus; vaisinių, su liesu jogurtu; arba su mėsa, vištiena, sūriu.

Greitai paruošiamos sriubos taip pat yra išeitis.

Skubant papietauti pravartu atkreipti dėmesį į greito maisto bei ekologiško maisto skyrelius parduotuvėse. Ten galima rasti įvairių vegetariškų, veganiškų suktinukų, sveikuoliškų jogurtų su įvairiais pagardais, bet ir žaliavalgiškų desertų.

Vakarienei – lengvi patiekalai

„Vakare norėtųsi, o ir reikėtų, daugiau dėmesio skirti šeimai ir draugams, pomėgiams bei tobulėjimui. Paskutinįjį dienos patiekalą smagiau gaminti savaitgalį, kai galima pasiruošti ištaigingą vakarienę be didelės skubos. Vakarienė turėtų būti valgoma likus 3-4 valandoms iki miego – lengviau užmigsite, geriau išsimiegosite ir ryte būsite alkani, todėl norėsite pusryčių“, - pataria A. Poleninas.

A. Polenino idėjos vakarienei:

Šaldytų daržovių rinkinys ar jų rinkinys su priedais bus itin lengvai pagaminamas, o tokį patiekalą gaminti galima ir dvejopai – pakepinant arba verdant garuose.

Greta šių daržovių „Maximos“ parduotuvėse rasite jau paruoštų mėsos ir žuvies ar sūrio gaminių – kepsnių, kepsnelių, vyniotinių.

Jei vis dėlto norite, kad namai pakviptų gaminamu maistu, galima rinktis įvairius pradėtus ruošti mėsos, žuvies ar sūrio gaminius. Prekybos centruose rasite marinuotų vištienos bei kitų mėsos patiekalų, dešrelių, su žolelėmis marinuoto lietuviško sūrio, kuriuos beliks pašauti į orkaitę ir laukti kol iškeps.

Paelija – jeigu šį ispanų nacionalinį patiekalą ruošite ne patys, tai tikrai ilgai neužtruks. Jų pasirinkimas tikrai gausus – nuo šaldytų, sausojo džiovinimo iki jau pagamintų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
antimedicinine reklama kur gastritas garantuotas....bus darbo farmacijai....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių