Patiekalai vegetarams: nuo pikantiškų daržovių iešmelių iki netradicinių desertų

Grilio patiekalai – neatsiejama pavasario dalis, tad nenuostabu, kad šiuo metu lauko kepsninės ištraukiamos vis dažniau. Dažniausiai grilyje kepama mėsa, tačiau jame puikiausiai atsiskleidžia ir kitų maisto produktų skonis.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen teigia, kad ant grotelių galima gardžiai išsikepti daržoves, jūros gėrybes, sūrį ir net vaisius taip, kad šie paliks įspūdį ir labiausiai užkietėjusiems mėsos gerbėjams.

Maisto ekspertės teigimu, vos išgirdęs žodį „iškyla“, dažnas žmogus iš karto pagalvoja apie gardžius šašlykus ar kepsnius, tačiau pasaulyje vis populiariau lauke kepti ne tik mėsą, bet ir kitus produktus – ypač daržoves.

„Toks maistas puikiai tinka iškylautojams, atsisakiusiems mėsos. Daržovės keptos ant grotelių yra paprastai pagaminamas patiekalas, ypač tinkamas pietums ar vakarienei, kai norisi jaustis sočiam. Grilyje keptas desertas – taip pat vis dažniau pasirenkamas patiekalas bei nuostabus delikatesas, kuris siūlau būtinai išmėginti šį sezoną“, – sako A. Rasmussen ir dalinasi receptais.

Pikantiškas daržovių šašlykas

Reikės:

600 g pievagrybių

1 baklažano

Pusės raudonosios paprikos

1 pomidoro

3 skiltelių česnakų

2 v. š. aliejaus

Druskos

Raudonųjų ir juodųjų pipirų             

Gaminimas:

Nulupkite baklažano žievę, o patį baklažaną perpjaukite išilgai. Kiekvieną jo puselę padalinkite į dar tris dalis. Pomidorą ir pievagrybius perpjaukite pusiau. Visas daržoves pabarstykite druska, juodaisiais ir raudonaisiais pipirais. Jas pagardinkite tarkuotais česnakais ir užpilkite aliejaus, kad daržovės neapdegtų virš žarijų, o prieskoniai liktų ant daržovių. Viską kruopščiai išmaišykite rankomis, užmaukite daržoves ant iešmelių ir kepkite ant grotelių. Skanaus!

Grilyje keptos krevetės su daržovėmis

Reikės:

600 g lukštentų didelių krevečių

1 nedidelės cukinijos

1 raudonos paprikos

2 vnt. svogūnų

5 pievagrybių

5 v. š. alyvuogių aliejaus daržovėms apšlakstyti

Druskos ir pipirų

Marinatui:

3 skiltelių česnako

1 v. š. medaus

1 a. š. saldžios raudonos paprikos miltelių

1 a. š. kario

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Šiek tiek citrinos sulčių

Druskos

Gaminimas:

Cukiniją supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais, o raudoną papriką – stambiais kvadratais. Pievagrybius perpjaukite perpus, o svogūnus supjaustykite ketvirčiais. Krevetes atitirpinkite (jei naudojate šaldytas) ir marinatui skirtus visus produktus sumaišykite. Marinatu užpilkite krevetes ir palikite pastovėti apie valandą. Kad neišsausėtų bekepant, pjaustytas daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais. Viską gerai išmaišykite. Marinuotas krevetes ir paruoštas daržoves sudėkite ant grotelių arba suverkite ant iešmelių ir kepkite ant žarijų kol gražiai apskrus ir daržovės suminkštės. Geriausia apie 5–10 minučių iš kiekvienos pusės. Grilyje keptas krevetes su daržovėmis galite patiekti su šviežiais krapais ir citrinos skiltelėmis. Skanaus!

Ant grotelių keptas varškės sūris

Reikės:

1 vnt. varškės sūrio

1 a. š. druskos

1 a. š. pipirų

1 v. š. krapų

1 v. š. rozmarino

1 v. š. bazilikų

2 skiltelių česnako

2 v. š. natūralaus jogurto

Gaminimas:

Sūrį aptepkite natūraliu jogurtu ir apibarstę prieskoniais suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių apie 15 minučių iš abiejų pusių. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite ant žarijų, kad apskrustų. Skanaus!

Smaližiams – ant grotelių bananų ir ledų desertas

Reikės:

3 vnt. didesnių nuluptų bananų

500 ml vanilinių ledų

1 a. š. sviesto

2 a. š. apelsinų sulčių

0,5 puodelio karamelinio padažo ledams

0,25 a. š. malto cinamono

Gaminimas:

Bananus perpjaukite pusiau, o po to išilgai, kad gautųsi lygiai 12 gabaliukų. Sumaišykite sviestą ir vieną šaukštelį apelsinų sulčių. Gautu mišiniu patepkite visas banano puseles. Tuomet supjaustytus bananus sudėkite ant grotelių ir kepkite apie porą minučių. Apverskite ir vėl pakepkite kelias minutes. Per tą laiką nerūdijančio plieno indelyje sumaišykite karamelinį padažą ir likusį vieną šaukštelį apelsinų sulčių. Padažą pakaitinkite maišydami tiesiai ant žarijų iki tol, kol pradės burbuliuoti. Tada berkite cinamoną, sudėkite bananus ir atsargiai išmaišykite, kad jie pasidengtų mišiniu. Patiekdami, sudėkite ledus į kelis desertinius indelius, pilkite gautą padažą ir bananus ant ledų. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių