Pasninkas – laikas sveikesnei mitybai (receptai)

Advento laikotarpis laikomas ne tik susikaupimo, bet ir kasdienių įpročių, apimančių ir mitybą, pokyčių metu.

Apie pasninko reikšmę – pokalbis su sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpiene.

– Ar pasninkas vis dar aktualus šiandienos visuomenėje?

Advento tradicijos aptariamos kiekvienais metais. Pirmiausia, Adventas yra rimties ir susikaupimo metas, todėl vertėtų apmąstyti, ar džiaugiamės dabartine veikla ir klausti, ką galime pakeisti savyje. Tamsusis metų laikas simbolizuoja sugrįžimą į namus, pas šeimą ir artimuosius.

Ilgi vakarai turėtų būti skirti gilesniam bendravimui, dalinimuisi tuo, ką turime, su kitais. Tai – savųjų fizinių poreikių apribojimo, savęs pažinimo laikotarpis. Kai mes užgniaužiame emocijas, nerealizuojame savęs, visa tai neigiamai pasireiškia mums patiems; tai susiję ir su mityba, pavyzdžiui, persivalgymu.

– Kokių mitybos principų reikėtų laikytis Advento savaitėmis?

– Šiuo metu neturėtų būti vartojamas alkoholis, rekomenduojama atsisakyti mėsos ir riboti pieno produktų vartojimą. Patarčiau rinktis vertingą ir sveiką maistą, ne tik atsisakyti nerekomenduotinų. Tam tikrų produktų atsisakymas ar ribojimas pats savaime nėra pasninkas.

Pasninkas yra puiki proga peržiūrėti savo mitybą, kad nereikėtų duoti pasižadėjimų ateinantiems metams. Nėra ko laukti – Adventas yra puikus metas keisti netinkamus mitybos įpročius.

Jei vienų produktų atsisakysime, o kitų vartosime per daug, tai bus įvykdytos tik techninės sąlygos, o ne pasninko esmė. Būtina vengti persivalgymo, skirti laiko maistui. Svarbu pajusti organizmą, valgyti tik tiek, kiek reikia.

Ruošiant patiekalus naudinga prisiminti, kas buvo valgoma anksčiau. Į maisto racioną patarčiau įtraukti daugiau daržovių, pavyzdžiui, griežtį, ropę, ankštinius, šviežią arba raugintą kopūstą. Tinkami viso grūdo ruginiai produktai, džiovinti grybai, balta bei riebi žuvis, pavyzdžiui, silkė.

Senovinius maisto gamybos būdus galima pritaikyti ir dabar. Seniau burokėlius kepdavo krosnyje – dabar šį metodą galime pritaikyti kepdami juos orkaitėje. Šviežias, smulkiai tarkuotas burokėlis, apšlakstytas citrinos sultimis ir pagardintas petražolėmis – taip pat puikus pasirinkimas.

– Kokia tokio maisto ribojimo nauda mūsų organizmui?

– Akivaizdu, jog Lietuvos gyventojai suvartoja per daug gyvūninių produktų. Ypač daug vartojama perdirbtų gaminių: mėsos bei pieno. Vertėtų riboti šiuos produktus – tai ypač naudinga dėl įvairių uždegiminių procesų organizme.

Atsisakydami saldintų pieno gaminių, sumažiname gaunamo cukraus kiekį, todėl stabdome iš to dažnai kylančius uždegiminius procesus, geriname cholesterolį. Tačiau, kaip minėjau, jei mėsą pakeisime bandelėmis – sveikatai naudos iš to nebus.

Pasninkas yra puiki proga peržiūrėti savo mitybą, kad nereikėtų duoti pasižadėjimų ateinantiems metams. Nėra ko laukti – Adventas yra puikus metas keisti netinkamus mitybos įpročius.

Verta žinoti

Per adventą tradiciškai reikalaujama atsisakyti pieno ir mėsos. Tad juos reikėtų pakeisti pupelėmis ir riešutais.

Per dieną reikėtų suvalgyti bent riekę duonos, 30 g dribsnių, pusę stiklinės ryžių ir maždaug tiek pat kokių nors kitų kruopų.

Racioną būtina praturtinti daržovėmis — pusė stiklinės šviežių ir stikline lapinių daržovių, bulve ir puse stiklinės įvairių virtų daržovių.

Labai dažnas pasninko patiekalas — pupelių ar burokėlių sriubos, paskanintos grybais. Nepamirškite ir vaisių. Žuvies rekomenduojama valgyti daugiau nei įprastai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ojojoi

Ojojoi portretas
Tyčiojasi autorė! "Įtraukti į racioną griežtį, ropę"... Įtraukčiau, dar ir kaip mielai! Tik kur tų ropių ir griežčių gauti šiais laikais, kai visur kivių ir bananų pilna, o lietuviško ridiko, nei juodo, nei balto, užsimušdamas nerasi? Net kopūstai į kopūstus nebepanašūs, akmeniniai mutantai kažkokie, lapo neatlupsi nesutrupinęs. Apie griežčius belieka tik pasvajoti...

likutis

likutis portretas
kokia pensija tokia ir mityba o anksciau tai buvo koks masalas toks ir pisalas o matot kas is to liko
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių