Nepelnytai pamirštos ropės

Mitybos specialistai apgailestauja, kad šiais laikais ropės tapo egzotiškesnės už avokadą ir papajas. O juk kažkada buvo viena pagrindinių rudens gėrybių ant lietuvio stalo.

Vitaminų šaltinis

Pagal vitamino C kiekį ropės toli už savęs palieka net ir citrinas bei aplesinus. Be to, askorbo rūgštis šakniavaisiuose išsilaiko visus metus. Taigi prasidėjus šaltajam sezonui ropė gali tapti puikia peršalimų ligų profilaktikos priemone.

Beje, vitamino C kiekis dar ne viskas, dėl ko verta pamėgti šią daržovę. Ropėse gausu ir B grupės vitaminų bei karotino. Kuo ropė geltonesnė, tuo joje daugiau vitamino A.

Nuo senų laikų ropės buvo pripažintos puikia vaikų rachito profilaktikos priemone. O šių laikų mokslininkai jų rekomenduoja vagyti tiems, kurie nori, kad jų dantys ir kaulai būtų stiprūs, mat šiose daržovėse gausu ir kalcio. Beje, lapuose kalcio taip pat gausu kaip ir šakniavaisiuose. Šviežių ropių lapų galima dėti į salotas, gaminant daržovių ragu.

Ropės - puikus priedas patiems įvairiausiems daržovių troškiniams, o taip pat mėsos troškiniams. Vegetariniam variantui  viename puode gerai dera morkos, bulvės, porai, salierų šaknys ar stiebeliai, porai.

Ropę skanu kepti orkaitėje įdarytą. Virtos ropės vidurį reikia išskobti, prikimšti ryžių, maišytų su šaukšteliu sviesto, tarkuota morka, mėgstamais prieskoniais, kiaušiniu ir viršų dar patepus sviestu kepti. Ropėmis galite praturtinti ir tradicinę raugintų kopūstų sriubą.

Lieknėjančiųjų daržovė

100 g ropės yra tik 28 kcal. Būtent todėl dietologai rekomenduoja šios daržovės valgyti norintiesiems atsikratyti antsvorio. Yra net ir ropių dieta, kurios laikantis mėnesį galima atsikratyti 5 kg svorio. Dieta gana paprasta: tereikia atsisakyti saldumynų ir kiekvieną valgymą pradėti nuo ropių. Žinoma, jei užkrimtę ropių kimšite sumuštinius ar cepelinus, vargu ar sulieknėsite. Jeigu jaučiate, kad bus sunku laikyti tokios dietos, pamėginkite vietoje saldumynų ar kitų užkandžių, suvalgyti ropės. Negalite gyventi be saldumynų? Pasigaminkite ropės cukatų. Ropės griežinėlius dėkite į stiklainį, kiekvieną sluoksnį sutepkite medumi. Užpildę indą, jį pastatykite parai vėsioje vietoje, o po to laikykite šaldytuve. Kai pajusite saldumynų alkį – smaguriaukite saldžiuoju ropės griežinėliu.

Imunitetą gerina ir organizmo tonusą palaiko ropių bei pomidorų sultys: sumaišykite lygiomis dalimis pomidorų ir ropių sultis, įdėkite truputį česnako – skanu ir sveika!

Padeda sergant

Mūsų senoliai ropes augino ne tik maistui. Šios daržovės pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, todėl padeda greičiau užgyti žaizdoms, kovoja su dantenų uždegimais.

Ištirta, kad ropėse esantys sterinai veikia profilaktiškai nuo aterosklerozės, lengvina gerybinės prostatos simptomus. Virtos ropės padeda užkimus, netekus balso. Suvaldo stiprų širdies plakimą.

Sieros druska, esanti ropėse, valo kraują, skaldo akmenis inkstuose ir šlapimo pūslėje. Ropėse esantis magnis yra profilaktinė priemonė nuo onkologinių ligų. Magnis padeda kaulams kaupti kalcį.

Svarbu:

Ropių turėtų vengti sergantieji ūmiais ir lėtiniais hepatitais, centrinės nervų sistemos ligomis. Žalių ropių neturėtų valgyti turintieji skrandžio bei žarnyno opas.


Šiame straipsnyje: Ropėdaržovėmaisto produktai

NAUJAUSI KOMENTARAI

w

w portretas
As taip pat pagalvojau,kad gal kaliaropes ir yra ropes,na,pagal paveiksleli taip iseitu.

Anonimas

Anonimas portretas
Jeigu rašote apie ropės, tai kodėl kaliaropės nuotrauką patalpinote? Matyt, ropės nesate matę. Liūdna dėl tokių specialistų.
VISI KOMENTARAI 2
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių