Nepelnytai pamirštos ropės

Mitybos specialistai apgailestauja, kad šiais laikais ropės tapo egzotiškesnės už avokadą ir papajas. O juk kažkada buvo viena pagrindinių rudens gėrybių ant lietuvio stalo.

Vitaminų šaltinis

Pagal vitamino C kiekį ropės toli už savęs palieka net ir citrinas bei aplesinus. Be to, askorbo rūgštis šakniavaisiuose išsilaiko visus metus. Taigi prasidėjus šaltajam sezonui ropė gali tapti puikia peršalimų ligų profilaktikos priemone.

Beje, vitamino C kiekis dar ne viskas, dėl ko verta pamėgti šią daržovę. Ropėse gausu ir B grupės vitaminų bei karotino. Kuo ropė geltonesnė, tuo joje daugiau vitamino A.

Nuo senų laikų ropės buvo pripažintos puikia vaikų rachito profilaktikos priemone. O šių laikų mokslininkai jų rekomenduoja vagyti tiems, kurie nori, kad jų dantys ir kaulai būtų stiprūs, mat šiose daržovėse gausu ir kalcio. Beje, lapuose kalcio taip pat gausu kaip ir šakniavaisiuose. Šviežių ropių lapų galima dėti į salotas, gaminant daržovių ragu.

Ropės - puikus priedas patiems įvairiausiems daržovių troškiniams, o taip pat mėsos troškiniams. Vegetariniam variantui  viename puode gerai dera morkos, bulvės, porai, salierų šaknys ar stiebeliai, porai.

Ropę skanu kepti orkaitėje įdarytą. Virtos ropės vidurį reikia išskobti, prikimšti ryžių, maišytų su šaukšteliu sviesto, tarkuota morka, mėgstamais prieskoniais, kiaušiniu ir viršų dar patepus sviestu kepti. Ropėmis galite praturtinti ir tradicinę raugintų kopūstų sriubą.

Lieknėjančiųjų daržovė

100 g ropės yra tik 28 kcal. Būtent todėl dietologai rekomenduoja šios daržovės valgyti norintiesiems atsikratyti antsvorio. Yra net ir ropių dieta, kurios laikantis mėnesį galima atsikratyti 5 kg svorio. Dieta gana paprasta: tereikia atsisakyti saldumynų ir kiekvieną valgymą pradėti nuo ropių. Žinoma, jei užkrimtę ropių kimšite sumuštinius ar cepelinus, vargu ar sulieknėsite. Jeigu jaučiate, kad bus sunku laikyti tokios dietos, pamėginkite vietoje saldumynų ar kitų užkandžių, suvalgyti ropės. Negalite gyventi be saldumynų? Pasigaminkite ropės cukatų. Ropės griežinėlius dėkite į stiklainį, kiekvieną sluoksnį sutepkite medumi. Užpildę indą, jį pastatykite parai vėsioje vietoje, o po to laikykite šaldytuve. Kai pajusite saldumynų alkį – smaguriaukite saldžiuoju ropės griežinėliu.

Imunitetą gerina ir organizmo tonusą palaiko ropių bei pomidorų sultys: sumaišykite lygiomis dalimis pomidorų ir ropių sultis, įdėkite truputį česnako – skanu ir sveika!

Padeda sergant

Mūsų senoliai ropes augino ne tik maistui. Šios daržovės pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, todėl padeda greičiau užgyti žaizdoms, kovoja su dantenų uždegimais.

Ištirta, kad ropėse esantys sterinai veikia profilaktiškai nuo aterosklerozės, lengvina gerybinės prostatos simptomus. Virtos ropės padeda užkimus, netekus balso. Suvaldo stiprų širdies plakimą.

Sieros druska, esanti ropėse, valo kraują, skaldo akmenis inkstuose ir šlapimo pūslėje. Ropėse esantis magnis yra profilaktinė priemonė nuo onkologinių ligų. Magnis padeda kaulams kaupti kalcį.

Svarbu:

Ropių turėtų vengti sergantieji ūmiais ir lėtiniais hepatitais, centrinės nervų sistemos ligomis. Žalių ropių neturėtų valgyti turintieji skrandžio bei žarnyno opas.


Šiame straipsnyje: Ropėdaržovėmaisto produktai

NAUJAUSI KOMENTARAI

w

w portretas
As taip pat pagalvojau,kad gal kaliaropes ir yra ropes,na,pagal paveiksleli taip iseitu.

Anonimas

Anonimas portretas
Jeigu rašote apie ropės, tai kodėl kaliaropės nuotrauką patalpinote? Matyt, ropės nesate matę. Liūdna dėl tokių specialistų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių