Nealkoholinių gėrimų mada: jau pasiūlė vyno ir džino skonių gėrimus

  • Teksto dydis:

Valgant restorane nebūtina maistą užsigerti tik vynu ar vandeniu. Naujoviškiems nealkoholiniams kokteiliams skonį suteikia žolelės, vaisiai ir kitokie ingredientai.

Anksčiau kukliai slėpęsi valgiaraščių pabaigoje, šiandien nealkoholiniai gėrimai – madingiausių Londono barų meniu dėmesio centre. Geriausi barmenai kuria naujus gėrimus be alkoholio. Pavyzdžiui, kokteiliai gardinami rozmarinais, kvapiaisiais pipirais ir net gaminami iš garstyčiomis pagardintų burokėlių.

D. Britanijoje populiarėja socialinės kampanijos, tokios kaip „Go Sober for October“ („Negerk nė lašelio iki spalio“) ar „Dry January“ („Sausas sausis“), skatinančios žmones negerti. Šiemet „Sausą sausį“ Jungtinėje Karalystėje alkoholio atsisakė daugiau nei 3 mln. žmonių. Ir alkoholinių gėrimų gamintojai taikosi prie naujų tendencijų. Jie kuria distiliuotą nealkoholinį gėrimą, skoniu primenantį džiną, bet neturintį nei cukraus, nei dirbtinių skonio stipriklių.

„Seedlip“ įkūrėjas Benas Bransonas jau 10 metų nevartoja alkoholio, tačiau jam nepatiko menkas alternatyvų pasirinkimas, todėl nusprendė sukurti naują nealkoholinį gėrimą.

„Kai susitinki su draugais, grįžti namo po sunkios darbo dienos ar ruošiesi vakarieniauti, bet nenori gerti raudonojo vyno, jautiesi keistokai, nes nėra kuo jo pakeisti“, – problemą pabrėžia B. Bransonas.

„Ką gerti, jeigu negeri?“ tapo B. Bransono kompanijos šūkiu. 2015 m. įkurta įmonė gamina ir platina nealkoholinius gėrimus.

Iš šešių sudedamųjų dalių pagamintas „Seedlip“ puikiai tinka su kitais gėrimais. Dažniausiai jis geriamas su toniku. Tai garsiojo džino su toniku kokteilio pakaitalas.

Sgroene/Pixabay nuotr.

„Mums labai pasisekė, nes dirbame su daugybe puikių barų ir šaunių barmenų. Jie nuostabūs ir įkvepia mane toliau kurti naujus gėrimus. Alkoholio nevartojantiems žmonėms, vietoj šviežiai spaustų sulčių kokteilių, galime pasiūlyti ištisą gamą suaugusiems skirtų gėrimų“, – pasakoja B. Bransonas.

Baras „Gong“ – bene žinomiausia vieta Londone, kurioje siūlomi nealkoholiniai kokteiliai. „Gong“ įrengtas ištaigingo viešbučio „Shangri-La“ 52-ame aukšte ir yra aukščiausiai iškilęs Londono baras. Barmenas Federico Cubeddu su kolegomis ilgiau nei metus kūrė kokteilių meniu. Vienas iš gėrimų yra „Web-Slinger“, suplaktas iš fetos sūrymo, špinatų sirupo, ‘Bramley’ veislės obuolių koncentrato ir „Seedlip“.

„Seedlip“, nors dedame vos lašelį, užtikrina, kad visi ingredientai reikiamai susimaišys ir gerai derės vienas su kitu. Pasakyčiau taip: be jo tikrai trūktų vienos grandinės dalies“, – tikina F. Cubeddu.

Geriausi barai kuria savo kokteilius. Laboratoriją primenančioje virtuvėje kuriami, rafinuojami ir gaminami įvairūs ingredientai, iš kurių plakami kokteiliai. Mokslinių tyrimų ir plėtros grupei vadovaujanti Zoe Burgess teigia, kad pradėjusi kurti nealkoholinius kokteilius turėjo pakeisti ir mąstymą.

„Alkoholio prigimtis ir jo garavimo savybės lemia, kad tokio gėrimo skonis labai gerai atsiskleidžia. Tikriausiai girdėjote, kad alkoholiniai gėrimai puikiai užuodžiami. Tas tiesa. Bet tai nereiškia, kad negalime sukurti puikaus aromato gėrimo be alkoholio“, – aiškina mokslinių tyrimų vadovė Z. Burgess.

Londono restoranų užkulisiuose someljė ir barmenai irgi kuria nealkoholinius gėrimus, kurie derėtų prie patiekalų. 2017-aisiais restoranas „Clove Club“ pateko į geriausių pasaulyje restoranų 50-tuką. Baro šefas Robas Simpsonas pirmenybę teikia tiems nealkoholiniams gėrimams, kurie geriau, nei įprastai užsakomi vynai, pabrėžia ar atskleidžia patiekalų skonį. Vienas naujausių – arbatos gėrimas, kaip ir vynas turintis taninų.

„Patys nuostabiausi skoniai, išgaunami nenaudojant alkoholio. Tai skirtingos sudėties gėrimai, kiekvienas gurkšnis vis kitoks. Vyno skonis iš esmės toks pat. Žinoma, galite rinktis vyną, kuris gomuryje bus sodresnis, sausesnis ar kiek aštresnis, bet skonis vis vien bus kaip vyno“, – tikina R. Simpsonas.

Plačiau apie tai, kaip kuriami nealkoholiniai gėrimai, – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

IDIJOTISKIAU NEGALI BUTI , KAI

IDIJOTISKIAU NEGALI BUTI , KAI  portretas
Kovotojai uz blaivybe "isrsdineja" vyno , alaus , viskio skonio arbateles , o vegetarai is sojos kepasi "karbonadus"....... Manau , butu daug garbingiau , jei daiktus vadintumete savo vardais.... Ir gal greiciau nustotumete ilgetis anu - senu laiku .......

Troškulys

Troškulys portretas
įvaizdis nėra viskas... - troškulys yra viskas...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių