- Parengta pagal Vincentą Saką
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Valdant Žygimantui Senajam (XVI a. pirmoji pusė), jo rūmuose jau buvo gaminami pieniški ledai, kurių receptą iš Italijos atsivežė garsioji Bona Sforca. Nuo XVIII a. ledainės pradėtos steigti ir Vilniuje. Tarpukariu vien Laisvės al. Kaune veikė daugiau nei dešimt ledainių, iš kurių populiariausios buvo kavinė "Tulpė" ir iš Raudondvario kilusios L.Stankevičienės restoranas.
Anot nepriklausomo kulinarijos eksperto Vincento Sako, Lietuvoje nė su žiburiu nerasite tikrai natūralių ledų. Ekspertas siūlo ledus gamintis namuose, nes lietuviai tai mokėjo nuo seno – iki šių dienų senuose dvaruose išlikusių akmeninių ledainių, specialių šaltų rūsių. Štai V.Sako pasiūlyti keli seni labai skanių namie gaminamų ledų receptai.
Senoviniai grietinėlės ir obuolių ledai
Reikės
300 g obuolių (rūgštesnių) tyrės,
50 g medaus,
500 g grietinėlės (geriau naminės).
Paruošimo būdas
Išvirti obuolių tyrę, pertrinti per sietą ir išplakti su medumi (medų galima dėti pagal savo skonį). Atšaldyti. Taip pat atšaldyti ir grietinėlę. Tuomet viską suplakti taip, kad atsirastų putų. Išplaktą masę supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir tol laikyti šaldiklyje, kol sustings būsimų ledų kraštai. Reikia kelis kartus papurenti šakute šąlančių ledų masę, kad nesusidarytų didelių ledų kristalų.
Grietinėlės plombyras
Reikės
250 g pieno (geriau naminio),
180 g cukraus,
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus,
6 kiaušinių trynių,
500 g grietinėlės (geriau naminės).
Paruošimo būdas
Užvirinti pieną su cukrumi (su panašiu kiekiu medaus bus dar skaniau) ir nukelti nuo viryklės. Kiaušinio trynius, po truputį pilant į juos pieną, gerai išplakti. Indą su plaktais kiaušinio tryniais ir pienu įstatyti į puodą su vandeniu. Maišant kaitinti ant silpnos ugnies tol, kol susidarys vientisa grietinės tirštumo masė. Tuomet nukelti nuo viryklės ir, uždengus folija (kad nesusidarytų plėvelė), palikti, kol atvės. Po to supilti grietinėlę, suplakti. Gautą masę supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir šaldiklyje šaldyti, kol sustings kraštai. Šąlančius ledus kelis kartus, kad nesusidarytų didelių ledų kristalų, papurenti šakute.
Naminiai pieniški ledai
Reikės
4 kiaušinių trynių,
160 g cukraus,
25 g vanilinio cukraus,
1 l pieno (geriau naminio).
Paruošimo būdas
Kiaušinių trynius išsukti su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Pieną užvirinti. Į išsuktą kiaušinių masę, pamažu ją maišant, pilti verdantį pieną. Masę atvėsinti, supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir šaldiklyje šaldyti, kol sustings kraštai. Šąlančius ledus kelis kartus papurenti šakute, kad nesusidarytų didelių ledų kristalų.
Dvaro grietinėlės su obuoliais plombyras
Reikės
125 g cukraus,
3 kiaušinių trynių,
380 g grietinėlės (geriau naminės),
300 g obuolių (rūgštesnių).
Paruošimo būdas
Iki baltumo ištrinti trynius su cukrumi ir gerai išmaišyti su puse stiklinės riebios grietinėlės. Nuolat maišant kaitinti ant lėtos ugnies, bet neužvirinti. Supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir įdėti pusvalandžiui į šaldytuvą. Iškepti tris obuolius ir pertrinti juos per sietą. Tuomet išplakti dar vieną stiklinę grietinėlės ir sumaišyti ją su obuolių tyre. Masę supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir šaldyti šaldiklyje, kol sustings. Kelis kartus šąlančius ledus, kad nesusidarytų didelių ledų kristalų, papurenti šakute.
Parengė Virginija Skučaitė
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...