Naminių ledų receptai

Valdant Žygimantui Senajam (XVI a. pirmoji pusė), jo rūmuose jau buvo gaminami pieniški ledai, kurių receptą iš Italijos atsivežė garsioji Bona Sforca. Nuo XVIII a. ledainės pradėtos steigti ir Vilniuje. Tarpukariu vien Laisvės al. Kaune veikė daugiau nei dešimt ledainių, iš kurių populiariausios buvo kavinė "Tulpė" ir iš Raudondvario kilusios L.Stankevičienės restoranas.

Anot nepriklausomo kulinarijos eksperto Vincento Sako, Lietuvoje nė su žiburiu nerasite tikrai natūralių ledų. Ekspertas siūlo ledus gamintis namuose, nes lietuviai tai mokėjo nuo seno – iki šių dienų senuose dvaruose išlikusių akmeninių ledainių, specialių šaltų rūsių. Štai V.Sako pasiūlyti keli seni labai skanių namie gaminamų ledų receptai.

Senoviniai grietinėlės ir obuolių ledai

Reikės

300 g obuolių (rūgštesnių) tyrės,

50 g medaus,

500 g grietinėlės (geriau naminės).

Paruošimo būdas

Išvirti obuolių tyrę, pertrinti per sietą ir išplakti su medumi (medų galima dėti pagal savo skonį). Atšaldyti. Taip pat atšaldyti ir grietinėlę. Tuomet viską suplakti taip, kad atsirastų putų. Išplaktą masę supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir tol laikyti šaldiklyje, kol sustings būsimų ledų kraštai. Reikia kelis kartus papurenti šakute šąlančių ledų masę, kad nesusidarytų didelių ledų kristalų.

Grietinėlės plombyras

Reikės

250 g pieno (geriau naminio),

180 g cukraus,

1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus,

6 kiaušinių trynių,

500 g grietinėlės (geriau naminės).

Paruošimo būdas

Užvirinti pieną su cukrumi (su panašiu kiekiu medaus bus dar skaniau) ir nukelti nuo viryklės. Kiaušinio trynius, po truputį pilant į juos pieną, gerai išplakti. Indą su plaktais kiaušinio tryniais ir pienu įstatyti į puodą su vandeniu. Maišant kaitinti ant silpnos ugnies tol, kol susidarys vientisa grietinės tirštumo masė. Tuomet nukelti nuo viryklės ir, uždengus folija (kad nesusidarytų plėvelė), palikti, kol atvės. Po to supilti grietinėlę, suplakti. Gautą masę supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir šaldiklyje šaldyti, kol sustings kraštai. Šąlančius ledus kelis kartus, kad nesusidarytų didelių ledų kristalų, papurenti šakute.

Naminiai pieniški ledai

Reikės

4 kiaušinių trynių,

160 g cukraus,

25 g vanilinio cukraus,

1 l pieno (geriau naminio).

Paruošimo būdas

Kiaušinių trynius išsukti su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Pieną užvirinti. Į išsuktą kiaušinių masę, pamažu ją maišant, pilti verdantį pieną. Masę atvėsinti, supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir šaldiklyje šaldyti, kol sustings kraštai. Šąlančius ledus kelis kartus papurenti šakute, kad nesusidarytų didelių ledų kristalų.

Dvaro grietinėlės su obuoliais plombyras

Reikės

125 g cukraus,

3 kiaušinių trynių,

380 g grietinėlės (geriau naminės),

300 g obuolių (rūgštesnių).

Paruošimo būdas

Iki baltumo ištrinti trynius su cukrumi ir gerai išmaišyti su puse stiklinės riebios grietinėlės. Nuolat maišant kaitinti ant lėtos ugnies, bet neužvirinti. Supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir įdėti pusvalandžiui į šaldytuvą. Iškepti tris obuolius ir pertrinti juos per sietą. Tuomet išplakti dar vieną stiklinę grietinėlės ir sumaišyti ją su obuolių tyre. Masę supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir šaldyti šaldiklyje, kol sustings. Kelis kartus šąlančius ledus, kad nesusidarytų didelių ledų kristalų, papurenti šakute.
Parengė Virginija Skučaitė



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių