- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pasak sertifikuotos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės svarbu atkreipti dėmesį ne tik į skonines, bet ir organizmui naudingąsias žalumynų savybes. Dėl galimai gydomųjų bei įvairių ligų simptomus mažinančių savybių, prieskonines žoleles patariama naudoti ne tik sezono laikotarpiu, bet ir visus metus.
Petražolių, bazilikų, rozmarino ir kitų prieskoninių žolelių panaudojimas kulinarijoje labai įvairus – nuo maisto paskaninimo iki padažų, užtepėlių ar net aliejaus gamybos.
„Žalumynuose gausu chlorofilo, kuris turi stiprių antioksidacinių savybių, gali padėti išvengti anemijos, sumažinti nesveiko maisto įtaką organizmui. Taip pat chlorofilas mažina blogą burnos kvapą, padeda išgyti žaizdoms, – sako studijos „Sulieknėk sveikai“ įkūrėja V. Kurpienė. – Įvairios žolelės pasižymi skirtingomis naudingosiomis savybėmis, todėl jų reikėtų vartoti ne tik vasaros sezonu, bet visus metus. Net jei ir neturite nuosavo daržo, ant palangės visada atsiras vietos bazilikų ar čiobrelių vazonėliui.“
Pasak mitybos specialistės, žalumynų nauda pastebėta jau labai seniai – ne veltui sunegalavus, rekomenduojama gerti įvairių žolelių arbatų ar daryti jų kompresus. Žalumynai ne tik gydo, bet ir yra naudojami apsisaugoti nuo įvairių ligų ar sutrikimų. Anot V. Kurpienės, mitybos racione dėl skirtingų skonio bei gydomųjų savybių turėtų figūruoti įvairūs augalai.
Dažniausiai vartojami žalumynai ir jų nauda organizmui:
1. Petražolės. Jose gausu mineralų (geležies, cinko, fluoro, kalio, fosforo) bei A, B ir E grupės, C vitaminų. Yra inulino – keturis kartus mažiau kaloringo angliavandenio, didinančio kalcio ir magnio įsisavinimą, skatinančio žarnyno mikrofloros augimą bei padedančio mažinti vėžio riziką. Petražolė padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl rekomenduojama sergantiems diabetu. Šis žalumynas taip pat padeda mažinti aukštą kraujospūdį, gerina regėjimą. Vartojama šlapimo išskyrimui skatinti, nuo prostatos uždegimo bei vidurių pūtimo.
2. Bazilikai. Jų eteriniame aliejuje gausu bakterijas ir virusus naikinančių medžiagų, todėl šis prieskonis vartojamas peršalus, mažinant karščiavimą. Be to, bazilikai mažina kraujospūdį, gydo žaizdas, opas, egzemas, dezinfekuoja burnos ertmę, padeda išvengti dantų ėduonies, gelbsti kovojant su depresija ar nemiga. Baziliku gydomas reumatas, pykinimas, vėmimas, galvos skausmai
3. Krapai. Pasižymi tokių pačių mineralų ir vitaminų gausa kaip ir petražolės, tačiau papildomai turi vitamino P, kuris stiprina kraujagyslių bei kapiliarų sieneles ir mažina jų pralaidumą. Krapai šalina šlakus, skatina šlapimo išskyrimą, padeda normalizuoti kraujospūdį, šalina meteorizmą, gerina virškinimą, juose gausu antioksidantų. Ši žolelė naudojama gydant tulžies akmenligę, hepatitą bei kelių opas.
4. Kalendra. Itin kvapnaus žalumyno eteriniame aliejuje yra net vienuolika aktyviųjų medžiagų o lapuose ir sėklose – daugelis mineralų ir vitaminų. Kalendra gerina širdies veiklą, padeda virškinimui, mažina trigliceridų kiekį kraujyje, cholesterolio lygį, skrandžio rūgštingumą. Kalendros ekstraktas turi atpalaiduojančios, į insuliną panašios medžiagos.
5. Rozmarinas. Rozmarino ekstraktas padeda apsaugoti DNR nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, jame gausu antioksidantų bei vitamino E. Pasižymi organizmą išvalančiu poveikiu, gerina apetitą ir virškinimą, stiprina organizmą, gerina kraujotaką mažina reumatinius skausmus. Rozmarinas naudojamas ir kosmetikos pramonėje, nes padeda stabdyti odos senėjimo procesą, lėtina raukšlių atsiradimą.
Tiems, kurie žalumynų teikiama nauda nori mėgautis ir žiemą, V. Kurpienė turi kelis patarimus – šaldyti arba džiovinti. Užšaldyti mėgstamas prieskonines žoleles, joms neprarandant gerųjų savybių, – paprasta. Susmulkintus ir ant skardos plonu sluoksniu paskleistus žalumynus dėkite į šaldiklį su greito šaldymo funkcija.
Šaldant rekomenduojama pasinaudoti tokiomis įdegtomis sistemomis, kaip „LowFrost“, kuri 25 proc. sumažina šerkšną, atsirandantį ant produktų ir 15 proc. sumažina atitirpinimo laiką. Pasak V. Kurpienės, džiovinti žalumynai taip pat puiki alternatyva šviežiems prieskoniams. Ant skardos bei kepimo popieriaus patieskite žoleles ir džiovinkite ne aukštesnėje nei 37 °C temperatūroje.
3 idėjos – ką pagaminti
* Bazilikų ir žaliųjų pipirų sėklų aliejus. Jums reikės: 200 g ypač tyro alyvuogių aliejaus, 3 v. š. žaliųjų pipirų sėklų, 25 baziliko lapelių. Žaliųjų pipirų sėklas sumalkite malūnėliu, baziliko lapelius susmulkinkite. Sumaišykite alyvuogių aliejų su bazilikais ir pipirais, gerai išmaišykite mediniu šaukštu ir palikite pastovėti 2 valandas kambario temperatūroje, kad aliejus įsigertų pipirų ir baziliko skonio. Aliejų perkoškite per sietelį ir, supylę į indelius, užsukite bei laikykite šaldytuve. Suvartoti aliejų reikėtų per dvi savaites.
* Sumuštinis su žolelių sviestu. Jums reikės: 35 g pilno grūdo bemielės duonos, 10 g sviesto, 10 g česnako, 2 g druskos, 1 g čiobrelių, 2 g baziliko, 1 g raudonėlio. Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su žolelėmis, išspaustu česnaku ir druska, sutrinkite iki vienalytės masės. Sviestą tepkite ant duonos.
* Špinatų užtepėlė. Jums reikės: 100 g špinatų, 100 g raugintų agurkų, poros skiltelių česnako, 1 a. š. medaus, 1 a. š. „Dižono“ garstyčių, 1 a. š. balzaminio acto. Visus ingredientus sudėkite į maišyklę ir malkite, kol gausite vienalytę tirštą masę.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...