Minint Jūros dieną: kaip pajusti daugiau jūros ant kasdienio stalo

Liepos 30-ąją minime Jūros dieną, o paskutinį liepos savaitgalį Klaipėdoje vykstanti Jūros šventė − vienas didžiausių ir populiariausių renginių Lietuvoje. Vis dėlto, nors didžiuojamės gyvendami jūrinėje valstybėje, tai ne taip ryškiai atsispindi mūsų mityboje.

„Eurobarometro“ duomenimis, bent kartą per savaitę žuvies ar jos produktų namuose valgo 38 proc. Lietuvos gyventojų, ir pagal šį rodiklį dar kiek atsiliekame nuo Europos Sąjungos vidurkio, siekiančio 42 proc. 

„Be žuvies ir jos patiekalų neįsivaizduojama daugelis tradicinių Lietuvos švenčių. Tačiau neretai girdime, kad žuviai dažniau patekti ant šeimos stalo sukliudo ir tai, kad daugelis tiesiog nemėgsta terliotis ruošdami maistui šviežią žuvį ar mano, kad ją gana sudėtinga skaniai pagaminti“, − sako prekybos tinklą „Maxima LT“ valdančios bendrovės Maisto gamybos departamento vadovas Aidas Poleninas, sutikęs pasidalinti keliais patarimais, padėsiančiais kasdienį stalą dar paprasčiau praturtinti žuvimi.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja žuvies valgyti reguliariai, bent kartą-du per savaitę. Tai padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, insulto. Riebioje žuvyje, pavyzdžiui, silkėje, lašišoje, skumbrėje esančios omega-3 riebalų rūgštys itin naudingos ne tik širdžiai, smegenims, bet ir sąnariams, odai, imuninei sistemai. Mokslininkai teigia, kad žuvis stiprina ir žmogaus psichinę sveikatą: tyrimų duomenimis, minėtos omega-3 rūgštys ir vitaminas D, kurio šaltinis taip pat yra žuvis, didina atsparumą depresijai ir padeda kovoti su šia liga, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Tačiau klausantis kai kurių žvejų ir šeimininkų, susidaro įspūdis, kad slogią nuotaiką gali sukelti jau vien žuvies patiekalų gaminimas. Toks požiūris nebūtinai teisingas: žuvį nuvalyti ir skanų jos patiekalą vakarienei paruošti galima vos per keliolika minučių“, − pabrėžia A. Poleninas.

Tinkamai pasirinkite įrankius

Pasak A. Polenino, nutarus ruošti patiekalą iš šviežios žuvies ir valyti ją patiems, svarbu pasitelkti tinkamus įrankius. Šiuo atveju nepamainomos yra aštrios virtuvės žirklės. „Jomis dorodami žuvį lengvai ir greitai nurėšite plaukmenis. Žirklėmis patogu žuvį ir skrosti, negiliai įkerpant pilvą – taip sumažėja rizika pažeisti žuvies tulžį. Išsiliejusi ji gali žuvį apkartinti, tad jei taip atsitiko, skrodžiamą žuvį nedelsdami gausiai nuplaukite vandeniu“, − pataria pašnekovas.

Jei po ranka neturime virtuvės žirklių, žuviai doroti tiks ir aštrus bei plonas peilis, o filė patogiau išpjauti peiliu, turinčiu lanksčią geležtę. Dorojant žuvis, ypač stambesnes, tokias kaip lašiša, virtuvėje pravers ir pincetas, kuriuo greitai ištraukiosite filė likusias ašakas.

„Be abejo, visada galima rinktis jau paruoštą filė. Kita vertus, žuvis dorojant pačiam lieka be reikalo nuvertinamų dalių – galvų, kaulų, − iš kurių verdama žuvienė, taip pat puikiai praturtinanti kiekvieną stalą“, − pabrėžia A. Poleninas.

Žvynus įveikite be rūpesčių

Nuo šviežios žuvies patiekalų daugelį atbaido būtinybė žuvį skusti ir po šio proceso liekanti pilna virtuvė žvynų. Specialistas šypsosi: tokia būtinybė kyla ne visuomet. Kai kurių žuvų, tokių kaip vėgėlės, šamai, otai ar lynai, oda be žvynų arba jie labai smulkūs ir skusti jų nebūtina – pakanka žuvį švariai nušveisti druska ar kempinėle ir gausiai nuplauti šaltu vandeniu.

Jei maistui ruošiate stambių, šiurkščių žvynų turinčias žuvis – karšius, vilkešerius, – prieš skusdami žvynus galite pusei minutės pamerkti į verdantį vandenį, tuomet žuvį nuvalyti bus lengviau. Tinkamai nuskustos žuvies oda – lygi, švelni paliesti. Jei žuvį ruošiatės kepti, A. Poleninas pataria nevargti lupant odą. „Ji sutvirtina mėsą, padeda kepamai žuviai nesuirti. Kad žuvis iškeptų tolygiau, o kepama filė nesiraitytų, išsaugotų formą, odą prieš kepant galima keliose vietose įpjauti. Be to, įsigyjant gyvą žuvį mūsų darbuotojai gali ją nemokamai paruošti: nuskusti, iškaulinti ir supjaustyti“, – sako ekspertas.

Ne per ilgai, ne per kaitriai

A. Poleninas atkreipia dėmesį, kad net ir tinkamai išdorotą žuvį nesunku sugadinti per ilgai laikant ją puode, keptuvėje ar orkaitėje. „Kaip ir daugelis kitų jūros produktų, žuvies mėsa struktūrą keičia itin greitai. Todėl gaminant filė keptuvėje, pakanka ją apkepti po porą ar kelias minutes iš abiejų pusių, nelygu, kokio storio filė“, – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Verdant žuvienę, stambesniems žuvies gabalams išvirti pakanka apie 15 minučių, virti žuvį reikėtų ne aukštesnėje kaip 85—90°C temperatūroje. Verdant žuvienę A. Poleninas puodo rekomenduoja nedengti: taip žuvis išsaugos jai būdingą skonį ir aromatą.

Ruošiant žuvį orkaitėje jos taip pat svarbu neperkaitinti, o į kepimo popierių drauge su daržovėmis suvyniota vidutinio dydžio žuvis iškeps per 20-30 minučių. Kitas paprastas ir greitas būdas paruošti žuvį – ją kartu su šviežiomis ar šaldytomis daržovėmis sudėti į garpuodį arba sietelį didesniame puode su verdančiu vandeniu. „Uždengiame, palaikome kelias minutes garuose, iki žuvis šiek tiek suminkštės, pabarstome žolelėmis – viskas, vakarienė paruošta“, – šypsosi specialistas.

Pagardai – su saiku

A. Poleninas teigia, kad šviežia žuvis pasižymi švelniu, turtingu skoniu, kurio dažnai nebūtina kaip nors papildomai stiprinti. „Šiek tiek druskos, pipirų, švelnaus aromato žolelių – krapų, petražolių, bazilikų – tiek visiškai pakanka žuviai pagardinti ir visiškai galima apsieiti be įmantrių padažų“, − teigia A. Poleninas.

Pasak jo, atskleisti žuvies skonį padeda ir rūgštesni pagardai. Prie žuvies tinka citrinų, obuolių sultys, jų ar rūgščių uogų – spanguolių, bruknių – pagrindu paruošti pažadai, kurių pašnekovas taip pat rekomenduoja nepadauginti: šviežia žuvis skani, sveika ir vertinga pati savaime.

O norintiems pajusti pamario skonį ir aromatą prie savo stalo, A. Poleninas siūlo porą paprastų paruošti, bet nepaprastai skanių patiekalų receptų.

 

Lauke verdama žuvienė

Patiekalui reikės:

·         Kilogramo lydekos, ešerio, lyno ar kitos žuvies;

·         Dviejų saujų krapų;

·         Trijų svogūnų;

·         Trijų morkų;

·         Keturių bulvių;

·         Žiupsnio druskos ir pipirų.

Šį patiekalą galima ruošti tiek namuose, tiek lauke, ant laužo. Į puodą supilame 4 litrus vandens, dedame du nepjaustytus svogūnus ir dvi morkas bei verdame, kol daržovės visiškai išvirs. Tuomet jas išgriebiame. Nuvalytą ir išdorotą žuvį supjaustome stambesniais gabalais ir dedame į daržovių nuovirą. Verdame, keliolika minučių, iki žuvis išvirs, tada ją ištraukiame iš puodo. Į jį dedame supjaustytą likusią morką ir svogūną ir paverdame dar apie 20 minučių.

Į puodą sudedame išvirtą žuvį, iš kurios prieš tai galima išimti ašakas, suberiame prieskonius, krapus.

Žuvienę galima paskaninti gabalėliu sviesto arba, jei sriuba buvo verdama ant laužo, šiek tiek pamaišyti ją alksnio nuodėguliu.

Lašišos filė su pesto padažu

Vienam asmeniui reikės:

·         250 gramų lašišos filė;

·         Žiupsnio druskos;

·         Citrinpipirių;

·         30 gramų pesto padažo;

·         200 gramų šparagų;

·         Kelių smulkiavaisių pomidorių.

Šparagus nuplauname, nupjauname jų kietąją dalį, išdėliojame ant kepimo indo dugno. Stačiakampį lašišos filė gabaliuką pabarstome druska, citrinpipiriais ir paklojame ant šparagų. Filė viršų patepame pesto padažu. Nuplautus ir nusausintus pomidorus supjaustome perpus ir išdėliojame ant padažu pateptos lašišos.

Patiekalą kepame 20–25 minutes iki 160–175 °C įkaitintoje orkaitėje.

 

 


Šiame straipsnyje: jūros dienalašišažuvienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių