Minint Jūros dieną: kaip pajusti daugiau jūros ant kasdienio stalo

Liepos 30-ąją minime Jūros dieną, o paskutinį liepos savaitgalį Klaipėdoje vykstanti Jūros šventė − vienas didžiausių ir populiariausių renginių Lietuvoje. Vis dėlto, nors didžiuojamės gyvendami jūrinėje valstybėje, tai ne taip ryškiai atsispindi mūsų mityboje.

„Eurobarometro“ duomenimis, bent kartą per savaitę žuvies ar jos produktų namuose valgo 38 proc. Lietuvos gyventojų, ir pagal šį rodiklį dar kiek atsiliekame nuo Europos Sąjungos vidurkio, siekiančio 42 proc. 

„Be žuvies ir jos patiekalų neįsivaizduojama daugelis tradicinių Lietuvos švenčių. Tačiau neretai girdime, kad žuviai dažniau patekti ant šeimos stalo sukliudo ir tai, kad daugelis tiesiog nemėgsta terliotis ruošdami maistui šviežią žuvį ar mano, kad ją gana sudėtinga skaniai pagaminti“, − sako prekybos tinklą „Maxima LT“ valdančios bendrovės Maisto gamybos departamento vadovas Aidas Poleninas, sutikęs pasidalinti keliais patarimais, padėsiančiais kasdienį stalą dar paprasčiau praturtinti žuvimi.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja žuvies valgyti reguliariai, bent kartą-du per savaitę. Tai padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, insulto. Riebioje žuvyje, pavyzdžiui, silkėje, lašišoje, skumbrėje esančios omega-3 riebalų rūgštys itin naudingos ne tik širdžiai, smegenims, bet ir sąnariams, odai, imuninei sistemai. Mokslininkai teigia, kad žuvis stiprina ir žmogaus psichinę sveikatą: tyrimų duomenimis, minėtos omega-3 rūgštys ir vitaminas D, kurio šaltinis taip pat yra žuvis, didina atsparumą depresijai ir padeda kovoti su šia liga, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Tačiau klausantis kai kurių žvejų ir šeimininkų, susidaro įspūdis, kad slogią nuotaiką gali sukelti jau vien žuvies patiekalų gaminimas. Toks požiūris nebūtinai teisingas: žuvį nuvalyti ir skanų jos patiekalą vakarienei paruošti galima vos per keliolika minučių“, − pabrėžia A. Poleninas.

Tinkamai pasirinkite įrankius

Pasak A. Polenino, nutarus ruošti patiekalą iš šviežios žuvies ir valyti ją patiems, svarbu pasitelkti tinkamus įrankius. Šiuo atveju nepamainomos yra aštrios virtuvės žirklės. „Jomis dorodami žuvį lengvai ir greitai nurėšite plaukmenis. Žirklėmis patogu žuvį ir skrosti, negiliai įkerpant pilvą – taip sumažėja rizika pažeisti žuvies tulžį. Išsiliejusi ji gali žuvį apkartinti, tad jei taip atsitiko, skrodžiamą žuvį nedelsdami gausiai nuplaukite vandeniu“, − pataria pašnekovas.

Jei po ranka neturime virtuvės žirklių, žuviai doroti tiks ir aštrus bei plonas peilis, o filė patogiau išpjauti peiliu, turinčiu lanksčią geležtę. Dorojant žuvis, ypač stambesnes, tokias kaip lašiša, virtuvėje pravers ir pincetas, kuriuo greitai ištraukiosite filė likusias ašakas.

„Be abejo, visada galima rinktis jau paruoštą filė. Kita vertus, žuvis dorojant pačiam lieka be reikalo nuvertinamų dalių – galvų, kaulų, − iš kurių verdama žuvienė, taip pat puikiai praturtinanti kiekvieną stalą“, − pabrėžia A. Poleninas.

Žvynus įveikite be rūpesčių

Nuo šviežios žuvies patiekalų daugelį atbaido būtinybė žuvį skusti ir po šio proceso liekanti pilna virtuvė žvynų. Specialistas šypsosi: tokia būtinybė kyla ne visuomet. Kai kurių žuvų, tokių kaip vėgėlės, šamai, otai ar lynai, oda be žvynų arba jie labai smulkūs ir skusti jų nebūtina – pakanka žuvį švariai nušveisti druska ar kempinėle ir gausiai nuplauti šaltu vandeniu.

Jei maistui ruošiate stambių, šiurkščių žvynų turinčias žuvis – karšius, vilkešerius, – prieš skusdami žvynus galite pusei minutės pamerkti į verdantį vandenį, tuomet žuvį nuvalyti bus lengviau. Tinkamai nuskustos žuvies oda – lygi, švelni paliesti. Jei žuvį ruošiatės kepti, A. Poleninas pataria nevargti lupant odą. „Ji sutvirtina mėsą, padeda kepamai žuviai nesuirti. Kad žuvis iškeptų tolygiau, o kepama filė nesiraitytų, išsaugotų formą, odą prieš kepant galima keliose vietose įpjauti. Be to, įsigyjant gyvą žuvį mūsų darbuotojai gali ją nemokamai paruošti: nuskusti, iškaulinti ir supjaustyti“, – sako ekspertas.

Ne per ilgai, ne per kaitriai

A. Poleninas atkreipia dėmesį, kad net ir tinkamai išdorotą žuvį nesunku sugadinti per ilgai laikant ją puode, keptuvėje ar orkaitėje. „Kaip ir daugelis kitų jūros produktų, žuvies mėsa struktūrą keičia itin greitai. Todėl gaminant filė keptuvėje, pakanka ją apkepti po porą ar kelias minutes iš abiejų pusių, nelygu, kokio storio filė“, – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Verdant žuvienę, stambesniems žuvies gabalams išvirti pakanka apie 15 minučių, virti žuvį reikėtų ne aukštesnėje kaip 85—90°C temperatūroje. Verdant žuvienę A. Poleninas puodo rekomenduoja nedengti: taip žuvis išsaugos jai būdingą skonį ir aromatą.

Ruošiant žuvį orkaitėje jos taip pat svarbu neperkaitinti, o į kepimo popierių drauge su daržovėmis suvyniota vidutinio dydžio žuvis iškeps per 20-30 minučių. Kitas paprastas ir greitas būdas paruošti žuvį – ją kartu su šviežiomis ar šaldytomis daržovėmis sudėti į garpuodį arba sietelį didesniame puode su verdančiu vandeniu. „Uždengiame, palaikome kelias minutes garuose, iki žuvis šiek tiek suminkštės, pabarstome žolelėmis – viskas, vakarienė paruošta“, – šypsosi specialistas.

Pagardai – su saiku

A. Poleninas teigia, kad šviežia žuvis pasižymi švelniu, turtingu skoniu, kurio dažnai nebūtina kaip nors papildomai stiprinti. „Šiek tiek druskos, pipirų, švelnaus aromato žolelių – krapų, petražolių, bazilikų – tiek visiškai pakanka žuviai pagardinti ir visiškai galima apsieiti be įmantrių padažų“, − teigia A. Poleninas.

Pasak jo, atskleisti žuvies skonį padeda ir rūgštesni pagardai. Prie žuvies tinka citrinų, obuolių sultys, jų ar rūgščių uogų – spanguolių, bruknių – pagrindu paruošti pažadai, kurių pašnekovas taip pat rekomenduoja nepadauginti: šviežia žuvis skani, sveika ir vertinga pati savaime.

O norintiems pajusti pamario skonį ir aromatą prie savo stalo, A. Poleninas siūlo porą paprastų paruošti, bet nepaprastai skanių patiekalų receptų.

 

Lauke verdama žuvienė

Patiekalui reikės:

·         Kilogramo lydekos, ešerio, lyno ar kitos žuvies;

·         Dviejų saujų krapų;

·         Trijų svogūnų;

·         Trijų morkų;

·         Keturių bulvių;

·         Žiupsnio druskos ir pipirų.

Šį patiekalą galima ruošti tiek namuose, tiek lauke, ant laužo. Į puodą supilame 4 litrus vandens, dedame du nepjaustytus svogūnus ir dvi morkas bei verdame, kol daržovės visiškai išvirs. Tuomet jas išgriebiame. Nuvalytą ir išdorotą žuvį supjaustome stambesniais gabalais ir dedame į daržovių nuovirą. Verdame, keliolika minučių, iki žuvis išvirs, tada ją ištraukiame iš puodo. Į jį dedame supjaustytą likusią morką ir svogūną ir paverdame dar apie 20 minučių.

Į puodą sudedame išvirtą žuvį, iš kurios prieš tai galima išimti ašakas, suberiame prieskonius, krapus.

Žuvienę galima paskaninti gabalėliu sviesto arba, jei sriuba buvo verdama ant laužo, šiek tiek pamaišyti ją alksnio nuodėguliu.

Lašišos filė su pesto padažu

Vienam asmeniui reikės:

·         250 gramų lašišos filė;

·         Žiupsnio druskos;

·         Citrinpipirių;

·         30 gramų pesto padažo;

·         200 gramų šparagų;

·         Kelių smulkiavaisių pomidorių.

Šparagus nuplauname, nupjauname jų kietąją dalį, išdėliojame ant kepimo indo dugno. Stačiakampį lašišos filė gabaliuką pabarstome druska, citrinpipiriais ir paklojame ant šparagų. Filė viršų patepame pesto padažu. Nuplautus ir nusausintus pomidorus supjaustome perpus ir išdėliojame ant padažu pateptos lašišos.

Patiekalą kepame 20–25 minutes iki 160–175 °C įkaitintoje orkaitėje.

 

 


Šiame straipsnyje: jūros dienalašišažuvienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių