- Nikoleta Kacaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
-
Lengvi karštieji patiekalai neužmirštamiems vasaros vakarams
Karštos vasaros dienos – metas, kai nesinori ilgas valandas leisti virtuvėje, o ir žvilgsnis tikrai nekrypsta į skrandį apsunkinančius patiekalus, tokius kaip cepelinai ar makaronai su riebiu padažu.
Tačiau maitintis vien salotomis ir ledais, sutikite, taip pat greitai pabostų. Tad štai keletas nesudėtingų ir daug laiko neužimančių receptų gaiviems, lengviems ir vasariškiems karštiesiems patiekalams.
Gardusis kopūstų apkepas
Reikės:
trijų ketvirčių vidutinio dydžio kopūsto,
3 saujų labai smulkiai supjaustytų laiškinių svogūnų,
2 saujų itin smulkiai supjaustytų krapų,
5 kiaušinių, geriausiai kaimiškų,
apie 250 g riebios grietinės,
1 valg. šaukšto majonezo,
2–3 valg. šaukštų aliejaus,
druskos, pipirų,
1 valg. šaukšto vegetos, geriausia – persijotos per sietelį.
Kopūstus pjaustykle ar peiliu supjaustykite kuo smulkesniais šiaudeliais. Dideliame dubenyje juos kiek pamaigykite rankomis, kad susidarytų sulčių. Tuomet itin smulkiai supjaustykite krapus ir laiškinius svogūnus, dėkite į dubenį su kopūstais, išmaišykite. Pagardinkite vegetos prieskoniais, pipirais, jei reikia, pasūdykite. Atskirai mažesniame dubenėlyje išplakite kiaušinius, supilkite juos į daržoves, išmaišykite. Tuomet šakute kiek paplakite grietinę, majonezą, taip pat supilkite į daržovių bei kiaušinių mišinį, supilkite aliejų ir viską gerai išmaišykite. Masę supilkite į didelį stiklinį kepimo indą, išlyginkite paviršių ir šaukite į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 45–60 min. Kepimo laikas priklauso nuo daržovių šviežumo, sultingumo. Kai apskrus apkepo paviršius, šakute patikrinkite patiekalo vidurį – jam iškepus neturėtų likti daug skysčio.
Vasariška vištienos sriuba
Reikės:
apie 2 l vištienos sultinio,
500 g vištienos krūtinėlės arba 4–5 vištienos blauzdelių,
1 didelio svogūno,
lauro lapų, kvapiųjų pipirų, druskos,
2 morkų,
2 nedidelių trumpavaisių agurkų,
didelės saujos plonų stiklinių makaronų,
saujelės šviežios kalendros arba petražolių pagardinti.
Užvirus sultiniui, į jį sudėkite kelis kvapiuosius pipirus, keletą lauro lapų, įmeskite nuluptą nepjaustytą svogūną. Jei naudojate vištienos blauzdeles, sudėkite jas, o šiaudeliais pjaustytas morkas maždaug po 7–10 min. Jei pasirinkote vištienos krūtinėlę, morkas virti dėkite iš karto, kartu su plonomis juostelėmis supjaustyta paukštiena. Jei naudojate blauzdeles, joms išvirus, ištraukite, nulupkite odą, išimkite kaulus, susmulkinkite ir sudėkite mėsos gabalėlius atgal į sriubą. Tuomet nulupkite agurkus, jei šie turi itin daug vandens, šaukšteliu išskobkite sėklas bei minkštimą ir supjaustę itin plonomis juostelėmis (tam puikiai tinka daržovių skustukas), sudėkite į puodą. Pavirkite keletą minučių, pagal skonį pasūdykite. Sudėkite stiklinius makaronus ir pavirkite dar keletą minučių, kol šie suminkštės. Sriubą patiekite apibarstę smulkinta kalendra ar petražolėmis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...