Konservų sterilizavimo būdai

Skaitytoja klausia: Pernai pamėgau konservuoti. Prisigaminau įvairių konservų ir kompotų, tačiau kai kurie stiklainiai „nušovė“. Girdėjau, kad tai nutinka dėl netinkamo konservų sterilizavimo. Kaip tai daryti teisingai?

Orkaitėje

Stiklainius jau su marinuoti paruoštais agurkais, pomidorais ar kitomis vasaros gėrybėmis uždengus (neužvakavus) dangteliu apie 20 min. reikia palaikyti 120 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Konvekcinėje krosnelėje

Šis įrenginys gera tuo, kad ilgą laiką (iki kelių valandų) gali palaikyti optimalią temperatūrą. Konvekcinėje krosnelėje stiklainius galite sterilizuoti 100 laipsnių temperatūroje. Krosnelėje vienu metu telpa iki šešių 0,7-1 litro stiklainių.

Karščiu

Šis sterilizavimo būdas ypač tinka konservams, kuriuose yra riebalų. Į švarius stiklainius reikia sudėti konservus, kol jie dar labai karšti. Greitai užvakuoti. Po to stiklainius reikia apversti ir 2-3 valandoms apdengti šilta antklode. Tokiu būdu galima sterilizuoti ir kompotus, tiesiog sirupu užpilant šviežius vaisius.

Vandens puodas

Tai dažniausiai naudojamas sterilizavimo metodas. Stiklainiai su produktais, uždengti dangteliais statomi į vandens puodą, kurio dugne patiesta medžiaga, ir priklausomai nuo stiklainių dydžio virinami 10-30 min. po to stiklainiai užvakuojami arba uždaromi dangteliais.

Daugkartinė sterilizacija

Šis metodas tinka, kai konservai neverdami, pavyzdžiui, paraugintiems agurkams. Skystį nuo agurkų reikia nupilti, užvirti ir iš karto vėl užpilti ant agurkų. Po to uždarytus stiklainius palikite parai šiltoje vietoje. Procedūrą reikia pakartoti 3-4 kartus.

Per parą mikroorganizmų sporos paauga ir tampa nebeatsparios verdančiam vandeniui. Kelis kartus pakartojus užpylimus sunaikinamos visos sporos.

Dažniausios sterilizavimo klaidos:

    Naudojami seni dangteliai. Iš vidaus subraižyti ar atidarant deformuoti dangteliai anksčiau ar vėliau taps pagamintų konservų gedimo priežastimi.

    Ruošiama aliuminio inde. Jei, pvz., marinatą ar salotas ruošiate tokiame inde, įvyksta acto ir aliuminio reakcija ir tai turi įtakos ne tik gaminio skoniui, bet ir jo saugojimo laikui.

    Nerūpestingai nuplautos daržovės.

    Sterilizuojama ir pasterizuojama iš akies, nesižvalgant į laikrodį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Remigijus

Remigijus portretas
Greičiausias stiklainių sterilizavimo būdas, yra liepsna.Nusipirkit lietlempę su dujų balionėliu. Ant stalo suguldykit švarius stiklainius ir į kiekvieną keliom sekundėm kyštelkit liepsną. Per minutę galima sterilizuot 10-20 stiklainių.Liepsna užmuša visas bakterijas ir dangteliai nešaudo.

LOKŪDRA

LOKŪDRA portretas
O MIKROBANGINĖJE AR GALIMA?
VISI KOMENTARAI 2
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių