Kaip išsivirti tikros stevija pagardintos šermukšnių uogienės?

Jau dešimt metų pro mūsų svetainės langą regiu šermukšnį. Sodintas turbūt dar vyro senelio, mūsų vaikų proprosenelio, viršūne praaugęs net trečią namo aukštą, pro langą žiūrintis jau į ketvirtąją šio namo kartą. Šermukšnis nevešlus, žiedų jame pavasariais daug, bet uogų rudeniop matyti vos viena kita. Gal nepatinka pro šalį vingiuojanti ganėtinai aktyvi miesto gatvė?

Paukščius – svirplelius, kėkštus ir visokius kitokius man nepažįstamus skraidūnus – dabar privilioja namą apraizgę vynuogienojai su tamsiai mėlynų mažučių vynuogių kekėmis. „Gurkt, gurkt“ – rodos, girdžiu kaip paukštukai jas ryja – stačias, nekramtydami. O raudonų šermukšnio uogų kolei kas neliečia – gudrūs paukščiai – laukia pirmųjų šalnų, kuomet uogos ir gardesnės, ir sveikesnės tapsiančios –oranžiniais šaltėsiais („šaltėsiais“ prieškariu damos vadino ledus) virsiančios.

Pirma - anytos pamokos

Kad šermukšnio uogas reikia šaldyti, sužinojau tik prieš keletą metų, kada vyro mama, aukštaitė močiutė Birutė, prasitarė, jog josios mama virdavusi gardžią obuolių ir šermukšnių uogienę. Mano krašte, Žemaitijoje, tokios neteko girdėti.

Radusi miške keletą šermukšnių, pririnkau krepšelį uogų (paragavau, nuo kartumo net nusipurčiau!), parvežiau namo, ir kaip tikra piktoji marti, tariau: „Močiute, išvirkite uogienės“. Paklausė, išvirė. Nesulaukė uogienė pirmųjų šalnų – ją pirmiausia iš visų žiemos atsargų iškopinėjome ir dar stiklainiukus išlaižėme, geru žodžiu ir močiutę, ir promočiutę minėdami.

Antra - obuolių pjaustymo testas ir trys dienos prie puodų

Šiemet ryžausi uogienės virimo epopėją pakartoti pati: supjausčiau įvairių formų kubeliais obuolius (man taip gražu ir nenuobodu pjaustyti), sluoksnis po sluoksnio sudėjau juos į puodą, kiekvieną sluoksnį pabarstydama cukrumi - labai negausiai, nes mūsų obuoliai ananasiniai, saldūs, be to, sako, kad šermukšniai veikia antibakteriškai, tai turėtų uogienė ir su mažesniu kiekiu cukraus laikytis.

Šermukšnių kekes sudėjau į šaldiklį – kai sušals, lengviau nuo šakelių nuskinsiu. Ir obuolius puode, ir šermukšnius šaldiklyje palaikiau per naktį. Ryte šermukšnius nuo kekių nuskabiau, įmaišiau į obuolius (jie pernakt išskyrė sulčių), paviriau kokias dešimt minučių, nugriebiau putas, išjungiau ir palikau ataušti. Vakare užviriau, išjungiau ir vėl palikau ataušti – ir taip keturis kartus. Viriau uogienę tris dienas, paskui karštą į orkaitėje iškaitintus stiklainius sudėjau ir metaliniais dangteliais vyras gerai užsuko. Nerealaus skonio „daiktas“ gavosi - kolegoms atneštas stiklainiukas vienu prisėdimu prie stalo „sprogo“.

Trečia - stevijos magija

Kadangi visą laiką ieškau skanių ir sveikų patiekalų (o cukrus, žinia, baltoji mirtis), nusprendžiau paeksperimentuoti – išviriau stiklainiuką uogienės su stevija – medaus žole, girte prigirta, priešingai nei cukrus, tikra sveikata ir gėriu. Skonis gavosi kiek kitoks, bet irgi labai geras – tie patys kolegos, kadangi buvo pamiršę uogienės su cukrumi skonį, sakė, kad tikrai toks pats, jei ne geresnis.

Padėjau dabar stiklainiuką į rūsį – tegu pastovi eksperimentas, pažiūrėsime, ar tikrai su stevija galima uogienes žiemai virti. Ir tada pagalvojau – kad šermukšnius galiu laikyti šaldiklyje, obuolius – rūsyje, ir, kai užeis baisiai didelis noras pasmaližiauti, šios stebuklingos uogienės galėsiu per dešimt minučių išvirti su daug daugiau visokio obuolių ir šermukšnių dovanojamo gėrio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darius V

Darius V portretas
Auginu stevijos ir lipijos daigus. Norintiems įsigyti šiuos nuostabius augalus, galėčiau pagelbėti. Papildoma informacija 867379044

Darius V

Darius V portretas
Auginu stevijos ir lipijos daigus. Norintiems įsigyti šiuos nuostabius augalus, galėčiau pagelbėti. Papildoma informacija tinklapyje (stevija.webege.)

skaniai

skaniai portretas
net susigundziau pabandyt...tik kas per stevija?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių