Kaip išsivirti skanią ir naudingą organizmui košę?

  • Teksto dydis:

Patiekalai iš grūdų produktų puikiai atskleidžia skirtingų pasaulio šalių maisto kultūros įvairovę. Indai ar kinai savo virtuvės neįsivaizduoja be ryžių, ukrainiečiai save vadina grikiavalgiais, o Peru, Bolivijos ir Čilės gyventojai yra sukūrę šimtus patiekalų receptų iš bolivinės balandos sėklų.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, jog nebūtina keliauti į kitą pasaulio kraštą, kad susipažintume su natūraliais ryžiais, nekepintais grikiais ar burnočio sėklomis, juos galima rasti tiesiog prekybos centre. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į košėms tinkamų kruopų savybes ir mokėti tinkamai jas paruošti, kad patiekalas būtų ir skanus, ir sveikas.

Net astronautų valgiaraštyje

Vienas mūsų šalies gyventojas vidutiniškai per metus suvalgo 123 kg grūdų ir grūdų produktų, rodo Lietuvos statistikos departamento duomenys. Košėms virti ar kitiems patiekalams gaminti lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse pirkėjai per 2016 m. nupirko daugiau kaip 3,4 mln. ryžių pakuočių ir kiek daugiau nei 2,2 mln. grikių pakuočių. Būtent ryžiai ir grikiai – labiausiai lietuvių mėgstamos kruopos.

Mitybos specialistė V. Kurpienė pataria produktų atrankai, derinimui ir mitybos planavimui skirti šiek tiek laiko – tai padeda išvengti streso, net jeigu mąstome apie košes ar kitus paprastus patiekalus iš kruopų. „Grūdiniai produktai yra labai skirtingi: miltai, dribsniai, kruopos, neskaldyti grūdai ir t.t. Atsižvelgdami į jų apdorojimo būdą, maistines ir kitas savybes galime atrinkti produktus, kurie organizmui teikia didžiausią naudą“, – sako V. Kurpienė ir siūlo pradėti nuo mažai apdorotų grikių, nešlifuotų ryžių, burnočio, sorų, bolivinės balandos, perlinių bei avižų kruopų.

Būtent bolivinė balanda prieš dvidešimt metų sulaukė išskirtinio NASA mokslininkų dėmesio. Ieškodami astronautams labiausiai tinkančių maisto produktų, tyrėjai nustatė, kad bolivinės balandos sėklos yra puikus mineralų ir aminorūgščių šaltinis, labai tinkantis misijų kosmose dalyviams. Nors Pietų Amerikos gyventojai šį vertingą augalą augina jau maždaug 7 tūkst. metų, tačiau JAV bei Europos dietologams bolivinė balanda tapo pastarojo dešimtmečio atradimu ir neretai pavadinama „supermaistu“.

Pardavimų duomenys rodo, kad pirkėjai vis dažniau atranda ir tas kruopas, kurios lig šiol nebuvo labai populiarios – tai jau minėtos bolivinės balandos, burnočio sėklos ir sorų kruopos. Pavyzdžiui, 2016 m. sorų kruopų buvo parduota 7 proc. daugiau nei 2015 m. Bolivinės balandos pasiūla asortimente 2016 m. išaugo dvigubai. Burnočio sėklos asortimente atsirado vos prieš dvejus metus, tačiau per šį laiką pardavimai šoktelėjo kone du kartus.

Didesnė mitybos įvairovė

Norintiems maitintis sveikai, V. Kurpienė pataria suformuoti savotišką košės virimo rutiną. „Įprastai ryte neturime laiko ilgai stovėti prie viryklės. Todėl nuplautas kruopas užmerkite iš vakaro. Kruopos išbrinks, ryte užteks kelias minutes palaukti, kol puodas užvirs, o tada – išjunkite. Kruopos šiltai pastovės ir bus subrandintos po 15–30 min. Per šį laiką spėsite pasirengti darbo dienai, o tada ramiai pavalgysite pusryčius ir galėsite eiti į darbą“, – teigia V. Kurpienė.

Ilgiau verdančios kruopos, pavyzdžiui, natūralūs ryžiai iš Tailando, anot mitybos specialistės, geriau tinka pietų troškiniams, nors juos galima valgyti ir ryte. Be to, turint dabartinę pasirinkimo laisvę, galima drąsiai eksperimentuoti ir keisti klasikinių patiekalų, tokių kaip rizoto, receptus – vietoj ryžių beriant grikius arba perlinės kruopas.

Nors iš grūdinių kultūrų ryžiai ir grikiai išlieka labiausiai perkami, tačiau kitų kruopų pardavimai sparčiai kopia į viršų. „Vis dažniau mūsų pirkėjų krepšeliuose atsiduria bolivinės balandos sėklos – jų pardavimai per metus paaugo net 85 proc. Avinžirnių pardavimai buvo 68 proc. didesni negu prieš metus – galbūt todėl, kad žmonės namuose iš avinžirnių vis dažniau gamina šiuo metu tikrai madingą humusą, avinžirniais gardina salotas ir kitus sočius, bet sveikus patiekalus“, – pastebi „Maximos“ atstovas Jaunius Špakauskas.

Kad košė būtų sveika ir naudinga

Košėms virti rinkitės neskaldytų grūdų kruopas ir pasistenkite jas tinkamai išvirti. Geriausia virti vandenyje ir jokiu būdu nepervirti – košė turi būti kramtoma, o ne gliti ir tąsi. Kramtymo procesas užtikrina, kad sotūs jausimės ilgą laiką – 3–4 valandas.

Daugelis žmonių košes pasaldina cukrumi, uogiene ar džiovintais vaisiais ir daro didelę klaidą. Kai košė saldi, sutrinka naudingųjų medžiagų įsisavinimas – gauname tik kalorijas. V. Kurpienės teigimu, geriausia košę gardinti cinamonu, kalendra, kuminu, kmynais, šviežiomis ar troškintomis daržovėmis, džiovintais grybais ir jų sultiniais. Su kruopomis dera smulkiai supjaustytas avokadas, agurkas ar paprika.

Įdėkite į košę šaukštelį pesto – nustebsite, kaip ši itališka užtepėlė pakeis patiekalo skonį. Taip pat galite vos vos pabarstyti tarkuotu kietuoju sūriu. Įgysite energijos veržliai dienos pradžiai. Mitybos specialistė siūlo išbandyti skonių įvairovę ir atrasti labiausiai patinkantį variantą. Kas mėgstate pomidorus, skanu juos dėti į košę blanširuotus. Malonios rūgštelės suteikia džiovinti pomidorai. Košę galima pagardinti ir riebia žuvimi, pavyzdžiui, švelniai sūdyta silke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių