Kaip išsaugoti derlių žiemai?

  • Teksto dydis:

Norėdami rudens derliaus gėrybėmis džiaugtis kuo ilgiau, skubame jas konservuoti, džiovinti ar šaldyti. Tokie būdai tinka toli gražu ne kiekvienai rudens gėrybei. Kaip išsaugoti geriausias bulvių, morkų, svogūnų, moliūgų savybes?

Bulves, morkas, burokėlius tinkamiausia laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Geriausiai tam tinka rūsys, tačiau ne bet koks. Prieš paliekant jame daržoves, reikia įvertinti jo temperatūrą ir drėgmę. Ekspertų teigimu, geriausia, jei rūsyje yra apie 2–3 laipsnius šilumos ir 90 proc. drėgmės. Prieš paliekant daržoves rūsyje, patariama jas gerai išdžiovinti.

Kita vertus, ne visi rūsiai atitinka šiuos kriterijus. Jei rūsyje per šilta, tačiau yra langas, patalpas galima atvėsinti, kartais jį praveriant. Jei rūsyje per sausa – pastatykite dubenį vandens ir tegu jis lėtai garuoja. Temperatūrai ir drėgmei matuoti naudinga įsigyti patikimą termometrą ir hidrometrą.

Laikyti verta tik geriausios būklės daržoves ir vaisius: pažeisti ar ligos užpulti, jie gali apkrėsti ir sveikas gėrybes. Į rūsį nešamų daržovių nereikia plauti – tik švelniai nuvalyti didesnius dirvožemio likučius. Norint paruošti šaknines daržoves, pavyzdžiui, morkas, žiemai, reikia nukirpti jų žalias viršūnes, paliekant tik mažus jų galiukus. Žinoma, negalima nupjauti pačios daržovės viršūnės. Kopūstus taip pat geriausia laikyti rūsyje tam skirtuose stelažuose, sudėjus gūžę prie gūžės, šaknimis į viršų. Daržovių ir vaisų nereikėtų laikyti kartu: vaisiai išskiria daug etileno, kuris gali paskatinti per greitą daržovių nokimą.

Ką daryti, jei namuose nėra rūsio arba jis nėra tinkamas daržovėms laikyti? Rasti alternatyvą. Antai morkos, burokėliai, ridikai puikiausiai išsilaiko per žiemą ir šaldytuvų daržovių stalčiuose. Naujausi šaldytuvai turi specialias funkcijas, leidžiančias kiekvieną produktą laikyti jam tinkamiausioje temperatūroje – vištienos filė galėsite laikyti zonoje, kur 0 laipsnių temperatūra, o daržoves – lentynoje, kur nustatėte 3 laipsnių temperatūrą.

Bulves galima laikyti ir garaže, verandoje, prieangyje, drėgnoje, retai praveriamoje spintoje ar kitur, kur pakankamai vėsu ir nėra per sausa.

Anksčiau moliūgus žmonės laikydavo palėpėse po lova, kur nebūdavo nei stingdomai šalta, nei per šilta. Idealiausia temperatūra šiai gėrybei – nuo 10 iki 16 laipsnių šilumos, drėgmė – apie 50 proc. Geriausia juos sudėti ant lentos ar kartono. Tokiomis sąlygomis moliūgai gali išsilaikyti iki trijų mėnesių.

Svogūnus ir česnakus galima laikyti virtuvėje, tačiau jų jokių būdu negalima dėti į plastikinius maišelius, nes dėl drėgmės gali pradėti augti daigai. Geriausias variantas – dalį svogūnų ir česnakų laikyti virtuvėje, o kitą dalį – vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje, subėrus į tinklinius maišelius arba dėžes su tarpais, kad galėtų cirkuliuoti oras.


Šiame straipsnyje: daržovėsreceptaiderlius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių