Kaip atšviežinti vakarykštį maistą? (specialistų patarimai)

  • Teksto dydis:

Ko gero, mintis apie iš naujo patiektą vakarykštį maistą didelio apetito nekelia: atrodytų it taisyklė, kad dažniausiai atšviežintais maistas – kur kas sausesnis ar priešingai, patežęs, nebe toks išvaizdus ir, tikėtina, mažiau skanus. Vis dėlto mitybos specialistai tikina žiną triuką, kaip atšviežinti maistą, išlaikant jo gerąsias savybes.

Norintiems paisyti sveikos mitybos principų, dietologė Kristina Jasmontienė rekomenduoja vengti atšviežinto maisto – gaminti tiek, kiek planuojama suvartoti per kartą. Vis dėlto specialistė sako puikiai suprantanti, kad ne visada pavyksta laikytis tokio principo.

„Žinoma, kartais maisto lieka. Kilus klausimui, atšviežinti jį ar visai nebevalgyti, atsakymas aiškus: tikrai atšviežinti, o ne išmesti“, – sako dietologė.

Rekomenduoja maistą atšviežinimui paruošti iš anksto

Tam, kad atšviežintas maistas išliktų toks pat vertingas, dietologė rekomenduoja patiekalus atšviežinimui paruošti iš anksto. „Jei maistas ilgą laiką stovėjo kambario temperatūroje, kad ir dieną, tikėtina, kad prasidėjo tam tikri bakteriniai procesai – maistas ėmė gesti. Joks pašildymas patiekalo neišgelbės nuo bakterinio užterštumo. Jei jau žinote, kad patiekalą teks šildyti, pasirūpinkite juo iš anksto – įdėkite į šaldytuvą. Nelaikykite ant viryklės ir nelaukite, kada panorėsite valgyti“, – sako specialistė.

K. Jasmontienės teigimu, įprastai atšviežinti patiekalai netenka didelės maistinės vertės dalies – naudingąsias medžiagas „žudo“ aukšta temperatūra, pasitelkiama terminio apdorojimo metu. Tačiau išsaugoti svarbiausias ir vertingiausias patiekalo savybes galima atšviežinimui pasitelkus kol kas mažiau įprastą būdą – šildymą garuose.

„Patys priimtiniausi būdai maistui atšviežinti yra tie, kuriems nereikia papildomų riebalų. Tokie riebalai ne tik mažina patiekalo maistinę vertę, tačiau ir prideda kalorijų, kurios organizmui dažniausiai visai nereikalingos. Todėl asmeniškai rekomenduočiau maistą šildyti orkaitėje, geriausia – pasitelkus garų funkciją“, – sako K. Jasmontienė.

Dietologės teigimu, pasitelkus orkaitės kepimo garuose funkciją, maistas šildomas palyginus žemoje temperatūroje, išsausėti patiekalui neleidžia ir optimalią drėgmę lemiantys garai. Rezultate taip pašildytas maistas išlieka sultingas, patrauklios išvaizdos.

Ne bet koks garų kiekis

Kaip tiksliai reikia šildyti maistą kepant garuose, paaiškina AEG buities prietaisų ekspertas Petras Gendvilis. Pasak specialisto, šiuolaikinėse orkaitėse patiekalus kepti garuose galima pagal vieną iš trijų programų. Pirmoji – 100 proc. garų programa, kurią pasitelkus pasiekiama iki 96 laipsnių temperatūra. Taip ypač rekomenduojama kepti žuvį ar daržoves, nes išsaugomos visos vertingosios maistinės medžiagos.

Antroji – 50 proc. garų programa, ypač aktuali gaminant konditeriją, tačiau tinkama ir kitiems patiekalams. Būtent ši programa, pasak P. Gendvilio, ir rekomenduotina norint atšviežinti maistą.

„Programa ypač tinkama norint pašildyti jau atvėsti spėjusius patiekalus, taip pat vakarykštį maistą. Optimaliausia yra šildant maistą nustatyti 120 laipsnių temperatūrą, taip pat pasitelkti garus. Garai drėkina patiekalą, o karštis jį šildo. T aip išsaugoma maisto tekstūra ir skonio savybės, todėl maistas atrodo lyg ką tik pagamintas. Tuo tarpu šildant patiekalą tiesiog orkaitėje, keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje, maisto skonis ir išvaizda bus pakitusi . Be to, ir pašildyti tiek daug maisto vienu ypu kitaip nepavyks, o orkaitėje telpa net iki 12 lėkščių iškart“, – sako P. Gendvilis.

Trečioji kepimo garuose programa – 25 proc. garų. „Pasitelkus šią programą garai neleidžia maistui išdžiūti, o karštis lemia, kad patiekalas skaniai apskrus. Rezultatas – sultingas patiekalas su traškia plutele“, – paaiškina ekspertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių