Ką verta žinoti apie konservavimą

Kad ir kaip ruoštume maisto atsargas: šaldytume ar džiovintume, marinuotume, virtume ar sūdytume, vitaminų ir mineralų kiekis vis tiek sumažėja - tik skirtingai. Tad gamindamos atsargas žiemai šeimininkės turėtų pagalvoti ir apie žmones, kurie jomis mėgausis.

Šaldymas mažiausiai veikia produkto maistinę vertę ir menkiausiai jai kenkia. Žinoma, kuo trumpesnis bus jo kelias nuo sodo ir daržo iki šaldiklio, tuo daugiau vitaminų išliks. Deja, daugiau vitaminų prarandama vaisius ir daržoves atšildant.

Džiovinimas taip pat suteikia galimybę mėgautis įvairesnio skonio gėrybėmis, tai geras būdas išsaugoti jose vertingas mineralines medžiagas.

Konservavimas su cukrumi (neverdant) pailgina gaminių galiojimo laiką, tačiau nereikėtų cukraus „padauginti“, nes vertingiausi yra be cukraus ruošiami tiek trinti vaisiai ir uogos, tiek spaustos sultys. Tik šias gėrybes reikėtų laikyti šaldytuve, kad kuo ilgiau nesugestų.

Virimas ilgina uogų, vaisių, daržovių galiojimo laiką, bet apdorojant šiluma vitaminų katastrofiškai sumažėja, labiausiai suyra C ir B grupės vitaminai. Verdant uogienes ar kompotus cukraus kiekis lemia atsargų žiemai maistinę vertę.

Marinuojant daržoves labai svarbi yra marinato sudėtis. Marinatui verčiau rinktis prieskonines daržoves, citrinos rūgštį, šiek tiek druskos - taip sveikiau.

Jei namiškiai skundžiasi inkstų, kepenų, virškinimo sistemos negalavimais, gamindamos marinatą juo labiau nepiktnaudžiaukite actu, nedėkite aspirino.

Sūdytuose gaminiuose vitaminų ir mineralų išlieka mažiau, nes mirkant drauge su druska netenkama ir šių “vertybių”. O druską būtina gerai nuplauti ir numirkyti.

Jei valgytojus kamuoja aukštesnis kraujospūdis, tokio konservavimo metodo geriau vengti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių