Gurmaniški sumuštiniai pavasariui: receptai, kurie patiks išrankiausiems

  • Teksto dydis:

Sumuštinis – bene dažniausiai lietuvių valgomas pusryčių maistas. Jį paprasta ir greita pasigaminti kone iš to, ką turime šaldytuve. Tačiau ar kada susimąstėte, kad kasdienis sumuštinis gali virsti išties gurmanišku užkandžiu? Populiarios maisto tinklaraštininkės Kristina Pišniukaitė ir Ieva Greičiūnaitė dalinasi savo receptais, kaip paprastą pusryčių sumuštinį paversti tikra pasimėgavimo akimirka.

Kumpis, braškės ir sumuštinis

Skamba neįprastai? Anot K. Pišniukaitės, sumuštiniai gali tikti ne tik pusryčiams, o derinant įvairius ingredientus juos galima paversti išties gurmaniškais užkandžiais. Vienas tokių receptų, kaip pati sako, tobulai skambantis avokado, skrudinto „Prosciutto“ ir braškių derinys.

1 porcijai reikės:

– 2 riekelių skrudinimo duonos su ruginiu arba avižiniu raugu

– Kreminio arba minkšto ožkos sūrio

– 1 avokado

– Citrinos sulčių

– 2 braškių

– „Prosciutto“ kumpio

– Baltojo arba pavasarinio ridiko

– Kedrų riešutų

– Ridikėlių ar kitokių mėgstamų daigų

– Druskos, pipirų

Gaminimas:

Pasak Kristinos, pakaks penkių paprastų žingsnių, kad iš paprasto nuobodaus sumuštinio pasigamintumėte gurmanišką užkandį.

1. Paskrudiname „Prosciutto“ – dedame jo gabalėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 10 minučių. Ištraukiame ir atvėsiname – vėsdamas kumpis tampa traškus.

2. Paskrudiname duoną – tai galime padaryti skrudintuvu arba kaitindami 180 laipsnių orkaitėje kelias minutes. Tam puikiai tinka su raugu iškepta duona, kuri sumuštiniui suteiks papildomo subtilaus skonio ir aromato.

3. Ant paskrudintos duonos tepame kreminio sūrio.

4. Dedame avokado (jį apšlakstome citrinos sultimis, kad nejuoduotų), ridiko ir braškių griežinėlių, traškaus „Prosciutto“, kedrų riešutų ir daigų.

5. Pabarstome druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.

Prancūziškas skrebutis su braškėmis

Ieva Greičiūnaitė sako, kad patys geriausi savaitgalio pusryčiai būna tuomet, kai ant stalo garuoja ką tik paskrudintas prancūziškas skrebutis ir siūlo išmėginti pavasariu kvepiantį jo variantą su šviežiomis braškėmis.

1 porcijai reikės:

– 2 riekelių duonos. Šiam skrebučiui puikiai tinka sveikesnė su avižų raugu kepta duona, kurioje nėra pridėtinio cukraus

– 1 kiaušinio

– 1/3 puodelio pieno. Pienas gali būti tiek įprastas, tiek augalinis, pavyzdžiui, avižų

– 1 valgomojo šaukšto medaus

– 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono

Gaminimas:

1. Dubenėlyje sumaišome kiaušinį, pieną, medų ir cinamoną.

2. Panardiname duonos riekeles į kiaušinio, pieno, medaus ir cinamono plakinį iš abiejų pusių.

3. Kiaušinio plakinyje pamirkytas duonos riekeles kepame įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių kelias minutes. Kepimui galima rinktis sviestą ar auglinį aliejų. Tam puikiai tinka kokosų aliejus, kuris skrebučiui suteiks subtilaus salsvo kokosų skonio.

4. Apkepus skrebučius, ant jų dedame griežinėliais pjaustytas šviežias braškes.

Pasak Ievos, prie šio skrebučio tobulai dera riešutų sviestas ar graikiškas jogurtas.

Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas zurnalistui

tadas zurnalistui portretas
as esu isrankiausias, bet man receptai nepatiko. ka darom?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių