Geros žuvies gidas švenčių stalui

  • Teksto dydis:

Perdžiūvusi, tarytum guminė ir vos įkandama, riebalų prisigėrusiame tešlos ar džiūvėsėlių apvalkale. Beskonė arba, priešingai, – per prieskonius nejusti pačios žuvies. Dar blogiau – burnoje stringančios ašakos ir sunkumas skrandyje... Kurgi dingo pažadai, kad žuvis – ne tik visapusiškai sveikas, bet ir skanus, lengvai virškinamas patiekalas? Juk jis užima vieną svarbiausių vietų ant mūsų šventinio stalo.

Anot šio produkto žinovų, devyniais atvejais iš dešimties tokį rezultatą lemia netinkamas žuvies parinkimas arba paruošimas. Tuo tarpu vos viena nenusisekusi kulinarinė kelionė po žuvų pasaulį žmogų gali ilgam atbaidyti nuo šio energijos ir sveikatos užtaiso. Laimei, egzistuoja kelios paprastos taisyklės kaip to išvengti – jas rasite „Vičiūnų“ geros žuvies gide švenčių stalui.

„Vičiūnų grupės“ produktų vystymo vadovė Loreta Stonkienė atkreipia dėmesį į svarbiausius aspektus renkantis bei ruošiant žuvį. Pasak jos, čia pravers viskas: aštrus žvilgsnis ir gera uoslė, rankų miklumas ir netgi kulinarinė nuojauta.

„Jau senosiose lietuviškose kulinarijos knygose galime rasti aibes patarimų, kaip skaniai paruošti žuvį. Deja, skubėdami arba rinkdamiesi greitą maistą, juos užmirštame, o beribis dabartinis žuvų pasirinkimas kartais visai apsuka galvą. Galiausiai paaiškėja, kad prarasti žuvies teikiamas dovanas kur kas lengviau, nei jas išsaugoti. Tačiau taip nenutiks laikantis šių nesudėtingų gudrybių“, – sako Loreta Stonkienė, „Vičiūnų grupės“ produktų vystymo vadovė.

Skani ir sveika žuvis: atmintinė

1. Išsirinkite šviežią ir kokybišką. Šviežių atvėsintų ir šaldytų žuvų vaizdas, be abejonės, skiriasi. Atkreipkite dėmesį: kokybiškų atvėsintų žuvų oda blizga, pelekai ir uodega drėgni, akys skaidrios, žiaunos rausvos. Pačiupinėję tokios žuvies nugarą, turite jausti stangrumą. Jei tai šviežia žuvis, būtinai ją pauostykite. Upių žuvis – beveik bekvapė, ežero žuvis – kvepia, bet nestipriai, jūros žuvis dvelkia jūra ir jodu. Amoniako kvapas – blogas ženklas visoms žuvims. Pastuksenę į šaldytą žuvį tiesiog piršto krumpliu, turėtumėte išgirsti skambų garsą.

2. Sužinokite žuvies kelią. Savo skoniu bei savybėmis skiriasi natūraliai augusi ir fermose užauginta žuvis. Kuo trumpesnis atstumas iki prekybos vietos, tuo labiau tikėtina, kad žuvis bus geresnės kokybės. Atkreipkite dėmesį į šaldytos žuvies galiojimo laiką nuo pagaminimo datos. Kuo jis trumpesnis, tuo aukštesnė žuvies kokybė. Jei šaldyta žuvis laikoma perpildytame šaldymo įrenginyje, tai gali būti ženklas, kad šiems produktams tenka aukštesnė temperatūra nei reikėtų – dėl to nukenčia kokybė. Atvėsinta žuvis turi būti mažiausiai pusiau padengta ledu. Šis ledas turi būti baltas, švarus.

3. Įvertinkite pakuotę. Jei tai šaldyta žuvis, glazūros neišsigąskite – ji apsaugo nuo išsausėjimo ir oksidacijos procesų. Pakuotės viduje, išorėje ar visame šaldymo įrenginyje matyti šerkšnas? Žuvis greičiausiai buvo laikoma netinkamu temperatūros režimu, o gerosios jos savybės gali būti prarastos. Niekada nesirinkite žuvies pažeistoje pakuotėje ar tokioje pakuotėje, pro kurią nematyti produkto!

4. Pagalvokite apie valgytojus. Jeigu nesate įgudę žuvies valgytojai ar prie jūsų stalo bus vaikų bei vyresnio amžiaus žmonių, rinkitės žuvis su mažiau ašakų: menkę, upėtakį, šamą, vėgėlę.

5. Išdorokite ir pasiruoškite gaminti. Norėdami nesugadinti geros šaldytos žuvies, atitirpinkite ją lėtai šaldytuve. Žuvies valymo procesą palengvinsite, jei prieš pradėdami, ją vos minutei panardinsite į verdantį vandenį. Jūsų darinėjama žuvis gliti? Tokiu atveju ištrinkite ją druska ir nuplaukite šaltu vandeniu. Prieš valydami žvynus, nukirpkite pelekus, valykite bukąja peilio ašmenų puse. Žvynus skusdami žuvį pamerkę į vandenį, išsaugosite švarą virtuvėje. Skrosdami naudokite aštrų peilį. Pradėkite prie pat uodegos ir skroskite galvos kryptimi, prie pat galvos naudokite žirkles. Vidurius pirmiausia atsargiai pakelkite nuo uodegos. Pakėlę nupjaukite juos prie žuvies žiaunų. Nepažeiskite žalios tulžies – tai apkartins ir patiekalą, ir nuotaiką! Žiaunas nukirpkite ties jų prisitvirtinimo vietomis, ištraukite, tada vėl kirpkite. Išskrostą žuvį nuskalaukite po tekančiu vandeniu. Neskubėkite išmesti galvos – galbūt išsivirsite sultinį ar žuvienę, žuvį rūkysite ar farširuosite.

6. Išlaikykite sultingumą. Su oda kepama žuvies filė ar jos gabaliukai išlieka sultingesni.

7. Išvaikykite dumblo kvapą. Jį panaikinsite žuvį ištrynę citrinos sultimis arba perplovę šaltu pasūdytu vandeniu.

8. Išlaikykite prieskonių saiką. Viena dažniausių žuvies paruošimo klaidų – per daug prieskonių. Žvejai ir patyrę kulinarai sako, kad kartais geriau rinktis tik pipirus ir druską.

9. Neperkepkite. Kad ir kur keptumėte žuvį, neviršykite 15–20 minučių. Smulkioms žuvims užteks ir 10 minučių. Gerai įkaitinus keptuvę, žuvis prisigers mažiau riebalų.

10. Nepervirkite. Žuvį geriausia virti garuose. Pervirimo išvengsime į vandenį įpylę šaukštelį acto. Priklausomai nuo žuvies rūšies ir gabaliukų dydžio, virimo garuose laikas – 10–20 minučių.

„Šaltais tamsiais žiemos mėnesiais mūsų protėviai instinktyviai rinkosi valgyti daugiau žuvies, kurioje gausu šiuo laiku ypač reikalingų vitaminų A, B, D, geležies bei itin naudingų riebalų rūgščių. Svarbu, kad po truputį vėl atsigręžiame į žuvį, ypač per didžiąsias metų šventes. Na o elementarios taisyklės šį procesą tikrai padarys malonesnį“, – sako L. Stonkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilija

Vilija portretas
Kai perki zuvi,ji atrodo graziai (turiu omeny saldyta file), bet kai atitirpini, gauni pazliugusia mase, kurios kvapas primena mazgini. Visokia bandziau pirkti, rezultatas nuvyle. Dabar jei perku, tai su oda, ten dar truputi panasu i zuvi. Zinoma,nekalbu apie sviezia,sakykim,karpi, bet ir tas,ypatingai didesnis, trenkia dumblu. Nera normalios zuvies pirkti,o jei yra,tai kaina neikandama. Ir nereikia cia aiskinti,kaip sveika valgyti zuvi. Suvalogau retkarciais sviezio kepto karpio, stengiuosi,kad zuvis butu nedidele ir viskas. Daugiau nerizikuoju. Esu pirkusi ir vilkzuves kepsnius (kaina didele), atsil;dzius vandens daugiau negu zuvies ir ta pati smarve.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių