Garstyčios dera ne tik su dešrelėmis: trys panaudojimo būdai

  • Teksto dydis:

Pirmąjį rugpjūčio šeštadienį visame pasaulyje minima garstyčių diena. Tai puiki proga prisiminti, pasak kulinarų, nuvertintą ir skurdžios virtuvės pagardo etiketę nepelnytai užsitarnavusį prieskonį. 

Klaidingai manoma, kad garstyčios dera tik su pieniškomis dešrelėmis – jomis gardinama įvairi mėsa, sūriai, sriubos.

Kad mėsa būtų minkšta

Garstyčiomis pagardinti tinka beveik visas mėsos rūšis – kiaulieną, vištieną, jautieną. Kaip teigia Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas, gardinti ne tik užpilant garstyčių ant jau iškeptos ar išvirtos mėsos, tačiau jas naudoti dar tik ruošiant mėsą.

„Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią reikia gerai įtrinti garstyčiomis. Jos mėsai suteiks nepakartojamo aromato bei sulaikys jos sultis. Be to, garstyčiose galima mėsą ir troškinti“, – sako skonio meistras.

Ieškantiems pikantiškumo, skonio meistras siūlo išbandyti garstyčias su įvairiais sūriais. Puskiečiams ir kietiesiams sūriams ypač tiks pagardas su garstyčiomis, medumi ir citrinų sultimis. Drąsiausiems rekomenduojama paskanauti garstyčių su juodųjų serbentų uogiene bei įvairiais džemais.

Daržovėms konservuoti

Šaukštelis garstyčių puikiai tinka marinuojant bei konservuojant daržoves ir grybus, rauginant kopūstus. Italijoje garstyčios naudojamos net konservuojant vaisius.

„Garstyčios yra labai universalus prieskonis. Tačiau nereiktų jų padauginti – garstyčios aitrios ir aštrios, todėl skanauti reiktų nedideliais kiekiais. Be to, svarbu naudoti tik geros kokybės garstyčias – nekarčias ir nerūgščias, be augalui būdingo kvapo. Kokybiškos garstyčios neturėtų kvepėti actu, turėtų būti vienalytės konsistencijos“, – pabrėžia skonio meistras.

Iš sėklų – aliejus

Garstyčių sėklose yra iki 35 proc. aliejaus. Jo skonis būna aitrus, pasižymi šildančiomis savybėmis. Šiuo aliejumi rekomenduojama šlakstyti salotas, gardinti sriubas. Azijoje ant šio aliejaus troškina daržoves, juo paskanina žuvį. Pasak A. Kairio, juodųjų garstyčių sėklomis galima puošti ir įvairius patiekalus.

„Jūs nustebsite, kaip pasikeičia paprasti ryžiai ar pabodęs padažas į juos įbėrus šaukštą juodųjų garstyčių sėklų. Tiesa, prieš dėdami sėklas į patiekalą, paskrudinkite jas karštuose riebaluose, kol pakeis spalvą – iš juodų taps pilkomis. Tik nepamirškite skrudindami jas uždengti, kad įkaitusios nepradėtų sproginėti“, – teigia pagardų gamintojas.

Mėgstantiems pasisukioti virtuvėje ir pasigaminti kažką gurmaniško, A. Kairys siūlo išbandyti aromatingą sriubą su garstyčiomis.

Garstyčių sriubos receptas (4 porcijoms)

Jums reikės: 1 morkos, 1 poro, 3 šaukštų sviesto, 3 šaukštų miltų, 1 litro vandens arba daržovių, vištienos ar žuvies sultinio, 2 šaukštų lietuviškų garstyčių, 200 g grietinėlės, 100 g šaltai rūkytos lašišos filė be odos, 3 skiltelių česnako, 2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio, grūstų penkių pipirų mišinio, smulkintų petražolių ir druskos pagal skonį.

Paruošimo būdas: lašišą supjaustykite kubeliais. Į įkaitintą sviestą suberkite miltus ir pakepinkite, kol pagels. Į užvirintą vandenį arba sultinį supilkite pakepintus miltus, sudėkite kubeliais supjaustytą morką ir porą, smulkintą česnaką ir kubeliais supjaustytą lašišą. Įdėkite du šaukštus garstyčių, paskaninkite pipirais bei druska ir virkite, kol suminkštės porai ir morkos.

Kai sriubą nukelsite nuo ugnies, supilkite į ją grietinėlę ir smulkintas petražoles. Į kiekvieną lėkštę įberkite tarkuoto sūrio. Patiekite su balta duona.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių