- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Viena vertingiausių pavasarinio sezono daržovių šparagai, kažkada nepatikliai vertinti dėl keistos išvaizdos, šiuo metu gauna ypatingą virtuvės šefų dėmesį. Mažai kalorijų, tačiau daugybę naudingų medžiagų turinti daržovė kulinarijos ekspertų traukiama į karališkų produktų sąrašus. Šioje stiebinėje daržovėje gausu augalinių baltymų, kalio, cinko, geležies, A, B, C ir kitų grupių vitaminų, todėl tikro skonio gurmanai pavasario pabaigoje nepraleidžia progos pasimėgauti šviežiais šparagais.
Šparagų savybes vertinantis šefas Marc d'Erceville, pavasariniuose virtuvės vakarėliuose kviečia pasigardžiuoti ėriuko kepsniu su medumi ir žolelėmis, patiekamu su lėtai svieste apvirtais šparagais.
Reikės (4 asmenims):
Mėsa;
800g ėrienos šonkaulių su mėsa;
2 valgomieji šaukštai sviesto (filtruoto arba ghi, kad nesudegtų);
Šparagų garnyras;
2 ryšulėliai žalių šparagų;
100g filtruoto sviesto;
1 citrinžolė (naudosime perpjautą išilgai į 4 dalis);
Lauro lapai (4 vnt.);
Druska;
Žolelių džiuvėsėliai;
150g smulkintų džiuvėsėlių;
30g šviežių petražolių;
15g šviežių levandų;
15g šviežių čiobrelių;
15g šviežių raudonėlių;
2 valgomieji šaukštai sviesto;
Druska;
Juodieji pipirai;
Gaminimo procesas:
1) Šparagus sudedame į kepimo popierių ir surišame. Į tirpintą sviestame įdedame lauro lapų, citrinžolę ir įstatome šparagus. Lėtai juos troškiname 1 arba 1,5 valandos. Su šaukštu šiek tiek vis paskirstant sviestą ir pakeliant link šparagų viršaus. Šparagų apačia turi būti lengvai apskrudusi, o viršūnė žalia.
2) Mėsą ištraukę iš šaldytuvo palaikome bent 30 min. kambario temperatūroje. Ėrienos gabalėlius pasūdome ir pabarstome pipirais iš abiejų pusių. Kad išlaikytume visus mėsos skonius ir sultingumą, gaminsime ne visai įprastu būdu. Pirmiausia apkepame gabalėlius keptuvėje (ant įkaitinto aliejaus ir filtruoto sviesto) po 1 min. Iš abiejų pusių, pradėdami nuo skūros pusės. Tuomet dedame į iki 80 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 90 minučių. Kai mėsa paruošta, palaikome ją 15 minučių folijoje, kad ji išlaikytų šilumą ir būtų minkštesnė.
3) Sumaišome (su blenderiu) džiuvėsėlius, šviežas žoleles ir sviestą iki vientisos masės.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: receptas@diena.lt.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...