Dietologė pataria: 9 sveiko sumuštinio taisyklės

  • Teksto dydis:

Sumuštinį įprasta laikyti greitu ir sočiu, tačiau dažniausiai ne visai sveiku užkandžiu. Vis dėlto sumuštinius drąsiai gali valgyti net ir savo kūno linijomis besirūpinantys sveikuoliai. Tam tereikia atidžiai pasirinkti bei suderinti visus sumuštinio komponentus: tiek duoną, tiek ingredientus, tiek padažą.

„Skanų bei sveiką sumuštinį gali susitepti visi. Vien dabartinis duonos pasirinkimas yra toks platus, jog leidžia savo nišą atrasti kiekvienam – tiek sočius patiekalus mėgstantiems ir maisto klausimais savęs neribojantiems, tiek sveika mityba besirūpinantiems. Sumuštiniams skirtos duonos asortimentas labai platus – nuo tradicinės ruginės ar bemielės iki visagrūdės ar šviesios kvietinės su įvairiomis sėklomis bei grūdais“, – sako specialistė Snieguolė Šoblinskienė.

Tačiau duona sumuštinyje – dar ne viskas. Patarimus, kaip pasigaminti sveiką sumuštinį, teisingai derinant visas jo sudedamąsias dalis pateikia gydytoja dietologe Lina Barauskiene.

Duona

Rinkitės viso grūdo dalių miltų duoną. Sveikam sumuštiniui reikėtų rinktis kuo didesnę ruginių miltų dalį turinčią duoną, pagardintą įvairiomis sėklomis, sėmenimis ar sėlenomis. Mėgstantiems paprastumą maistingiausia bus tradicinė ruginė duona. Šviesią duoną palikite desertiniams sumuštiniams.

Venkite papildomų ingredientų. Rinkitės duoną, kuri savo sudėtyje turėtų kuo mažiau cukraus, mielių, kildinimo, minkštinimo, spalvos, kvapo ir kitų cheminių priedų, džiovintų vaisių bei riešutų.

Nekepkite, o skrudinkite. Kad išvengtumėte papildomų riebalų ir nesunaikintumėte gerųjų duonos savybių, dietologė L.Barauskienė duoną siūlo ne kepti riebaluose, o skrudinti. Tai galite daryti tiek skrudintuve, tiek orkaitėje, tiek keptuvėje. Taip duona taps skanesnė, atsiskleis jos aromatas.

Ingredientai

Venkite mėsos. Ingredientai, kuriuos dedate ant duonos, dažniausiai yra baltymų šaltinis. Todėl patartina, kad tai būtų maistingas ir sveikas produktas. „Mėsos lietuviai ir taip valgo per daug, būtent todėl mėsą verta pakeisti virta, garinta arba ant grilio kepta žuvimi, jūrų gėrybėmis, ankštinių daržovių pagrindu pagamintomis užtepėlėmis, soja, avokadais bei neriebiais pieno produktais“, – pataria L. Barauskienė.

Daugiau daržovių. Jas galite naudoti žalias, apdorotas garuose arba pakepintas ant grilio. Kuo daugiau – tuo geriau. Vis dėlto, kaip teigia gydytoja dietologė, daržovių jokiu būdu nereikėtų kepti riebaluose.

Gaminkite užtepėles. Trintų daržovių užtepėlės, įprastas ar burokėlių humusas, avokadų gvakamole, moliūgų‑obuolių užtepėlė, bazilikų ir pomidorų pesto, trintos alyvuogės, riešutų sviestas ar sezamų pasta – pasirinkimas platus, todėl savo mėgstamiausią gali atrasti kiekvienas. Jos kartu pasitarnaus ir kaip padažas.

Padažas

Ar tikrai reikia? Gerai pagalvokite, ar padažas sumuštinyje iš tiesų reikalingas. „Dažnai būtent riebūs padažai – sviestas, majonezas, grietinėlės ar riebios grietinės pagrindu gaminami padažai – padaro sumuštinį mažiau sveiku ir vertingu patiekalu negu jis galėtų būti“, – pabrėžia L. Barauskienė.

Kuo paprasčiau – tuo geriau. Jei vis dėlto norite padažo, jį rinkitės kuo paprastesnį. Kuo daugiau jame daržovių, tuo geriau. Tam puikiai tinka garstyčios su medumi, citrinų sultys ir jau minėtos daržovių užtepėlės.

Liesi pieno produktai. Sveikiems sumuštiniams puikiai tiks didesnis baltymų užtaisas. Išbandykite natūralaus jogurto, varškės, neriebios grietinės pagrindu pagamintus įvairiausių prieskoninių žolelių, česnako ar svogūno padažus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių