- jokuboreceptai.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tikrų lietuviškų pupų troškinys tiks ir sočiai vakarienei vasaros darbų įkraštyje.
Panašu, kad didžiosios pupos pamažu nyksta nuo mūsų, lietuvių, stalo. Viena iš priežasčių, be abejo, tai, kad šių pupelių kultūra buvusi populiaresnė mūsų kraštuose anksčiau, auginta senelių ir prosenelių, o pupos aižytos po vieną ankštį rankomis. Tačiau laikui bėgant, žmonės patys ėmė auginti vis mažiau savų daržovių, o parduotuvėje populiaresnės mažosios pupelės, kurių derlius lengviau apdorojamas ir kurios neturi tokios kietos skūrelės.
Sudėtinės dalys:
Pupos, 500 g
Pomidoras, 6 vnt.
Svogūnas, 1 vnt.
Česnakas, 2 skiltelės
Aitriosios paprikos, 1/2 a. šaukštelis
Kuminas, pagal skonį
Druska, pagal skonį
Malti pipirai, pagal skonį
Citrinos sultys, 1 v. šaukštas
Parmezano sūris, 3 v. šaukštai
Svogūnų laiškai, pagal skonį
Gaminimas:
Šiandieną gaminsime paprasčiausią didžiųjų pupų troškinį.
Džiovintas didžiąsias pupas užmerkiame šaltame vandenyje iš vakaro. Ryte nupilame vandenį ir užpylę nauju vandeniu, verdame ant vidutinės kaitros iki pupos išvirs (apie 2 val., pasūdome tik prieš baigiant virti).
Į keptuvę pilame šlakelį aliejaus, beriame smulkintą svogūną, šiek tiek aitriosios paprikos miltelių ir malto kumino, apkepame keletą minučių.
Elektriniu trintuvu sutriname gerai sunokusius pomidorus (nulupus odelę; arba naudojame konservuotus pomidorus). Į keptuvę beriame smulkinto česnako ir žiupsnelį druskos, išmaišome. Tuomet supilame trintų pomidorų tyrę, pagardiname šlakeliu citrinos sulčių. Suberiame pupeles. Troškiname ant vidutinės kaitros apie 10 min., pagardiname šviežiai maltais pipirais ir mėgstamais priskoniais.
Patiekiame dubioje lėkštėje, užtarkuojame kietojo sūrio ir užbarstome svogūno laiškais. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...