Didžiųjų pupų troškinys

  • Teksto dydis:

Tikrų lietuviškų pupų troškinys tiks ir sočiai vakarienei vasaros darbų įkraštyje.

Panašu, kad didžiosios pupos pamažu nyksta nuo mūsų, lietuvių, stalo. Viena iš priežasčių, be abejo, tai, kad šių pupelių kultūra buvusi populiaresnė mūsų kraštuose anksčiau, auginta senelių ir prosenelių, o pupos aižytos po vieną ankštį rankomis. Tačiau laikui bėgant, žmonės patys ėmė auginti vis mažiau savų daržovių, o parduotuvėje populiaresnės mažosios pupelės, kurių derlius lengviau apdorojamas ir kurios neturi tokios kietos skūrelės.

Sudėtinės dalys:

Pupos, 500 g

Pomidoras, 6 vnt.

Svogūnas, 1 vnt.

Česnakas, 2 skiltelės

Aitriosios paprikos, 1/2 a. šaukštelis

Kuminas, pagal skonį

Druska, pagal skonį

Malti pipirai, pagal skonį

Citrinos sultys, 1 v. šaukštas

Parmezano sūris, 3 v. šaukštai

Svogūnų laiškai, pagal skonį

Gaminimas:

Šiandieną gaminsime paprasčiausią didžiųjų pupų troškinį.

Džiovintas didžiąsias pupas užmerkiame šaltame vandenyje iš vakaro. Ryte nupilame vandenį ir užpylę nauju vandeniu, verdame ant vidutinės kaitros iki pupos išvirs (apie 2 val., pasūdome tik prieš baigiant virti).

Į keptuvę pilame šlakelį aliejaus, beriame smulkintą svogūną, šiek tiek aitriosios paprikos miltelių ir malto kumino, apkepame keletą minučių.

Elektriniu trintuvu sutriname gerai sunokusius pomidorus (nulupus odelę; arba naudojame konservuotus pomidorus). Į keptuvę beriame smulkinto česnako ir žiupsnelį druskos, išmaišome. Tuomet supilame trintų pomidorų tyrę, pagardiname šlakeliu citrinos sulčių. Suberiame pupeles. Troškiname ant vidutinės kaitros apie 10 min., pagardiname šviežiai maltais pipirais ir mėgstamais priskoniais.

Patiekiame dubioje lėkštėje, užtarkuojame kietojo sūrio ir užbarstome svogūno laiškais. Skanaus!


Šiame straipsnyje: pupelėsreceptaspatiekalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lapute

Lapute portretas
turguj yra, nueikit ir nusipirkit

dalius

dalius portretas
čia ne popos, o didžiosios pupelės (šabalbonai), jei tai būtų pupos, būt reikėję po išvirimo kiekvienai dar nulupti odelę.

Aha

Aha portretas
Pupų troškinys, pupų troškinys... Užuot receptus siūlę, pasakytumėt, kur tų pupų gauti šiais laikais! O jau pasigaminti patys sugebėsim.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių