- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
"Gal nori cukinijų? Jau nebesuvalgome agurkų, paimsi? Gal marinuotum šparaginių pupelių?" – ne tik klausimais, bet ir daržovėmis apdalija giminės ir draugai, auginantys daržo gėrybes. Taigi net ir neturėdami savo daržo, vis tiek stiklainiuką kitą skaniųjų žiemos atsargų pasiruošite. Agurkus jau dėjome į stiklainius, o dabar – kitų gėrybių metas.
Raugintos cukinijos
2 kg cukinijų,
1 česnako galvutė,
džiovintų krapų su sėklomis,
kadagio uogų,
1 l vandens,
1 šaukštas druskos.
Cukinijas supjaustykite 3–4 cm storio gabalėliais, sudėkite į stiklainius. Į kiekvieną įmeskite česnako skiltelių, kadagio uogų, krapų žiedynų. Užpilkite verdančiu pasūdytu vandeniu, pridenkite dangteliais ir palikite pastovėti, kol cukinijos šiek tiek įrūgs. Sudėkite stiklainius į indą su vandeniu, pakaitinkite. Užsukite.
Pikantiški žali pomidorai
1 kg žalių pomidorų,
1 kg cukraus,
1 pakelis vanilinio cukraus,
½ šaukštelio citrinų rūgšties,
3 stiklinės vandens.
Pomidorus subadykite smailiu pagaliuku, užpilkite vandeniu ir iš lėto kaitinkite, kol suminkštės. Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą, atvėsinkite ir užpilkite ant pomidorų. Kitą dieną sirupą nupilkite, užvirinkite, atvėsinkite ir vėl užpilkite ant pomidorų. Vėl laikykite per naktį. Kitą dieną sirupą nupilkite, užvirinkite ir šįkart karštą užpilkite ant pomidorų. Suberkite vanilinį cukrų, citrinų rūštį, atsargiai pamaišykite ir išpilstykite į iškaitintus stiklainius.
Daržovių mišrainė
1 kg cukinijų,
½ kg svogūnų,
½ kg morkų,
½ kg pomidorų,
½ kg obuolių,
½ l aliejaus,
druskos,
cukraus,
maltų pipirų,
petražolių, gelsvės, pankolio lapų.
Supjaustytus svogūnus patroškinkite aliejuje, kol suminkštės, bet neparuduos. Išvirtas morkas stambiai sutarkuokite, sudėkite į svogūnų masę. Nuluptas ir supjaustytas cukinijas truputį apvirkite, sukrėskite į masę. Sudėkite stambiai sutarkuotus nuluptus obuolius, nedideliais gabaliukais supjaustytus pomidorus. Viską maišydami pavirkite, suminkštės pomidorai. Suberkite visus prieskonius, druskos ir cukraus dėkite pagal skonį. Sumeskite prieskoninių daržovių lapelius. Pavirkite 5 min. Karštą mišrainę išpilstykite į iškaitintus stiklainius, uždarykite.
Šparaginių pupelių mišrainė
2 kg šparaginių pupelių,
1 kg morkų,
1 kg svogūnų,
½ kg pomidorų,
2 stiklinės aliejaus,
druskos,
pipirų,
lauro lapelių.
Šparagines pupeles apvirkite, supjaustykite. Dėkite drauge su supjaustytais svogūnais, stambiai sutarkuotomis morkomis, užpilkite aliejumi ir troškinkite apie pusvalandį. Sudėkite pjaustytus pomidorus, pasūdykite pagal skonį, įberkite pipirų, įmeskite lauro lapelius. Kaitinkite, kol suminkštės pomidorai, sukrėskite į iškaitintus stiklainius. Uždarykite.
Morkos garnyrui
3 kg morkų,
1 kg svogūnų,
½ kg pomidorų,
½ l aliejaus,
druskos,
pipirų,
lauro lapelių.
Žiedais supjaustytus svogūnus pakepinkite aliejuje. Kai suminkštės, sudėkite stambiai sutarkuotas morkas. Kai morkos suminkštės, sudėkite pjaustytus pomidorus. Pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų, įmeskite kelis lauro lapelius. Patroškinkite maišydami, dar karštą mišrainę sukrėskite į iškaitintus stiklainius ir uždarykite. Labai skanu su silke.
Adžika
2½ kg pomidorų,
1 kg morkų,
1 kg obuolių,
200 g česnakų,
2 aštrūs ankštinai pipirai,
1 stiklinė aliejaus,
1 stiklinė acto,
1 stiklinė cukraus,
2–3 šaukštai druskos,
maltų pipirų.
Morkas nulupkite, obuolius supjaustykite ir išimkite sėklalizdžius. Sumalkite visas daržoves ir obuolius. Ant lėtos ugnies virkite apie 1 val., kol išgaruos skystis. Tada supilkite aliejų, actą, suberkite cukrų, druską, pipirus, sudėkite grūstus česnakus. Pamaišę dar pakaitinkite ir sukrėskite į iškaitintus stiklainius. Uždarykite.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...