Baklažanai rugpjūtį šviežiausi

Nors baklažanų prekybos centruose galima įsigyti bet kuriuo metų laiku, rugpjūčio pradžioje jie patys šviežiausi.

Kokia nauda

Baklažanai - dietinis produktas – 100 g daržovės yra tik 24 kcal; 2,72–4 proc. cukraus; 0,6–1,4 proc. baltymų; 0,1–0,4 proc. riebalų; 7,1–11 proc. mineralinių druskų. Juose mažai angliavandenių. Todėl ši daržovė rekomenduojama antsvorį metantiems žmonėms. Tiesa, jie turėtų žinoti, kad aliejuje kepami baklažanai labai sugeria riebalus ir sunkiai virškinami.

Baklažanuose gausu ląstelienos, kuri padeda iš organizmo pašalinti toksinus; taip pat flavonidų bei organinių rūgščių, stimuliuojančių virškinimo sulčių išsiskyrimą.

Šiose tamsiose daržovėse daug kalio druskų, kurios padeda iš organizmo pašalinti skysčių perteklių, gerina širdies darbą. Dietologai baklažanų rekomenduoja valgyti inkstų bei kepenų ligomis sergantiems žmonėms. Kadangi šiose daržovėse gausu vario ir geležies, jos didina hemoglobino kiekį kraujyje. Todėl patiekalai iš baklažanų rekomenduojami mažakraujyste sergantiems vaikams bei nėščiosioms.

Kaip išsirinkti

Pirkdami baklažanus, rinkitės jaunus vaisius, kurių oda plona, mat juose daug mažiau sėklų. Peraugusiuose vaisiuose daug solanino - ši medžiaga toksiška žmonėms. Skaniausi yra pailgi tamsiai mėlyni, kone juodi baklažanai.

Kaip gaminti

Kiekviena šeimininkė turi savų būdų, kaip apdoroti baklažanus, prieš ką nors iš jų gaminant – vienos siūlo lupti daržoves, kitos to nedaro, vienos pataria jas šiek tiek apvirti, kitos prieš gaminant – apkepti. Tai – patirties ir skonio reikalas, tačiau ir ne virtuvės profesionalui aišku, kad didelių baklažanų odelę geriau nulupti – kuo daržovė didesnė, tuo oda kietesnė. Be to, verta atkreipti dėmesį į daugumos patyrusiųjų raginimą baklažanus sūdyti tik supjaustytus – druska ištraukia karčias sultis, o kepant neleidžia daržovėms prisigerti per daug riebalų. Tiesa, apkeptas daržoves rekomenduojama išdėlioti ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų likusį riebalų perteklių.

Verta žinoti:

Česnakas – pagrindinis ir geriausias baklažano porininkas.

Tinka šią uogą (ne daržovę) gardinti ir kalendra.

Pikantiškumo baklažano skoniui suteikia graikiniai riešutai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių