Ar plauti ryžius prieš juos ruošiant?

  • Teksto dydis:

Iki šiol daugelis žmonių, tarp kurių ir virtuvės šefai, plauna ryžius. Yra daug skirtingų nuomonių šia tema. Viena jų, kad ryžių plovimas yra išlikęs kaip tradicija, kadangi anksčiau ryžius žmonės įsigydavo ne itin švarius, o dabar – pilnai paruoštus virimui. Tačiau argi nuplovus ryžius, kuriuos dabar įsigyjame prekybos centruose, jie išverda ne dailesni, skanesni ir purūs?

Kaip reikėtų nuplauti ryžius?

Suberiame ryžius į dubenį, užpilame šaltu vandeniu ir pamaišome ranka. Vanduo taps balzganas, jį nupilame ir kartojame procedūrą dar kartą arba kol balzgano vandens neliks. Nuplautus ryžius galima virti iš karto arba nusausinti iki juos naudosime.

Kodėl reikėtų plauti ryžius?

Pašaliname perteklinį krakmolą ir kitus gamybos proceso nešvarumus, todėl išvirti ryžiai nebus tokie lipnūs.

Kai kurių gamintojų ryžiai gali būti padengti gliukozės, ryžių miltais ar papildomais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis (vitaminas B, geležis; kai kurių šalių veterinarijos tarnybos reikalauja didesnio ryžių maistingumo, pvz. JAV). Nuplaunant ryžius prarandama labai mažai maistinių medžiagų, todėl visgi verta juos nuplauti ir tuo atskleisti natūralias jų skonio savybes.

Plaunant juoduosius ir laukinius ryžius pašaliname sėlenų atplaišas. Tas nėra būtina, kadangi sėlenų atplaišos neturi jokios įtakos ruošiamiems ryžiams (tik dėl estetinio vaizdo).

Jeigu naudojame trumpagrūdžius ryžius tarkime Risotto, Paelja patiekalams arba specialius ryžius sushi gamybai, jų plauti nereikia – kadangi lipnumas čia reikalingas suteikti patiekalui norimą tekstūrą. Taip pat kaip ir maišeliuose supakuoti ryžiai – jie visiškai paruošti virti.

Apibendrinant galima teigti, kad ryžių plovimas iš vienos pusės atlieka ryžių valymo funkciją, kuomet pašaliname nuo ryžių gamybos proceso likusius nešvarumus, o iš kitos pusės – tai sveikas ritualas, susilietimas su gaminamu maistu nuo pat pradžių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių