Ant pietų stalo – šviežios bulvės

Dietologai patvirtins – šviežios bulvės – vienas geriausių gamtos dovanų. Netiesa ir tai, kad nuo bulvių tunkama, nes 100 g miltinių patiekalų yra 380 kcal, o tokiame pačiame bulvių kiekyje – tik 87 kcal.

Neginčytina nauda

Šviežios bulvės ypač naudingos. Jose krakmolo mažiau nei senuose vaisiuose. Tačiau daug daugiau bioflavonidų, stiprinančių kraujagyslių sieneles. Be to, jose gausu vitamino C, B ir PP. Nesiskundžia bulvės ir mineralų trūkumu: yra fosforo, kalcio, magnio ir kt. Jei bulves virsite neluptas, 300 g jų patenkins 80 proc. kasdienio kalio poreikio, 20 proc. – geležies.

Bulves valgantieji su pienu gali pasigirti subalansuota mityba, mat 500 g bulvių kartu su 0,5 l pieno turi daugiau kaip 30 proc. baltymų, daugiau nei 50 proc. vitamino B1, 90 proc. vitamino C, 50 proc. fosforo ir 80 proc. Kalcio.

Kaip išsirinkti

Jei bulves perkate turguje ar parduotuvėje, rinkitės vidutinio dydžio vaisius. Mažas bulves nepatogu skusti, didelės gali būti „prifarširuotos“ nitratų. Apie tai, kad bulvėse nemažai „chemijos“, rodo ir tai, jei nagu įspaudus bulvę griovelyje atsiranda vandens.

Nepirkite pažaliavusių bulvių, nes jos buvo laikytos šviesioje patalpoje ir dėl to vaisiuose gaminasi toksinė medžiaga solaninas. Atkreipkite dėmesį, kad ant bulvių nebūtų jokių dėmių, o luobelė nepažeista. Pajuodavusios bulvės yra pakenktos fitoftoros – parazitinio grybo, kuris graužia bulvę iš vidaus.

Kokią virti, kokią kepti

Užkepėlėms ir košei, pasak ekspertų, labiau tinka bulvės, kuriose yra didesnis krakmolo kiekis. Tuo pasižymi mėlynakės baltosios bulvės. Iš jų pagaminti patiekalai būna ypač miltingi. Geltonosios bulvės - tvirtesnės, ne taip suverda, todėl jos labiau tinkamos kepti.

Beje, šviežas bulves mitybos specialistai rekomenduoja tik virti. Nuplautas po šaltu vandeniu jas geriausia dėti į jau verdantį vandenį, pasūdyti baigiant virti. Krapai – vienas geriausių šviežių bulvių pagardų.

Kaip laikyti?

Šviežių bulvių geriausia pirkti nedaug. Neverta jų atsargomis pasirūpinti net kelioms savaitėms į priekį. Jeigu vis dėlto įsigijote didesnį kiekį, bulves laikykite tamsioje vėsioje vietoje. Galima laikyti ir šaldytuve, daržovės skirtame skyriuje.

Turi gydomųjų savybių

Šviežių bulvių sultimis liaudies medicinos žinovai gydė skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligas, opaligę, gastritą, vidurių užkietėjimą. Tam sultis rekomenduojama gerti visą mėnesį po 0,5 stiklinės 30 minučių prieš valgį.

Šviežios bulvės padeda pašalinti druskų perteklių organizme. Tam pasitarnauja bulvių nuovirus. Prieš verdant bulves, jas reikėtų supjaustyti, kad į nuovirą patektų kuo daugiau naudingųjų medžiagų.

Nudegus saulėje, palengvinti skausmą ir sumažinti karštį galima ant pažeistos vietos uždėjus šviežių bulvių košelės.

Verta žinoti:

100 g šviežių bulvių yra:

    Vitamino C – 13 mg,
    Vitamino B – 0,02 mg
    Vitamino B1 – 0,106 mg,
    Kalio – 379 mg,
    Fosforo – 44 mg,
    Ląstelienos – 1,8 g.
    Vandens – 77 g,
    Kalorijų – 87 kcal,

Bulvių patiekalų kaloringumą lemia jų gaminimo būdas: 100 g virtų bulvių turi 87 kcal, keptų – 85 kcal, 100 g bulvių košės su pienu ir sviestu – jau 119 kcal, o tiek pat riebaluose gruzdintų bulvyčių – 157 kcal.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių