Ant pietų stalo – šviežios bulvės

Dietologai patvirtins – šviežios bulvės – vienas geriausių gamtos dovanų. Netiesa ir tai, kad nuo bulvių tunkama, nes 100 g miltinių patiekalų yra 380 kcal, o tokiame pačiame bulvių kiekyje – tik 87 kcal.

Neginčytina nauda

Šviežios bulvės ypač naudingos. Jose krakmolo mažiau nei senuose vaisiuose. Tačiau daug daugiau bioflavonidų, stiprinančių kraujagyslių sieneles. Be to, jose gausu vitamino C, B ir PP. Nesiskundžia bulvės ir mineralų trūkumu: yra fosforo, kalcio, magnio ir kt. Jei bulves virsite neluptas, 300 g jų patenkins 80 proc. kasdienio kalio poreikio, 20 proc. – geležies.

Bulves valgantieji su pienu gali pasigirti subalansuota mityba, mat 500 g bulvių kartu su 0,5 l pieno turi daugiau kaip 30 proc. baltymų, daugiau nei 50 proc. vitamino B1, 90 proc. vitamino C, 50 proc. fosforo ir 80 proc. Kalcio.

Kaip išsirinkti

Jei bulves perkate turguje ar parduotuvėje, rinkitės vidutinio dydžio vaisius. Mažas bulves nepatogu skusti, didelės gali būti „prifarširuotos“ nitratų. Apie tai, kad bulvėse nemažai „chemijos“, rodo ir tai, jei nagu įspaudus bulvę griovelyje atsiranda vandens.

Nepirkite pažaliavusių bulvių, nes jos buvo laikytos šviesioje patalpoje ir dėl to vaisiuose gaminasi toksinė medžiaga solaninas. Atkreipkite dėmesį, kad ant bulvių nebūtų jokių dėmių, o luobelė nepažeista. Pajuodavusios bulvės yra pakenktos fitoftoros – parazitinio grybo, kuris graužia bulvę iš vidaus.

Kokią virti, kokią kepti

Užkepėlėms ir košei, pasak ekspertų, labiau tinka bulvės, kuriose yra didesnis krakmolo kiekis. Tuo pasižymi mėlynakės baltosios bulvės. Iš jų pagaminti patiekalai būna ypač miltingi. Geltonosios bulvės - tvirtesnės, ne taip suverda, todėl jos labiau tinkamos kepti.

Beje, šviežas bulves mitybos specialistai rekomenduoja tik virti. Nuplautas po šaltu vandeniu jas geriausia dėti į jau verdantį vandenį, pasūdyti baigiant virti. Krapai – vienas geriausių šviežių bulvių pagardų.

Kaip laikyti?

Šviežių bulvių geriausia pirkti nedaug. Neverta jų atsargomis pasirūpinti net kelioms savaitėms į priekį. Jeigu vis dėlto įsigijote didesnį kiekį, bulves laikykite tamsioje vėsioje vietoje. Galima laikyti ir šaldytuve, daržovės skirtame skyriuje.

Turi gydomųjų savybių

Šviežių bulvių sultimis liaudies medicinos žinovai gydė skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligas, opaligę, gastritą, vidurių užkietėjimą. Tam sultis rekomenduojama gerti visą mėnesį po 0,5 stiklinės 30 minučių prieš valgį.

Šviežios bulvės padeda pašalinti druskų perteklių organizme. Tam pasitarnauja bulvių nuovirus. Prieš verdant bulves, jas reikėtų supjaustyti, kad į nuovirą patektų kuo daugiau naudingųjų medžiagų.

Nudegus saulėje, palengvinti skausmą ir sumažinti karštį galima ant pažeistos vietos uždėjus šviežių bulvių košelės.

Verta žinoti:

100 g šviežių bulvių yra:

    Vitamino C – 13 mg,
    Vitamino B – 0,02 mg
    Vitamino B1 – 0,106 mg,
    Kalio – 379 mg,
    Fosforo – 44 mg,
    Ląstelienos – 1,8 g.
    Vandens – 77 g,
    Kalorijų – 87 kcal,

Bulvių patiekalų kaloringumą lemia jų gaminimo būdas: 100 g virtų bulvių turi 87 kcal, keptų – 85 kcal, 100 g bulvių košės su pienu ir sviestu – jau 119 kcal, o tiek pat riebaluose gruzdintų bulvyčių – 157 kcal.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių