Aliejinė moringa: antioksidantų šaltinis (receptai)

Aliejinė moringa - nedidelį aukštį siekiantis lapuotis medis, labiausiai paplitęs Azijos ir Afrikos regionuose. Jau nuo seno šių kraštų vietiniai gyventojai žinojo apie augalo gydomąjį poveikį, – šiandien moringa įvardijama dar vienu „supermaistu“.

Įvairūs panaudojimo būdai

Augalinės mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė pasakoja, jog moringa yra vertinama ir dėl skirtingų panaudojimo galimybių: „Tai ir dekoratyvinis, pluoštinis, maistinis augalas. Visos jo dalys – šaknys, žievė, lapai, žiedai, sėklos, ankštys – kilmės regionuose vietinių tradiciškai naudojamos kaip gydomoji priemonė. Maistui ruošti tinkamiausi yra moringos lapai, įvairiose pasaulio šalyse dažnai naudojami džiovinti, miltelių pavidalu. Iš moringos taip pat spaudžiamas aliejus, tačiau jo gavyba labai brangi. Įprastai šis aliejus naudojamas kosmetikos pramonėje.“

Moringos lapuose yra apie 27 procentai lengvai pasisavinamų augalinių baltymų, taip pat gausu chlorofilo, gerinančio kraują.

Pasak mitybos specialistės, moringa pasižymi didelės koncentracijos įvairių maistinių medžiagų kiekiu: „Joje randami net 46 antioksidantai, svarbios mineralinės medžiagos, vitaminai. Šis augalas praturtintas ir omega-3 bei omega-6 riebalų rūgštimis, kurios augalinės kilmės pavidalu pasitaiko labai retai. Moringos lapuose yra apie 27 procentai lengvai pasisavinamų augalinių baltymų, taip pat gausu chlorofilo, gerinančio kraują.“

Veikia antiseptiškai

Kalbėdama apie gydomąjį moringos poveikį, specialistė pabrėžia, jog augalui būdingos priešuždegiminės, dezinfekuojamosios ir sutraukiančios savybės. „Indijoje nuo seno moringa naudojama gydant gyvačių ar kitų roplių įkandimus, taip pat siekiant sumažinti kūno (pvz., akių) patinimus. Paradoksalu: yra manoma, kad moringoje esančios veikliosios medžiagos didina vaisingumą, augalas taip pat žinomas ir kaip skatinantis gimdos susitraukimus, todėl galintis pakenkti moterims nėštumo metu“, – tradicines moringai priskiriamas ypatybes apibūdina G. Jonaitytė. Ji papildo, jog dėl moringą rekomenduojama vartoti sergantiems kraujotakos sistemos, sąnarių, inkstų, skydliaukės ligomis.

Naudinga lieknėjantiems

„Moringa reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, taip pat slopina apetitą, todėl yra naudinga lieknėjantiems – pagardinus maistą moringos milteliais, patiekalo suvalgoma mažiau“, – sako G.Jonaitytė. Anot augalinės mitybos ekspertės, augalo milteliai tinkami gėrimams (pvz., vaisių ar daržovių kokteilių, sulčių) ir įvairiems patiekalams (pvz., salotoms, košėms) gardinti. Svarbiausia, kad ruošiamas maistas būtų kambario temperatūros, kadangi moringos milteliai yra jautrūs neigiamam karščio poveikiui.

Verta žinoti

„Moringos lapai įprastai ruošiami kaip špinatai, ankštys – kaip žirniai ar šparaginės pupelės. Tiesa, moringa maistingumu lenkia šias daržoves, – teigia mitybos specialistė. – Moringos milteliai – kaip ir kiti „supermaistui“ priskiriami augaliniai produktai – naudingi siekiant papildyti mitybos racioną. Tačiau tai turėtų būti alternatyvus produktas, kadangi žmogaus organizmas geriausiai pasisavina vietiniame regione užaugintus maistinius augalus.“


Receptai

Moringos, avokado ir bulvių salotos

Reikės:

1–2 a.š. moringos miltelių,

4 virtų bulvių,

1 avokado,

svogūnų laiškų arba porų,

saujos špinatų,

kalendros,

druskos, juodųjų pipirų,

moliūgų sėklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Pavasaris su prancūziškais patiekalais
    Pavasaris su prancūziškais patiekalais

    Prancūziška virtuvė dėl savo išskirtinumo įtraukta į UNESCO paveldą. Tačiau, norint paragauti prancūziškų patiekalų, nebūtina keliauti iki pat Prancūzijos. Vakar, kovo 21 d., trečius metus iš eilės Lietuvoje buvo skelb...

  • Patarimai, kaip tinkamai paruošti arbatą
    Patarimai, kaip tinkamai paruošti arbatą

    Arbatos vartojimo tradicijos siekia tūkstantmečius, – ir šiandien arbata išlieka vienu populiariausių gėrimų pasaulyje. Arbatmedžių regionuose gaminama arbata nuo seno vertinama kaip išskirtinėmis skoninėmis, kvapiosiomis be...

  • Nauji įpročiai pavasarį padės maitintis sveikiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Nauji įpročiai pavasarį padės maitintis sveikiau (receptai)

    Sezonų kaita skatina koreguoti ir kasdienės mitybos pobūdį. Organizmui natūraliai adaptuojantis prie oro sąlygų, šaltuoju metų periodu įprastai padidėja poreikis riebesniam, „sunkesniam“ maistui. Atėjus pavasariui, vertėtų ne ti...

  • Savaitgalio pietums – portugališkas troškinys
    Savaitgalio pietums – portugališkas troškinys

    Siūlome pamatyti, kaip gaminamas tradicinis portugališkas troškinys kataplana. Jūros gėrybės, daržovės, čiorisas ir ryškiausios spalvos – vienoje lėkštėje. ...

  • „Kino pavasario“ programoje – virtuvės šedevrai iš vabzdžių
    „Kino pavasario“ programoje – virtuvės šedevrai iš vabzdžių

    22-ojo Vilniaus kino festivalio „Kino pavasaris“ Kulinarinių filmų programą atidarė ne vieną įvertinimą už dokumentiką pelniusio danų režisieriaus Andreas Johnsen juosta „Vabzdžiai“, kurioje aptariama globali maisto stygiaus...

  • Kaip paruošti tobulus barščius?
    Kaip paruošti tobulus barščius?

    Nors barščių sriubos pagrindą sudaro burokėliai, tačiau, kaip byloja lietuvių priežodis, „barščiai vienu vardu, bet ne visi gardu“. Vadinasi, šios sriubos skonis priklauso ne tik nuo šeimininko, kuris sukasi virt...

    2
  • Skanu ir sveika: tofu ir špinatų maltinukai <span style=color:red;>(receptas)</span>
    Skanu ir sveika: tofu ir špinatų maltinukai (receptas)

    Laidos „Labas rytas, Lietuva“ rubrikoje „Gardus rytas“ – receptas, skiriamas visiems, kurie mėgsta gaminti ir maitintis sveikai. Švieži veganiški pusryčiai – tofu ir špinatų maltinukai. ...

    2
  • Virtuvės šefas: maistas – nuotykis visoms juslėms <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvės šefas: maistas – nuotykis visoms juslėms (receptai)

    Trijų „Michelin“ žvaigždučių restorano „The Fat Duck“ savininkas ir pasaulinio garso virtuvės šefas Hestonas Blumenthalis visuomet sako, kad maistas yra kur kas daugiau, nei vien tik produktų kombinacija. Jo manymu, tai yr...

  • Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
    Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų

    Sostinės širdyje įsikūrę šampano ir austrių namai „Épernay“ neseniai atšventė savo pirmąjį gimtadienį. Pirmieji metai buvo išties sėkmingi – suburtas lojalių klientų ratas ir tuo pačiu pelnytas ...

    1
  • Gardžių blynų idėjos: kuo pakeisti kvietinius miltus?
    Gardžių blynų idėjos: kuo pakeisti kvietinius miltus?

    Maisto tinklaraštininkė Renata Ničajienė sako, kad dažniausiai, kalbėdami apie miltus, turime mintyje kvietinius rafinuotus miltus. Tačiau kulinarinių knygų autorė pabrėžia, kad šie miltai yra mažai naudingi ir siūlo rinktis alternat...

Daugiau straipsnių