Raštingiausia įžymybė - Živilė Vaškytė

 

Nacionalinio moksleivių konkurso „Švari kalba – švari galva“ organizatoriai šiemet savo lietuvių kalbos žinias pasitikrinti pakvietė ne tik moksleivius, bet ir puikiai iš televizijos ekranų ir laikraščių puslapių pažįstamus žmones.

Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto duris pravėrė ir savo žinias pasitikrinti nepabūgo televizijos laidų vedėjai Ignas Krupavičius ir Živilė Vaškytė, aktorė Gabija Ryškuvienė, dainininkės Donata Virbilaitė, Vilija Matačiūnaitė, Asta Pilypaitė, Donata Baltrušaitytė – Laisva, dainininkų Livetos ir Petro Kazlauskų dukra Ingrida Kazlauskaitė, dizainerė, žurnalistė Genutė Žalienė ir Tomas Sinickis, iširusios grupės „Gravel“ lyderis.

Prie kompiuterių palinkusios garsenybės turėjo atlikti dešimtos klasės lygio lietuvių kalbos užduotis, kurių buvo 25. Nežinodamos teisingo atsakymo jos galėjo naudotis internetu. Išvydęs pirmąsias užduotis ne vienas dalyvis šiek tiek sutriko – terminai lyg ir matyti, tačiau jau pamiršti.

Pirmoji užduotis atlikusi dainininkė Vilija Matačiūnaitė prisipažino norėjusi sąžiningai pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinias, todėl nė karto, net ir abejodama dėl pasirenkamo atsakymo teisingumo, neieškojo atsakymo internete.

Visiems baigus atlikti užduotis, paaiškėjo, kad iš viešai savo lietuvių kalbos žinias sutikusių pasitikrinti žvaigždžių lietuvių kalbą geriausiai moka „Auksinės blykstės“ vedėja Živilė Vaškytė, suklydusi vos vieną kartą. Dvi klaidas padariusi Donata Virbilaitė liko antra. Trečią vietą užėmė – Gabija Ryškuvienė. Nuo jos nedaug atsiliko Asta Pilypaitė. Visos keturios raštingiausios įžymybės buvo apdovanotos lietuvių kalbos palaikymo programine įranga „Tildės Biuras 2009“.

Živilė Vaškytė viešai prisipažino, kad atlikdama užduotis vietoje „vaizdo kamera“ parašė „video kamera“. „Pasirinkdama atsakymą ilgai dvejojau. Sugadino mane darbas televizijoje“, - juokėsi laidų vedėja ir viešai džiaugėsi, kad neužtraukė gėdos savo buvusiems dėstytojams Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkei Irenai Smetonienei ir VU Filologijos fakulteto dekanui Antanui Smetonai, kurie studijuojant Vilniaus universiteto Žurnalistikos institute neleido pro pirštus pažiūrėti į gimtąją kalbą.

Konkursą „Švari kalba – švari galva“, kuriuo siekiama įrodyti, jog lietuvių kalba yra patogi kasdieniam darbui informacinėmis technologijomis, organizuoja kalbinių technologijų plėtojimu užsiimanti bendrovė „Tilde IT“, LR Švietimo ir mokslo ministerija, Valstybinė lietuvių kalbos komisija ir ryšių su visuomene agentūra „Strateginių komunikacijų centras“.

Prieš dvejus metus vykusiame pirmajame moksleivių konkurse dalyvavo daugiau kaip du su puse tūkstančio 7-8 klasių moksleivių iš visos Lietuvos. Pernai vykusiame konkurse savo jėgas išbandė jau per tris tūkstančius 7-9 klasių moksleivių, šiemet – per aštuonis tūkstančius 6-10 klasių moksleivių iš visos Lietuvos.

Šiemet pirmą kartą pakvietę žinomus šalies žmones išbandyti savo jėgas konkurse „Švari kalba – švari galva“ organizatoriai tikisi, kad garsenybės savo pavyzdžiu paskatins visuomenę elektroninėje terpėje vartoti lietuviškus rašmenis ir taisyklingą kalbą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių