Prof. Tomui Venclovai bus įteiktos VDU Garbės daktaro regalijos

Pirmadienį profesoriui Tomui Venclovai bus įteiktos Garbės daktaro regalijos už nuopelnus mokslui, kultūrai ir Vytauto Didžiojo universitetui.

Šis sprendimas buvo priimtas vasario 24 d. vykusio universiteto Senato posėdžio metu; tame pačiame posėdyje buvo nuspręsta VDU garbės daktaro vardus suteikti ir prof. Birutei Galdikas bei prof. Andreas F. Kelletat, o VDU garbės profesoriaus vardą – prof. Bronislavui Genzeliui.

Prof. Tomas Venclova – iškilus poetas, intelektualas, publicistas, literatūros tyrinėtojas, Jeilio universiteto profesorius, garsus sovietmečio laikų disidentas, pasirinkęs emigranto ir pasaulio piliečio dalią. Jo poezija patenka į XX ir XXI a. lietuvių poezijos aukso fondą, o gausūs vertimai į įvairias užsienio kalbas liudija apie tarptautinį poeto pripažinimą.

Nors ir negyvendamas Lietuvoje, T. Venclova aktyviai dalyvauja šalies gyvenime. Jo moralinis angažuotumas ir jautri poetinė klausa atsispindi publikacijose Lietuvos nacionalinių mažumų tema, miesto ir miestietiškumo, kitais aktualiais šiandieninės gyvensenos klausimais. Už aktyvią pilietinę poziciją šiemet T. Venclovai buvo suteiktas metų Tolerancijos žmogaus vardas. Su VDU šį iškilų tautietį sieja priklausymas Atkuriamajam Senatui, apsilankymai universitete ir čia skaitytos paskaitos.

T. Venclova yra apdovanotas tarptautiniu Valensijos prizu už literatūrą, Lietuvos nacionaline premija, Baltijos žvaigžde Sankt Peterburge ir „New Culture of New Europe“ ženklu Lenkijoje, pagerbtas garbės daktaro vardais Liublino, Krokuvos Jogailaičių, Torūnės universitetuose, taip pat yra Lenkijos akademijos tarptautinis narys.

Renginys atviras visiems susidomėjusiems.

Vieta: VDU Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7, Kaunas)

Laikas: birželio 1 d., antradienį, 15 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių