Populiariausi vardai jau tapo .lt domenais

96 iš 100 labiausiai paplitusių lietuviškų vardų jau užregistruoti kaip lietuviški interneto domenai. Tai pastebėjo interneto svetainių prieglobos (angl. hosting) bendrovė „Interneto vizija" (naudojanti Serveriai.lt ženklą), išanalizavusi labiausiai paplitusių vardų ir pavardžių registravimo domenais statistiką. Tiesa, iki šiol dar „neužimti" yra keturi vardai - Genovaitė, Stanislava, Stasė ir Jelena - esantys labiausiai paplitusiųjų šimtuko viduryje.

„Pagal domenų registravimo tradicijas, pirmiausiai domenus registruojantys asmenys imasi registruoti bendrinius žodžius, vėliau tikrinius pavadinimus - įmonių, miestų pavadinimus, vardus ir pavardes. Todėl jei esate populiaraus vardo savininkas ir tik dabar susigriebėte, kad norėtumėte savo vardo domeno, greičiausiai jo jau neberasite laisvo", - sakė „Serveriai.lt" projektų vadovė Agnė Kutkauskaitė.

Nors užregistruoti beveik visi labiausiai paplitę vardai, laisvų domenų su pavardėmis dar yra likę pakankamai nemažai - iš 100 labiausiai paplitusiųjų, domenais netapo dar 24. Tarp dar neužregistruotų pavardžių yra ir tokios, ganėtinai populiarios kaip Ramanauskienė, Savickienė ar Pocienė.

Užregistravę vardą ar pavardę kaip domeną, žmonės su juo elgiasi gana skirtingai.

„Domenuose su vardu ar pavarde dažnai įkuriami tinklaraščiai arba virtualiomis vizitinėmis kortelėms tampančios asmeninės svetainės, kuriose pateikiamas atliktų darbų portfelis, kontaktai. Tokį būdą dažnai renkasi dizaineriai, fotografai ar kiti panašias paslaugas teikiantys nepriklausomi samdomi darbuotojai, kuriems svarbu būti matomiems internete. Kita vertus, domenus su savo pavarde perka ir politikai, tinklalapius naudodami savo agitacijai. Be abejo, nemaža dalis domenų priklauso ir jų perpardavinėtojams, kurie ankstyvaisiais interneto gyvavimo Lietuvoje laikais juos užregistravo, siekdami vėliau parduoti brangiau", - pasakojo Agnė Kutkauskaitė.

Visgi, ji pastebi, kad lietuviai kol kas vangiai registruoja labiausiai paplitusius vardus su lietuviškais simboliais - užregistruoti netgi ne visi pirmajame trisdešimtuke esantys vardai. Pavardės su lietuviškais simboliais yra dar rečiau registruojamos - iš pirmojo šimtuko populiariausių pavardžių, užregistruota tik mažiau nei 10 proc.

Tačiau net ir užregistravus beveik visus labiausiai paplitusius vardus, lietuviams dar gana toli iki amerikiečių: remiantis gyventojų surašymų pateikiamais duomenimis, .com domenais jau yra užregistruoti 1219 populiariausių vyriškų vardų ir 2841 moteriškas vardas. Su pavardėmis yra dar sudėtingiau - domenais yra tapusios 10 tūkst. labiausiai paplitusių pavardžių.

 


Šiame straipsnyje: domenasAdresas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių