Popierinius juridinio asmens pažymėjimus gali pakeisti elektroniniais

Vyriausybė pritarė teisingumo ministro siūlymams popierinius juridinio asmens pažymėjimus pakeisti elektroniniais bei supaprastinti juridinių asmenų registravimo ir jų duomenų keitimo procedūras.

Siekiant mažinti biurokratijos naštą verslui, Vyriausybė pritarė Juridinių asmenų registro nuostatų pakeitimams, kurie numato, kad nuo kitų metų registruojant juridinius asmenis nebebus išduodami popieriniai juridinių asmenų pažymėjimai, o vietoje jų juridiniams asmenims neatlygintinai bus suteikta prieiga prie elektroninio sertifikuoto registro išrašo.

Visa informacija apie juridinio asmens registraciją yra kaupiama Registrų centro informacinėje sistemoje. Čia pagal esamus duomenis bus suformuotas ir saugomas elektroninis išrašas, kuriame atsispindės aktuali informacija apie juridinį asmenį. Šiuos registro įrašo duomenis kiekvienas juridinis asmuo ar bet kuris kitas suinteresuotas asmuo galės neatlygintinai patikrinti pasinaudodamas juridiniam asmeniui suteiktu elektroniniu prieigos raktu.

„Šių pokyčių dėka juridiniams asmenims nebereikės rūpintis jiems išduotų popierinių išrašų saugojimu bei pateikinėti jų įvairioms institucijoms ar organizacijoms tvarkant reikalus. Pakaks prisijungti prie informacinės sistemos ir čia patikrinti pačią naujausią ir aktualiausią informaciją, pateikiamą juridinio asmens išraše. Taip bus sutaupoma ir laiko, ir nemažai biudžeto lėšų, mažės administracinė našta ir gerės verslo aplinka“, – teigia teisingumo ministras R. Šimašius.

Pokyčiai taip pat numato suvienodinti juridinių asmenų kodų sistemą. Šiuo metu vienų juridinių asmenų kodai yra sudaryti iš septynių ženklų, kitų - iš devynių skaitmenų, todėl siekiant suvienodinti juos, nuo 2011 m. sausio 1 d. visiems juridiniams asmenims, jų filialams ar atstovybėms bus neatlygintinai automatiškai suteikti nauji devyniaženkliai kodai, jei juridinis asmuo tokio dar neturi. 

Įgyvendinant Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimus, įpareigojančius uždarąsias akcines bendroves atkleisti jų akcininkų sąrašus ir taip užtikrinti didesnį tokių bendrovių veiklos skaidrumą, Registrui turės būti pateikti uždarųjų akcinių bendrovių akcininkų sąrašai ir jų pakeitimai. 

Siekiant užtikrinti bendrovės vadovui, kaip bendrovės darbuotojui, teisės aktų suteikiamos teisės nutraukti darbo sutartį darbuotojo pareiškimu įgyvendinimą, taip pat nustatoma, kad atsistatydinęs bendrovės vadovas turi teisę pateikti registrui dokumentus dėl vadovo duomenų išregistravimo iš registro, jei įgaliotas organas nepriima sprendimo dėl atsistatydinusio vadovo atšaukimo.

Užtikrinant investuotojų teises ir skatinant investicijas, Registre taip pat turės būti nurodyti ir investicinio fondo duomenys bei duomenys apie investicinio fondo valdymo įmonę, jei visas bendrovės arba Europos bendrovės akcijas bus įsigiję vieno investicinio fondo dalyviai.

Pakeitimais taip pat įtvirtinta tvarka, kad kai juridinio asmens buveinės patalpų savininkas nesutinka, kad jam nuosavybės teise priklausančiose patalpose būtų registruota juridinio asmens buveinė, jis turi teisę kreiptis į registro tvarkytoją su prašymu išregistruoti iš jam priklausančių patalpų juridinio asmens buveinę. Jei juridinis asmuo per 6 mėnesius nuo pranešimo gavimo nepakeis Juridinių asmenų registro duomenų, registro tvarkytojas išregistruos buveinę ir išsiųs juridiniam asmeniui pranešimą apie numatomą likvidavimą.

Kartu nustatoma, kad nebus leidžiama registruoti juridinio asmens buveinės areštuotose patalpose. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių