Po 5 metų beveik kiekvienas ES darbdavys reikalaus e.įgūdžių

Europos Sąjungoje atliktas tyrimas atskleidė vis didėjantį poreikį darbuotojų gebėjimui naudotis informacinėmis ir komunikacijos technologijomis. Verslo įmonių vadovų vertinimu, po penkerių metų tik 10 proc. darbo vietų nereikalaus e.įgūdžių, tuo tarpu labiausiai didės poreikis IT srities profesionalams.

Siekiant išlaikyti ir stiprinti Lietuvos konkurencingumą globalioje rinkoje, „Microsoft Lietuva“ kartu su LR Švietimo ir mokslo ministerija bei asociacija „INFOBALT“ inicijuoja renginių ciklą, skirtą e.įgūdžių svarbai  aptarti.

Tarptautinis tyrimas „Krizei pasibaigus: Europos inovacijoms reikalingi e.įgūdžiai“ atskleidė, kad e.įgūdžių ugdymas ir tobulinimas taps pagrindiniu prioritetu ieškantiems darbo, o poreikis IT profesionalams augs. Rinkos tyrimų kompanijos IDC duomenimis, per pastaruosius tris metus laisvų darbo vietų IT sektoriuje padvigubėjo. Jei 2007 metais Europos Sąjungos šalyse buvo laisva kas dvylikta darbo vieta IT sektoriuje (8 proc. visų darbo vietų), tai šiais metais laisva bus kas šešta darbo vieta (16 proc.).

„Darbo su informacinėmis technologijomis įgūdžiai yra esminiai naujos kartos darbuotojams, siekiantiems sukurti ir plėtoti inovacijas visoje Europoje. Informacinių technologijų bendrovės, valstybinės institucijos, švietimo įstaigos turi turėti aiškią viziją ir planą, kaip darbo rinkoje šiuos įgūdžius diegti ir ugdyti“,  - sakė „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Mindaugas Glodas.

E.įgūdžiai smarkiai padidins galimybes gauti darbo vietą

Tyrimas parodė, kad nuolat tobulėjančios informacinės technologijos ir sparčiai plintanti IT infrastruktūra reikalauja naujo požiūrio į jų pritaikymą, kuriant konkurencingą ekonomiką. IDC tyrimo išvadose teigiama, kad Europos šalių vyriausybės, norėdamos užtikrinti ekonominį našumą, turėtų tęsti ir plėtoti informacinių technologijų mokymų ir švietimo programas. Didesnio švietimo institucijų indėlio ruošiant studentus tikisi daugiau nei 58 proc. dalyvavusių respondentų, darbdavių.

Darbo su informacinėmis technologijomis įgūdžių poreikio skirtumai tarp tyrime dalyvavusių šalių nėra dideli. Tačiau pastebima, kad Centrinės ir Rytų Europos valstybėse lyginant su Vakarų Europos šalimis kol kas yra daugiau e.įgūdžių nereikalaujančių darbo vietų. Vis gi per penkis artimiausius metus Centrinės ir Rytų Europos šalys šioje kategorijoje pasivys Vakarų Europos valstybes. Dėl to investicijos e.įgūdžių plėtrai Centrinės ir Rytų Europos regione per šį laikotarpį turėtų reikšmingai išaugti.

„E.įgūdžių formavimas, žvelgiant į augančius verslo  poreikius, yra vienas iš esminių įrankių skatinant ekonomikos atsigavimą ir didinant šalies konkurencingumą. Aukštesnės kvalifikacijos darbuotojai padės kurti našesnę ekonomiką, todėl mes turime tikslingai tęsti programas, kurios paskatintų  investicijas ir Lietuvos  IT sektoriaus plėtra“, ̶  sakė ūkio ministras Dainius Kreivys.

Tyrimas „Krizei pasibaigus: Europos inovacijoms reikalingi e-įgūdžiai“ buvo atliktas 2009 m. rudenį 13-oje Europos Sąjungos šalių: Belgijoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Italijoje, Olandijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Rumunijoje, Ispanijoje, Švedijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Tyrimo metu buvo apklausti 1370 darbdaviai iš įvairių veiklos sričių. Taip pat buvo atlikti giluminiai interviu su 50 „Microsoft“ verslo ir mokymų partnerių tose pačiose šalyse.

Lietuvoje prasideda „E.įgūdžių savaitės“ renginiai

Šių metų kovo pirmąją savaitę Europos Sąjungos šalyse, kartu ir Lietuvoje, prasideda e.įgūdžių svarbos aptarimui ir jų ugdymo tobulinimui skirti renginiai. Renginiai visoje Europoje startavo kovo 2 dieną, pasaulinės informacinių technologijų parodos „Cebit“ atidarymo metu.

Lietuvoje bendrovė „Microsoft Lietuva“ kartu su LR Švietimo ir mokslo ministerija, asociacija „INFOBALT“, „E.įgūdžių savaitės“ renginius pradeda konferencija „E.įgūdžiai ir Lietuvos konkurencingumas“, kuri vyko ISM Vadybos ir ekonomikos universitete. Renginys skirtas skirtingų organizacijų veiklos sėkmės istorijų pristatymams, jame buvo aptariamos e.įgūdžių skatinimo problemos Lietuvoje. Ekspertai diskutavo, kokie pokyčiai būtini rengiant gyventojus aktyviai dalyvauti darbo rinkoje, kokie įgūdžiai paklausūs verslui, kuriančiam naujas darbo vietas.
IT kompanijų vadovai vyks į savo mokyklas

Iniciatyvos „E.įgūdžių savaitė“ renginiai vyks visą kovo mėnesį. Be įvadinės konferencijos „E.įgūdžiai ir Lietuvos konkurencingumas“ bus organizuojamas IT kompanijų vadovų vizitų mokyklose ciklas ir renginys „IT Naktis“. Šias iniciatyvas globoja Švietimo ir mokslo ministerija bei asociacija „INFOBALT“. Taip pat „Microsoft Lietuva“ kartu su Švietimo ir mokslo ministerija surengė kasmetinį „Mokytojų novatorių forumą“, kuriame buvo apdovanoti konkurso „Virtuali kelionė klasėje“ dalyviai. Šiame konkurse šiemet dalyvavo 328 darbai, kuriuos pateikė 80-ties Lietuvos mokyklų mokytojai.

Visą kovo mėnesį vyks iniciatyva „Vadovai – atgal į mokyklas“, kurios metu IT kompanijų vadovai grįš į savo mokymo įstaigas ir skaitys atviras paskaitas, pasakos moksleiviams apie darbą IT sektoriuje, karjeros galimybes. Su mokiniais susitiks „Microsoft Lietuva“, IBM, ir kt. kompanijų vadovai.

„Vadovų patirties perdavimas ir tiesioginis jų dalyvavimas susitikimuose bus labai naudingas moksleiviams. Norintys savo ateitį sieti su informacinėmis technologijoms gaus vertingos informacijos, uždegantį pavyzdį ir galės susipažinti su lietuvių sėkmės istorijomis globaliose informacinių technologijų bendrovėse“, ̶  sakė švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys.

„E.įgūdžių savaitę“ vainikuos kovo 28 d. Vilniuje įvyksiantis renginys „IT naktis“, kurio metu moksleiviai galės daugiau sužinoti apie karjerą informacinių technologijų kompanijose. Taip pat renginio metu bus apdovanoti geriausių informacinių technologijų idėjų autoriai.

Daugiau informacijos apie visus „E.įgūdžių savaitės“ renginius Lietuvoje rasite šiame tinklalapyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių