Pirmieji saulės energija varomo lėktuvo testai

Saulės energija varomo lėktuvo prototipas ketvirtadienį ir penktadienį atliks pirmą savo kelionę pakilimo ir nusileidimos taku.

Šią savaitę kompanijos „Solar impulse“ kuriamas lėktuvas pirmą kartą išvarytas iš angaro – variklio ir kompiuterinės sistemos testams, praneša BBC. „Riedėjimo testai“, kurie atliekami ketvirtadienį ir penktadienį, leis pilotui bandytojui pajusti, kaip lėktuvas juda ant žemės, rašo technologijos.lt.

Lėktuvo pirmas skrydis yra numatytas vasarį, o galutinės versijos orlaiviu bus bandoma perskristi Atlantą 2012 metais. Šis lėktuvas, didžiulis kaip keleivinis reaktyvinis lėktuvas, bet sveriantis tik 1500 kg, bus pilotuojamas šveicarų keliautojo Bertrand`o Piccard`o.

„Tai jaudinantis momentas, mes dabar judame prie labai konkrečios fazės“, – sakė „Solar Impulse“ generalinis direktorius Andre Borschbergas.

„Turite suprasti, jog šis lėktuvas yra pakankamai specifinis. Negalima tiesiog atvaryti jo ant kilimo ir leidimosi tako, įjungti visą galią ir kilti į orą – viskas turi būti atlikta žingsnis po žingsnio“, – sakė jis britų transliuotojui BBC.

Jeigu „riedėjimo testai“ bus sėkmingi, kitas žingsnis – trumpas skrydis maždaug po dviejų savaičių.

„Iš pradžių jis pakils nuo tako, paskris keletą metrų virš jo – panašiai kaip broliai Wrightai darė 1903 m. – ir tada nusileis, kad pamatytume, kaip jis veikia skrydžio pradžioje“, – apie tolesnius testus pasakojo A. Borschbergas.

„Jei rezultatas bus geras, mes jį išmontuosime ir pervešime (į Payerne`o oro pajėgų bazę Šveicarijos vakaruose), kur atliksime pirmą tikrą maždaug dviejų valandų skrydį vasario mėnesį“, – sakė „Solar impulse“. Tačiau A. Borschbergas pabrėžia, jog kiekvienas žingsnis bus labai atsargus.

Tikimasi, kad kada nors šiuo lėktuvu, kuriuo gali skristi tik vienas žmogus, bus galima apkeliauti aplink pasaulį.

Lėktuvo kūrimo planai truputi vėluoja - pirmasis skrydis buvo numatytas jau 2009 metų balandžio mėnesį. Tačiau projektavimo darbai nors ir vėluodami, tačiau sėkmingai juda į priekį.

Lėktuvo konstravimo darbai:


Šiame straipsnyje: Solar Impulsesaulės energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių