Pirmasis skrydis oro balionu į Mėnulį nepavyko

Iš Rumunijos karinio jūrų laivyno fregatos „Constanta“ paleistas oro balionas nesugebėjo iškelti į troposferą Mėnulį pasiekti galinčios raketos.

Tačiau bendrovės „Google“ paskelbtame „Google Lunar X-Prize“ konkurse dalyvaujančių Rumunijos komandos ARCA (Aeronautics and Cosmonautics Romanian Association) narių pirmoji nesėkmė neišmušė iš vėžių. Jie bandys tai padaryti dar kartą, rašo elektronika.lt.

„Google Lunar X-Prize“ – 2007 m. „Google“ remiamo privataus fondo „X Prize Foundation“ paskelbtos „Mėnulio lenktynės“, kurių dalyviai iki 2012 m. turi savo lėšomis (valstybės finansuojama projekto dalis neturi viršyti 10 proc. viso biudžeto) nuskraidinti į Mėnulį aparatą, kuris jo paviršiuje įveiktų 500 metrų atstumą ir į Žemę perduotų geros kokybės vaizdo įrašą bei nuotraukas. Konkursą laimėjusiai komandai atiteks pagrindinis 30 mln. JAV dolerių prizas.

Iki šių metų lapkričio mėnesio šiose „Mėnulio lenktynėse“ užsiregistravo 21 komanda. Rumunijos ARCA pasirinko originalų kelionės į Mėnulį variantą. Įkėlę į „Constanta“ fregatą milžinišką oro balioną, jie pasiekė numatytą Juodosios jūros vietą, iš kurios turėjo pakelti jį į 18 kilometrų aukštį.

ELE (European Lunar Explorer) pavadinto projekto vykdytojai planavo, kad į tokį aukštį balionas iškels trijų pakopų raketinę sistemą. Troposferoje turėjo įsijungti pirmosios pakopos variklis, po kurio laiko turėjo įsijungti ir antroji pakopa, kad iškeltų raketą į žemąją Žemės orbitą. Galiausiai turėjo būti įjungta trečioji pakopa, kuri suteiktų pakankamą greitį kelionei į Mėnulį. Pasiekus jį „Lunar Lander“ pavadintas nusileidimo modulis minkštai nusileistų Mėnulio paviršiuje naudodamas savo variklį. Kaip turėjo klostytis pirmasis ELE kelionės etapas, demonstruojama šiame vaizdo siužete.

Tačiau pirmasis bandymas iškelti į troposferą ELE prototipą nepavyko: vos tik pradėjus pūsti balioną, dėl stiprios jūros srovės susipainiojo baliono lynai, ir pakilimą teko atšaukti. Kada ARCA pradės kitą ELE prototipo bandymą, kol kas neskelbiama.


Šiame straipsnyje: mėnulisKosmosas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių