Pirmasis ekologiškas pastatas – prekybos centras Estijoje

Estijos sostinėje Taline įsikūręs „Rocca al Mare“ prekybos centras tapo pirmuoju pastatu Baltijos šalyse, kuriam už energijos taupymą bei ekologišką projektavimą įteiktas LEED sertifikatas,  suteikiamas pastatams, dėl savo konstrukcijos ir eksploatacijos tausojantiems aplinką.

Didžiausią Estijos prekybos centrą „Rocca al Mare“ valdo Suomijos nekilnojamojo turto vystymo kompanija „Citycon“, kuriai Lietuvoje priklauso prekybos centras „Mandarinas“. Sertifikato reikalavimus atitinkančių naujovių diegimas renovuojant „Rocca al Mare“ grupei užtruko beveik dvejus metus.

„Klimato kaita ir energijos taupymas jau kurį laiką yra vienas iš didžiausių išsivysčiusių šalių rūpesčių. Mes žinome, kad ateityje neturėsime alternatyvos žaliajai ekonomikai. Todėl „Citycon“ vystydama kiekvieną savo projektą siekia visada laikytis ekologijos principų“, – sako „Citycon“ viceprezidentas Harris Holmströmas. – „Džiaugiamės, kad mūsų pastangos atnaujinant prekybos centrą „Rocca al Mare“ buvo įvertintos pripažintais tarptautiniais standartais“.  

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Ekologiškos statybos vertinimo sistemą sukūrė JAV Ekologiškos statybos taryba. Pastatai vertinami pagal šešis kriterijus: vietovės ekologiją, vandens ir energijos taupymą, medžiagas ir resursus, oro kokybę pastato viduje bei projektavime pritaikytas naujoves. 

Aplinkosaugos principai, pritaikyti atnaujinant „Rocca al Mare“ prekybos centrą, padėjo ne tik tausoti aplinką, bet ir optimizuoti veiklą – taupyti energiją ir jos kaštus, padidinti perdirbimo galimybes, taip pat sukurti sveikesnę aplinką prekybos centro nuomininkams bei lankytojams.

„Ekologiška pastatų eksploatacija sudaro 40 proc. visų įmanomų aplinkosaugos priemonių, padedančių kovoti su globaliniu klimato atšilimu“, – sako Rickas Fedrizzis, Ekologiškos statybos tarybos įkūrėjas ir vadovas. – „Pažangios kompanijos su šia pasauline problema kovoja įgyvendindamos reikšmingus pokyčius vietos mastu“.

„Citycon“ grupė siekia ekologijos principus įdiegti į visus savo kasdienės veiklos procesus. Šalia prekybos centro įėjimų įrengtos „žaliosios“ stovėjimo aikštelės, skirtos automobiliams, kurie išmeta mažiau anglies dvideginio.

Šiuo metu „Rocca al Mare“ prekybos centras yra didžiausias alternatyvios energijos vartotojas Estijoje. Tai padeda išvengti 6 tūkst. tonų anglies dvideginio išsiskyrimo per metus.

LEED sertifikatas taip pat suteiktas „Citycon“ valdomam „Trio“ prekybos centrui Suomijoje. Dabar savo eilės gauti tarptautinį sertifikatą laukia „Liljeholmstorget“ prekybos centras Švedijoje. Šiuo metu Švedijoje ir Suomijoje iš viso yra 19 pastatų, pripažintų ekologiškais pagal LEED vertinimo sistemą.


Apie „Citycon Oyj“

„Citycon“ grupė yra prekybos centrų savininkė ir nekilnojamojo turto plėtotoja. Kompanija skiria daug dėmesio aplinkosaugos klausimams ir rūpinasi aplink statomus prekybos centrus esančių vietovių ekologija.

„Citycon“ yra Suomijos prekybos centrų verslo rinkos lyderė ir turi stiprias pozicijas Švedijoje bei Baltijos šalyse. Grupei iš viso priklauso 33 prekybos centrai ir 50 kitų mažmeninės prekybos patalpų. 


Apie „Rocca al Mare“ prekybos centrą

Po 10 metų „Rocca al Mare“ veiklos, 2007 m. buvo pradėti prekybos centro renovacijos ir plėtros darbai. Paskutinis renovacijos etapas buvo užbaigtas 2009 m. lapkritį. Atnaujintas prekybos centras siekia tapti svarbiausiu Talino gyventojų ir miesto svečių apsipirkimo tašku.

„Rocca al Mare“ yra didžiausias Estijos prekybos centras, kuriame įsikūrusios 160 skirtingų parduotuvių. Gerai žinomi prekių ženklai, patogios patalpos, restoranai ir kitos prekybos centro paslaugos suteikia galimybę jo lankytojams gerai praleisti laiką apsiperkant. Šiuo metu „Rocca al Mare“ yra viena iš didžiausių ir įvairiausių Talino pramogų zonų, prekybos centre nuolatos vyksta renginiai. 


Šiame straipsnyje: ekologijaekologiškas pastatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių