Paukščių ir kiaulių gripą gali pakeisti šikšnosparnių gripas?

Mokslininkai aptiko naują gripo virusą, kuris puola šikšnosparnius. Tyrinėtojo Rubeno Doniso paklausus apie šios ligos pavojų žmonėms, vyras atsakė: „Kol kas dar per anksti ką nors sakyti“.

Kol kas dar nežinoma, ar šis virusas pavojingas žmonijai. Mokslininkai virusą tyrinėja paėmę iš Gvatemaloje gyvenančių šikšnosparnių.  Tyrinėtojams iki šiol dar nepavyko įrodyti, kad būtent šis virusas verčia šikšnosparnius sirgti.

Naujai aptiktas virusas priklauso Influenza A virusų grupei. Šio tipo virusų nešiotojai dažniausiai yra paukščiai, tačiau kartais virusas aptinkamas ir kiaulėse, arkliuose, ruoniuose ir banginiuose, rašo livescience.com. Šio tipo virusas gali virsti pandemija.

Nors kol kas žinoma, kad šikšnosparniai žmonių gripu neužkrečia, jie nešioja daug kitų ligų, kurios gali paveikti ir žmogų, ir naminius gyvūnus.

Šikšnosparnių didelis paplitimas planetoje, įpročiai, galimybė įveikti ilgus atstumus gali juos paversti grėsmingais virusų nešiotojais.

Influenza A tipo virusų pavadinimuose naudojamos H ir N raidės, pavyzdžiui, H1N1, kurios rodo proteino rūšį, kuri yra viruso paviršiuje.  Pasirodo, kad šikšnosparnių H proteinas yra unikalus ir pavadintas H17. Šių žinduolių proteinas N yra daug senesnis nei kiti pastebėti virusų Influenza A tipuose.

Mokslininkams kol kas nepavyko naujojo viruso išauginti laboratorijose, tačiau tyrinėtojai pastebėjo, kad šikšnosparnių virusas gali susimaišyti su žmogaus gripo virusu. Tai reiškia, kad šikšnosparnių virusas gali pavirsti nauju virusu, keliančiu grėsmę ir žmogui.

Kol kas ši savybė pastebėta tik dirbtinėje aplinkoje ir neaišku, ar žmogui pavojingo viruso atsiradimas gali įvykti ir natūralioje aplinkoje. Kad taip nutiktų reikėtų, kad vienu metu tas pats gyvūnas apsikrėstų žmonių gripu ir šikšnosparnių gripu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
o,kai minimus gripus pakeis žmogaus gripas--bus pasaulio pabaiga.Galas.Gripas išnyks visiems laikams Amen,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių